Otto Krank (1917-2009) boede i perioden 1957-1961på Tøstrup Gamle Skole. Oplev en samling af hans malerier på Kolind+ 26. januar. Pressefoto

Otto Krank (1917-2009) boede i perioden 1957-1961på Tøstrup Gamle Skole. Oplev en samling af hans malerier på Kolind+ 26. januar. Pressefoto

Stor Otto Krank udstilling med 100 malerier

Søstrene Jytte og Lone Kristensen er vokset op som naboer til kunstneren Otto Krank. De har indsamlet 100 af hans malerier, som man kan se på en endagsudstilling

Af
Stine Østergaard

TØSTRUP Det er med at sætte kryds i kalenderen, for den store udstilling med Otto Kranks malerier varer kun en enkelt dag i Kolind+.

Det er søstrene Jytte og Lone Kristensen, der på ren frivillig basis har samlet 100 af hans malerier ind for at vise dem frem 26. januar klokken 10-17.

Naboer i Tøstrup

Kunstmaleren Otto Krank (født 1917, St. Quentin, Frankrig – død 2009, Haderslev) var i perioden 1957-1961 bosiddende i Tøstrup Gamle Skole på Djursland, og i området heromkring hentede han inspiration til en omfattende værkproduktion.

"Min søster og jeg var naboer til familien. Vi var på alder med hans ældste børn. Vores far og mor kom sammen med dem i mange år også efter, de flyttede," fortæller Lone Kristensen.

Hendes mor talte ind i mellem om, at det kunne være sjovt at samle nogle af hans mange malerier. Så da Lone og Jytte Kristensen i september kontaktede Kolind+ fangede bordet pludselig. Og så måtte de i gang med at indsamle malerier.

Stor tilslutning

Det er simpelthen pladsen, der har sat begrænsninger for, hvor mange malerier, der bliver en del af udstillingen.

"Vi har nok sagt nej til halvtreds. Uanset hvem, vi har talt med, har der kun været positiv opbakning, og så mange har henvendt sig. Folk har udlånt malerier helt fra Skagen og Sjælland," siger Lone Kristensen.

Hun har også været i kontakt med Otto Kranks enke og sønner i forbindelse med at stable udstillingen på benene.

Byttede for malerier

Indsamlingen og afholdelse af udstillingen er sket på udelukkende frivillig basis af de to søstre, der heller ikke tager entré på dagen. De har fået flere gode historier om, hvordan de forskellige malerier er kommet ejerne i hænde og minder om kunstmaleren.

"Otto Krank byttede ofte med malerier, når han handlede. For eksempel er et af mine forældres malerier et, han gav, fordi han havde lånt 75 kroner af min far. Så fik de maleriet i stedet for pengene," siger Lone Kristensen.

Smukke landskaber

Kunstmaleren Otto Krankstuderede på kunstakademier i København, Tyskland og Frankrig. Han er særligt kendt for sine stemningsfyldte landskabsskildringer, hvor lyssætningen ofte spiller en afgørende rolle.

"Han malede billeder af naturen. Skove, træer, fugle og så videre. Altid med et fantastisk lysindfald. Hans himmel er fantastisk," siger Lone Kristensen.

Hvem: Otto Krank (1917-2009)

Hvad: Malerier

Hvor: Kolind+

Hvornår: 26. januar kl. 10-17

Publiceret 22 January 2019 06:30