Omgivelserne er blevet nogle andre på arealerne ved Rønde Højskole og Rønde Efterskole efter branden, men for Birgit Fuglsbjerg (tv.) og Birthe Diederich, totredjedele af ledelsestrojkaen, handler det nu og her om at få hverdagen tilbage på sporet. Foto: Lars Norman Thomsen

Omgivelserne er blevet nogle andre på arealerne ved Rønde Højskole og Rønde Efterskole efter branden, men for Birgit Fuglsbjerg (tv.) og Birthe Diederich, totredjedele af ledelsestrojkaen, handler det nu og her om at få hverdagen tilbage på sporet. Foto: Lars Norman Thomsen

Efter branden: Hverdagen tilbage på højskolen og efterskolen

Der var aldrig optræk til panik, mens branden hærgede på Rønde Efterskole. Nu handler det om, at ledelse, medarbejdere og elever kommer til at holde af hverdagen igen

Af
Lars Norman Thomsen

RØNDE Nutidens medier, både de skrevne og de digitale, anvender som regel en fast skabelon ved begivenheder, hvor en hel masse elementer smelter sammen. Som forleden med branden på Rønde Efterskole, hvor den selvfølgelig ikke fik for lidt: Snak med alle mulige og umulige kilder. Helst et par skræmte unge og uvisse forældre plus repræsentanter for beredskabet og en lille smule skolens ledelse.

"Sandheden er, at der aldrig var optræk til panik fra branden startede, og til den var slukket. Vores planer ved den slags trælse begivenheder virkede helt efter hensigten," fortæller Birgit Fuglsbjerg, forstander på Rønde Højskole.

Sammen med forstanderne på Rønde Efterskole, Birthe Diederich og Gorm Skovsgaard, udgør hun ledelsestrojkaen på stedet, hvor Højskole og Efterskole drives som kombi-skole.

"Kort efter, at alarmen lød, samlede vi i drætshallen alle elever og medarbejdere, der var på stedet den pågældende fredag aften, og fik lynhurtigt krydset vores elevlister af. Alle var der, og da vi lige havde talt tingene igennem, begyndte flere at spille i badminton, mens andre talte i telefon med deres forældre. Et fint udtryk for, at der ikke var skyggen af panik, selv om alle selvfølgelig var kede af, at en del af efterskolen stod i flammer," siger Birthe Diederich. Mens ledelsen tog sig af arbejdet på de indre linjer, var det bestyrelsesformand Bitter Langebjerg Rasmussen, til daglig skoleleder på Hornslet Skole, som tog sig af kommunikationen med pressen og andre i det eksterne felt af interessenter. "Jeg må sige, at jeg synes vores information til omverdenen via løbende orienteringer på Facebook virkede efter hensigten, selv om enkelte medier forsøgte at skabe et andet indtryk," siger Birgit Fuglsbjerg.

Tilbage til hverdagen

I løbet af fredag aften blev efterskoleeleverne indkvarteret i Rønde Idrætscenter, før de om lørdagen blev afhentet af forældre og pårørende. Onsdag var de tilbage på skolen igen og kunne bese skaderne og konstatere, at det lidt ligner en banegård i myldretiden på parkeringsarealerne.

Her var håndværkere i gang med at opstille pavilloner til de elever, der er blevet husvilde som følge af branden. Søndag rykkede eleverne ind i deres nye domiciler klar til at genoptage efterskolelivet.

"Det drejer sig om lidt over 50 ud af 162 efterskolelever, som kommer til at bo i pavilloner resten af dette efterskoleår. De 95 højskolelever er ikke blevet berørt," siger Birgit Fuglsbjerg, der ligesom resten af ledelsen også får kontor i en pavillon i en rum tid fremover.

Sammen i bussen

Brandårsagen er ikke fastslået endnu. Branden opstod i den nyrenoverede del af hovedbygningen, og det er relativt begrænset, hvor meget flammerne fik held til at ødelægge.

"Medarbejdere fra Skade-service var fremme før brandbilerne og begyndte straks at redde, hvad der var muligt i de nedre etager. Netop deres hurtighed og dygtighed gjorde, at meget rent faktisk blev reddet," siger Birgit Fuglsbjerg.

"Vandskaderne sætter naturligvis deres præg på den brændte bygning, men fordi alle gjorde en kæmpe indsats, ikke mindst beredskabet, blev skaderne trods alt minimeret."

"Når vi oplever en træls begivenhed, som branden naturligvis var, så mærker vi til gengæld også, at vi bor på en højskole og efterskole. Straks rykker alle sammen i bussen og tager sig af hinanden. Det er netop skolens styrke og ånd,, og det var dejligt at opleve," siger Birthe Diederich

Tak for opbakningen

Begge takker for den opbakning, der er blevet vist fra forældre, nuværende og tidligere elever, tidligere ansatte, venner af skolen fra nær og fjern.

"Den har været med til at give alle os, der arbejder her på Rønde Højskole og Efterskole, kraft og styrke til at klare os igennem de seneste dage," som det også lyder i den sidste opdatering på skolens hjemmeside om branden. Ledelse, medarbejdere og bestyrelse skal nu bruge krudt på at snakke om, hvordan man får genetableret elevværelser og administration.

"Men mest af alt handler det om at komme tilbage i sporet fra før branden og levere det, som vi brænder allermest for, nemlig at drive højskole og efterskole," fastslår Birthe Diederich.

Publiceret 06 February 2019 09:11