Jørn Schmidt har siden byfestens comeback i nyere tid været fast med i Kolind Revyen - som 'offer' - også en cadeau til den populære uddeler, der altid har en frisk bemærkning på læben. Foto: Lars Norman Thomsen

Jørn Schmidt har siden byfestens comeback i nyere tid været fast med i Kolind Revyen - som 'offer' - også en cadeau til den populære uddeler, der altid har en frisk bemærkning på læben. Foto: Lars Norman Thomsen

Uddeleren faldt for Kolind på sin bryllupsrejse ...

1. marts er det 25 år siden, at Jørn Schmidt overtog depechen i SuperBrugsen Kolind efter Egon Pedersen

Af
Lars Norman Thomsen

KOLIND Brugsuddelere i Kolind er trofaste medarbejdere, der ikke render af plads for et bedre tilbud. 1. marts kan Jørn Schmidt således fejre sit 25 års jubilæum som brugsuddeler i handelsbyens førende dagligvarebutik.

Før ham sad Egon Pedersen sikkert på posten fra 1970 til 1994.

Det var lidt af en tilfældighed, at Brædstrup drengen Jørn Schmidt valgte at søge til Kolind og blive så glad for både jobbet og byen, at han og familien har slået rod herude midt på Djursland.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg stopper som uddeler, når jeg bliver 60. Det har jeg fortalt bestyrelsen," siger Jørn Schmidt, der regner med at prøve en hel anden jobmæssig boldgade - hvilken ved han ikke - før han skal pensioneres. Foto: Lars Norman Thomsen

"Min kone Helle og jeg var på bryllupsrejse, og vi boede i Ebeltoft. En af dagene skulle vi i Djurs Sommerland, og på vejen holdt vi ind og købte proviant i SuperBrugsen," husker Jørn Schmidt.

"Da vi kørte videre, sagde jeg til Helle: "Det er sådan et sted, jeg gerne vil være uddeler". Byen tiltalte mig med det samme."

Hurtig ekspedit

Jørn Schmidt fik sit ønske opfyldt stort set prompte, for vel kommet hjem fra bryllupsrejsen, kunne han læse i Uddelerbladet, at Pedersen (Egon, red.) snart ville stoppe.

"Jeg lagde billet ind på jobbet og fik det. Vi har aldrig fortrudt, at vi flyttede til Kolind. Med det samme følte vi os velkommen i byen og blev meget snart involveret i foreningslivet."

Brugsuddeleren fylder 55 i år, så det var en relativ ung knøs, der prøvede sig selv af på udebane.

Han var dog velpolstret med erfaring, fordi han allerede efter færdiggjort skolegang og et enkelt år på EFG begyndte sin læretid i en alder af 18 år i Brugsen i Egebjerg.

Efter tiden i Egebjerg gik det videre på FBD-vejen til Stensballe, hvor han var souschef og i en kortere periode konstitueret uddeler.

Rundede Fyn

Da hans kæreste Helle, som han senere blev lovformeligt gift med, skulle til Odense for at læse til sygeplejerske, fik Jørn Schmidt job i Brugsen i Søndersø, hvor det blev til fire år som souschef.

Inden flytningen til Kolind blev det tillige til halvandet år som uddeler i Brugsen i Glud-Nørby ved Horsens.

"Det var ikke så stor en forretning, og jeg kan huske, at vi var hårdt presset af Lukkeloven i forhold til de nærliggende købmænd. Det lykkedes mig dog at få vendt bøtten, så vi gik fra underskud til overskud," siger Jørn Schmidt.

Populær skikkelse

Det var således ikke en 'grøn' chef, der parkerede bilen i Kolind. I hans regeringstid i bymidten er der også sket løbende forandringer og udvidelser gennem de 25 år.

Jørn Schmidt er en populær uddeler i handelsbyen. Han blev tidligt set an og accepteret, og det talte til hans fordel, at han engagerede sig nærmest på sekundet i Handelsstandsforeningens bestyrelse, hvor han har været formand i over 20 år.

Privat er han fortsat gift med Helle og sammen har de tre børn på 26, 24 og 20, der alle er kommet godt i vej.

Det var dog en kæmpe skuffelse for ham, at Fakta blev placeret, hvor den nu ligger ved indgangen til Kolind fra Ryomgård-siden og nær omfartsvejen i stedet for i umiddelbar nærhed af SuperBrugsen.

"Det ville have givet en bedre synergi til begge parter, hvis vi havde ligget på den samme plads. Men Fakta-ledelsen ville desværre hellere ligge ved indgangen til byen ved omfartsvejen, da den mulighed opstod efter at Stark lukkede sin afdeling i Kolind," siger Jørn Schmidt, der ellers havde kæmpet kampen og købt arealer og huse til, så en lavpris dagligvarebutik og SuperBrugsen kunne komme til at dele parkeringsplads.

"Det er generelt hårde tider for detailhandlen og dermed også SuperBrugsen. Vi bliver mere og mere presset af nethandel og diverse storcentre. Vi overlever, fordi vi har trofaste kunder, det rigtige sortiment og et godt hold af medarbejdere, der hver dag leverer tip-top service, men på sigt frygter jeg, at nethandlen vil gøre det endnu sværere for butikkerne i de mindre byer."

Den velanskrevne jubilar fejres på dagen på behørig vis med åbent hus i SuperBrugsen fra klokken 14 til 17. Bag fejringen står SuperBrugsens bestyrelse med formand Jens Francke-Larsen i spidsen. Alle er naturligvis velkommen til at komme og hilse på.

Publiceret 27 February 2019 12:00