Britt Bager i september 2016, da valget af hende som Djurskredsens folketingskandidat var en kendsgerning. Formand for kredsbestyrelsen på Djursland, Mogens Høeg Hørning (th.) ser godt nok lidt betuttet ud, men han skjuler det godt, at han var svært tilfreds med valget. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Britt Bager i september 2016, da valget af hende som Djurskredsens folketingskandidat var en kendsgerning. Formand for kredsbestyrelsen på Djursland, Mogens Høeg Hørning (th.) ser godt nok lidt betuttet ud, men han skjuler det godt, at han var svært tilfreds med valget. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Britt Bager tager anklager om fusk med stoisk ro

Venstres politiske ordfører afviser, at hun har overtrådt de gældende regler, selv om hun forud for Folketingsvalget i juni 2015 modtog en stor pose penge fra en hemmelig velgører

Af
Lars Norman Thomsen

FOLKETINGSVALG Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har nu mindre end tre måneder til at melde en valgdato for det kommende folketingsvalg ud.

Vi er gået ind i den fase, hvor hver dag har sine overskrifter om dette og hint med politikere på begge fløje, der lige skal ristes, fordi en konkurrent i eget bagland eller en konkurrent fra et andet parti kan se en fordel i at få 'en sviner' frem i rampelyset.

Senest har Venstres politiske ordfører, Britt Bager, der er kandidat i Djurskredsen, oplevet fænomenet på tæt hold.

I sidste uge kom det frem, at hun ved sidste valgkamp i forsommeren 2015 fik en stor sjat penge fra en hemmelig velgører, en forretningsmand, i Favrskov Kommune. Hun fik ikke bare en, men hele fem 'sjatter' i størrelsesordenen 20.000 kroner fra den samme forretningsmand, der tilsyneladende havde fem CVR-numre.

Smart, for det 'forhindrede' Venstre i at skulle røbe navnet på ham, der var den glade giver. Loven siger, at partier og politikere skal offentliggøre identiteten på sponsorer, som giver mere end 20.000 kroner.

Britt Bager afviser totalt, at hun har handlet forkert eller handlet i strid med lovens ånd og formål, som en juraprofessor har hævdet.

Fåmælt Britt Bager

"Jeg har fulgt de gældende regler," fastslår Britt Bager.

"Jeg har indberettet det, jeg skulle til Favrskovkredsen efter valget, og herfra har de videreformidlet oplysningerne til Region Midtjylland. Det her en gammel sag, som jeg betragter som værende afsluttet."

Britt Bager ønsker ikke at forholde sig til, om den gamle sag popper op netop nu, fordi der er payback time. Hendes manglende lyst til at sige noget yderligere har sandsynlig rod i en personlig kalkule, der fortæller hende, at det blot vil føre til endnu flere overskrifter i de kommende uger.

Det er ingen hemmelighed, at skuffelsen og harmen var stor, da hun i september 2016 meddelte sin kredsbestyrelse i Favrskov, at hun havde taget imod et tilbud fra Venstre på Djursland om at blive folketingskandidat i Djurskredsen efter Anne-Mette Winther Christiansen, Grenaa.

Overraskende flot valg

Britt Bager kom, så og sejrede ved valget i 2015 som kandidat i Favrskovkredsen. Hun blev valgt ind på Venstres andet mandat i Østjyllands Storkreds med 7.306 personlige stemmer, kun overgået af Jakob Ellemann-Jensen. Et valg, der vakte beundring i brede politiske kredse, fordi forholdsvis ukendte Britt Bager via en særdeles velgennemført kampagne formåede at bryde igennem den politiske lydmur til Borgen i hovedstaden.

I Favrskov var de også overraskede, fordi Britt Bager havde ført en utraditionel valgkamp, hvor flittig og dygtig brug af de sociale medier gjorde en afgørende forskel og skaffede den relativt ukendte kvinde, født og opvokset i Voldby på Djursland, et valgresultat, som fik hæderkronede Venstre-støtter til at spærre øjnene op.

Venstre i Favrskov forstod ikke en dyt af, at hun ville forlade Favrskov til fordel for Djursland, når nu sidstnævnte ikke kunne sikre det mangeårige folketingsmedlem Anne-Mette Winther Christiansen en ny periode på Christiansborg.

Britt Bager har imidlertid altid følt, at Djursland var hendes base. Derfor var der ikke tvivl i hendes sind, om hun skulle sig ja, da tilbuddet kom - også selv om det betød en politisk koldfront i forhold til Favrskov. Koldfronten er tilsyneladende ikke blevet konverteret til varmere temperaturer, siden Britt Bager sagde farvel.

Publiceret 18 March 2019 17:00