På trods af kulden i maj er der masser af blomster at se på i Haven med udsigt til Mols Bjerge, som holder åbent i weekenden 25.-26. maj. Pressefoto

På trods af kulden i maj er der masser af blomster at se på i Haven med udsigt til Mols Bjerge, som holder åbent i weekenden 25.-26. maj. Pressefoto

Åben have og vinmark nu med plantemarked

Haven med udsigt til Mols Bjerge holder åbent 25.-26. maj

MOLS bJERGE Efter en mild vinter og lun april, bød maj på sne, hagl og nattefrost, lige som alting var ved at komme i vækst, og blomster på frugttræer og buske var sprunget ud.

"På trods af kulden er mange af havens tidlige stauder og løgvækster godt på vej. Bonderoserne er sprunget ud, pæoner og iris er godt på vej, og prydløgenes knopper er lige ved at briste, så vi tør godt love, at der bliver noget at se på, når vi i weekenden 25. og 26. maj holder åben have og vinmark," skriver Lene og Ole Svenningsen i en pressemeddelelse.

De åbner Haven med udsigt til Mols Bjerge, Grenåvej 19B, Rønde, for gæster begge dage kl. 10-16 og byder på kaffe og kage, som kan nydes på en af havens mange siddepladser.

Sælg overskudsplanter

Som noget nyt i år har Haveselskabet Syddjurs lånt gårdspladsen, hvor der holdes bagagerums/plantemarked om lørdagen i samme tidsrum, som haven er åben. Her kan alle, der har for eksempler planter i overskud eller andet, der er haverelateret, få mulighed for at stille sig op og sælge.

Den store landbohave har Lene og Ole Svenningsen valgt at holde giftfri. I stedet gør man alt for at tiltrække nyttedyr og fugle, som hjælper med for eksempel at holde bladlus og snegle nede på et fornuftigt niveau. Det gør man blandt andet ved, at der er vand i haven, stensætninger, grenbunker, insekthotel, pindsvinebo - og områder, hvor brændenælder, gederams, dueurt, mjødurt og skvalderkål får lov at blive.

Høns og bier i haven

I haven har man både høns og bier. Hønsene hjælper i vinterhalvåret med at finde snegleæg i havens bede, aftager overskud fra køkkenet og giver dejlige æg. Deres gødning blandes i komposten eller gemmes tørret til at opløse i vand for at blive brugt som flydende gødning. Bierne sørger for bestøvning af frugt- og bærbuske og giver smagfuld honning.

Planterne i vinmarken er godt i gang. Man har desværre endnu ikke en vin, man kan byde gæsterne, men har i stedet allieret sig med to andre lokale vinavlere; Stenbakkegård vin fra Hyllested og Hedegaardens Vinavl fra Løgten. Derfor er der både smagsprøver og mulighed for at købe lokal vin med hjem.

Publiceret 23 May 2019 15:00