Det har været en lang proces for Alette Skov-Hansen og masser af frivillige, men for hver dag der går, ligner det mere og mere det, det er. Byens Hus.

Det har været en lang proces for Alette Skov-Hansen og masser af frivillige, men for hver dag der går, ligner det mere og mere det, det er. Byens Hus.

Byens Hus er kommet for at bruges

Mørkes nye samlingssted har allerede masser af historie

Af
Simon Carlson

Mørke De har været lidt forud for tiden i Mørke. For fem år siden, da projektet om landsbyens nye samlingssted Byens Hus begyndte at tage form, blev der godt nok også talt bæredygtighed, men fremgangsmåden var ikke velbeskrevet.

Der er derfor noget ret specielt ved i dag at træde ind i Byens Hus velvidende, at huset, selv om det endnu ikke står færdig, allerede har masser af historie i sig. Mursten, gulvbrædder, loftsplader, armaturer. Meget af det stammer fra bygninger, der ikke står længere. Det giver en særlig sjæl til huset, mener projektleder og udviklingskonsulent i Syddjurs Kommune Alette Skov-Hansen.

"Det er jo et forsøg vi fik penge til at prøve af for at skabe et cirkulært samarbejde, og der kan vi se, at det har skabt identitet, at det er frivillige, der for eksempel har hentet og renset mursten. Man kan nærmest gå hen og sætte en finger på de forskellige ting i huset og sige, 'det har jeg bidraget med'," siger Alette Skov-Hansen.

Højt til loftet

Finansieringen til Byens Hus har en slutdato 30. juni. På det tidspunkt skal langt det meste af huset således være på plads. Dermed kan byens borgere også snart begynde at benytte sig af de indbydende lokaler. Hvis man er medlem af foreningen bag Byens Hus får man egen adgangskode og kan bruge det meste af huset, som man nu lyster. For eksempel er der endnu ikke sat de helt store rammer op for, hvad man kan bruge den store lyse overetage til.

"Der har været snak om, at nogle af de unge mennesker kan bruge den til spil og LAN-party. Der er sørget for hurtigt internet. Ellers er tanken jo, at man skal bruge huset. Tag mødregruppen herned. Foreningen. Familien. Bare brug det," lyder opfordringen fra Alette Skov-Hansen, som dog pointerer, at man kun har eneret over huset multisal, hvis man har lejet den.

Hårdt projekt

I starten af juni var Byens Hus ramme om en konference om genbyg og samskabelse med udgangspunkt i historien om Byens Hus. Det er også historien om, at huset er en målestok for, hvad der kan lade sig gøre i byggeriet.

Der er højt til loftet i det to etager høje hus på Ebeltoftvej, og opfordringen lyder da også bare, at huset skal bruges.

Der er højt til loftet i det to etager høje hus på Ebeltoftvej, og opfordringen lyder da også bare, at huset skal bruges.

Når projektet er helt afsluttet udarbejdes der en rapport, som skal dele de erfaringer, sejre og nederlag, der er fulgt med i et byggeri af denne karakter. Det har nemlig ikke været en gåtur i parken hele vejen, der også har været fyldt med masser af forhindringer. Derfor ser Alette Skov-Hansen da også frem til, at Byens Hus kan stå endeligt klar.

"Vi er ved at være kørt trætte. Man bliver mættet af sådan et projekt. Derfor var det også enormt opløftende at have konference og fortælle om det, for alle der hørte om det var enormt begejstrede. Det giver energi," lyder det fra Alette Skov-Hansen.

Fakta

Byens Hus

Byens Hus er delvist bygget med genbrugsmaterialer, der er hentet fra nedrivninger lokalt og gjort klar til brug af frivillige. Det gælder blandt andet gulvet, der dels stammer fra det tidligere nedrevne hus på grunden og dels fra et andet hus i byen, og murstene, der er renset af frivillige.

Loftsplader og døre stammer fra det tidligere rådhus i Rønde.

Enkelte materialer er hentet fra eksempelvis Aarhus, men ellers har projektet haft et dogme om, at alt skulle være lokalt, hvorfor langt de fleste materialer er fremskaffet i en radius, der svarer til afstanden fra Mørke til Rønde.

Publiceret 18 June 2019 19:00