Michael Mikkelsen opfordrer sin partiformand Kristian Thuelsen Dahl til at drive politik og fortælle, hvad Dansk Folkeparti står for. Arkivfoto

Michael Mikkelsen opfordrer sin partiformand Kristian Thuelsen Dahl til at drive politik og fortælle, hvad Dansk Folkeparti står for. Arkivfoto

Dansk Folkeparti har ikke mistet modet i Sydjurs

Gruppeformand Michael Mikkelsen maner dog til eftertanke efter det syngende valgnederlag til partiet ved folketingsvalget

Af
Lars Norman Thomsen

POLITIK Dansk Folkeparti fik ved folketingsvalget 5. juni sådan en på sinkadusen af vælgerne, at selvransagelsens time for længst har indfundet sig i partiets top og ude i de små partiforeninger, som den i Syddjurs.

Her må gruppeformand Michael Mikkelsen og hans partifæller i byrådet, Laila Sortland og veteranen Per Dalgaard, fremover undvære koblingen til Christiansborg via Kim Christiansen.

Djurskredsens folketingsmedlem var en af dem, der røg med i faldet, da Dansk Folkeparti Grundlovsdag blev reduceret fra 37 til 16 mandater.

"Vi fik en ørefigen af vælgerne, og den må vi tage ved lære af. Andet er der ikke at gøre. Det hjælper ikke at komme med dumme undskyldninger," siger gruppeformand Michael Mikkelsen.

Thulesen Dahl den rigtige

Michael Mikkelsen hører ikke til dem, der mener, at valgnederlaget skal have konsekvenser i form af udskiftninger i landsledelsen.

"Kristian Thulesen Dahl er vores formand, og det skal han blive ved med at være. Han er den rigtige til jobbet, og også til at få samlet tropperne, så vi kan komme videre."

"Men skal jeg komme med en anbefaling til Kristian Thulesen Dahl, må det være, at han i højere grad skal drive politik og fortælle, hvad Dansk Folkeparti står for politisk end at levere spin og åbenlyst fortælle, hvordan han vil agere rent taktisk. Vælgerne er interesseret i praktisk politik."

- Savner du mere kant fra partiformanden?

"Det gør jeg rent faktisk. Jeg synes, han skal meget mere på banen nu og forklare vores politik. Det bliver der også brug for, når vi sandsynligvis får en ny rød statsminister."

Fast kurs i Syddjurs

Valgnederlaget får ikke Michael Mikkelsen til at foreslå en ændret kurs i Syddjurs Byråd for Dansk Folkeparti.

"De øvrige partier og borgerne ved, hvor de har Dansk Folkeparti, og hvad vi står for. For os handler det om levere praktiske løsninger på de problemer og udfordringer, som borgerne har i kommunen."

Det er lykkedes Michael Mikkelsen at placere Dansk Folkeparti på en pragmatisk midterlinjekurs i Syddjurs i denne byrådsperiode og nedtone tidligere tiders symbolpolitiske indslag. Forholdet til borgmesterpartiet Socialdemokratiet er fortsat at sammenligne med et kærlighedsforhold, selvom Venstre gerne så, at de to partier i det mindste flyttede fra hinanden.

"Det fortsætter vi med, også hvis meningsmålingerne ikke skulle give Dansk Folkeparti medvind frem mod næste kommunalvalg. Det kan så være, at vi skal kæmpe hårdt for at få to mandater til den tid, men på den anden side tror jeg også godt, at vælgerne kan adskille lands- og lokalpolitik. Det har vi da set, de har kunnet med SF, så jeg tror, vi gør klogt i at fortsætte den nuværende kurs."

Dansk Folkeparti står foran en udskiftning i byrådet. I kulissen tripper lokalformand Ebba Grethe Møgelvang Laursen for at komme til at afløse Per Dalgaard, der har annonceret, at han flytter fra kommunen, når han har fået solgt sin bolig i Ryomgård.

"Jeg har ingen fornemmelse af, hvornår det sker," siger Michael Mikkelsen.

Publiceret 19 June 2019 13:53