En glad Sofie Signe Thorsen, da sidste eksamen var overstået og studenterhuen sat på hovedet. Foto: Viden Djurs

En glad Sofie Signe Thorsen, da sidste eksamen var overstået og studenterhuen sat på hovedet. Foto: Viden Djurs

Kalø Økologiske Landbrugsskole udklækker første student

Efter et langt tilløb på fire år kom studenterhuen på den første EUX-landmandsstudent

Af
Lars Norman Thomsen

I 2015 startede de første EUX studerende på Kalø Økologiske Landbrugsskole, der er en del af Viden Djurs. Her fire år og en masse læring senere, står de første EUX-landmandsstudenter med huen i hånden.

På EUX-landbrugsuddannelsen går der ca. 85 årselever.

EUX er en ungdomsuddannelse, hvor du både får studentereksamen og en erhvervsuddannelse. Med en EUX-eksamen får du altså både et svendebrev og en studentereksamen.

Uddannelsen på på Kalø Økologiske Landbrugsskole er således både en faglært landmandsuddannelse og en studentereksamen. Således kan studenterne vælge mellem at gå direkte ud i arbejde som økologisk landmand eller vælge at læse videre som eksempelvis agrarøkonom eller dyrlæge.

Èn af dem er Sofie Signe Thorsen fra Randers. Sammen med sin studiekammerat var hun den første til at komme ud fra eksamensbordet, hvor de havde forsvaret deres afsluttende landmandsprojekt. Det endte med et flot 10 tal eg dermed endnu en god karakter til det flotte snit. Sofie har valgt at fortsætte af landbrugsvejen og starter på Kaløs produktionslederuddannelse til efteråret.

Fire fede år

"Det har været fire fede år, og jeg har været så glad for det. Kalø er et lille intimt uddannelsessted, hvor alle kender alle og det har jeg nydt. Nu drømmer jeg om at læse videre på husdyrsvidenskab på Københavns Universitet og på sigt få et minilandbrug og blive selvforsynende. ”

Til august starter Kalø endnu et kuld EUX-studerende op, og der er fortsat ledige pladser.

”EUX landmand er en fantastisk uddannelsesmulighed. Især for de unge, der gerne vil kombinere det praktiske med det boglige. På Kalø foregår en stor del af undervisningen under åben himmel i vores skolelandbrug, så man får jord under neglene det ene øjeblik og det næste sidder man i et faglokale og arbejder analytisk med tingene. Og drømmer man f.eks. om at blive dyrlæge, så får man ikke en bedre indgang end EUX landmand," forklarer Søren Hansen, innovationschef Kalø Økologiske Landbrugsskole.

Fakta

Viden Djurs dækker over paraplyorganisationen for VID Gymnasier og VID Erhvervsuddannelser samt Detaildivisionen og Viden Djurs Skillz, men også 3D College, Game College, Brazil Football College, Kalø Økologisk Landbrugsskole, EUD10 og 10KCD er en del af Viden Djurs.

Publiceret 19 June 2019 15:30