Ebeltoft Distriktsråd er ærgerlig over, at det historiske hus efterhånden ikke står til at redde og at det nu også skæmmer bybilledet. Foto: Anette Bonde.

Ebeltoft Distriktsråd er ærgerlig over, at det historiske hus efterhånden ikke står til at redde og at det nu også skæmmer bybilledet. Foto: Anette Bonde.

Ejeren af ruin i Adelgade vil ikke fjerne den

Ejeren af ruinen af bindingsværkshuset i Adelgade i Ebeltoft har ikke tænkt sig at fjerne resterne af ruinen, hvor taget for et par måneder siden blæste af i en storm

Af
Anette Bonde

ruin Bindingsværkshuset i Adelgade i Ebeltoft, der i mange år har ligget temmelig forsømt hen, blev for et par måneder siden ramt af stormen, og dets tag blæste af.

Syddjurs Kommune greb ind og gav i et strakspåbud ejeren besked om at fjerne det af bygningen, der herefter kunne være til fare for forbipasserende. Ejeren skulle således fjerne overetagen, herunder spærkonstruktion, gavlmure og skorsten, samt fjerne bygningsdelene fra området. Underetagen skulle endvidere sikres, så denne ikke falder sammen, og et hegn skulle afspærre, så det igen blev sikkert at færdes i gårdrummet.

Ligger hen som ruin

Siden har huset fortsat ligget hen som ruin, afskærmet ved hjælp af et hegn.

Rune Asmussen, chef for Teknik og Miljø, fortalte dengang, at kommunen kun kan blande sig i sikkerhedsmæssige ting i en sag som denne, og kan derfor ikke kræve hele bygningen revet ned.

"Byggelovgivningen handler kun om sikkerhed. Vi kan ikke blande os i æstetiske forhold, når en bygning er ved at forfalde. Vi kan kræve, at det ikke er farligt, og at der spærres af vedrørende ting, der udgør en fare," sagde han.

"Har stået sådan længe"

Ejeren af huset Henrik Thomsen, Ebeltoft, har ikke tænkt sig at fjerne resterne af huset.

"Jeg har tænkt mig at lade det blive stående. Det har stået sådan i mange år," siger han kortfattet.

Med hensyn til sikkerheden anfører han, at huset er spærret af, så der ikke er fare for forbipasserende.

Distriktsrådet beklager

Ebeltoft Distriktsråd beklager situationen.

“Jeg og vi synes ærlig talt, at det er en ærgerlig situation," siger formand Camilla Rønde og uddyber:

"Ærgerlig fordi, at det er et historisk hus, der efterhånden ikke står til at redde, og ærgerlig fordi grunden og det sammenstyrtede hus ligger klos op og ned af Maltfabrikken. Lige om lidt slår fabrikken dørene op og markerer kulminationen på mange års dedikeret og hårdt arbejde af ildsjæle og frivillige. Det bliver et samlingspunkt og et trækplaster for både lokale og byens talrige gæster, og så ville det da være dejligt, hvis grunden kunne indgå i den positive udvikling af byen og området omkring Maltfabrikken i stedet for blot at henlægge, som det er tilfældet nu."

Hun og de øvrige medlemmer af bestyrelsen i distriktsrådet erkender, at det er vanskeligt at ændre situationen i og med, at det er privat ejendom..

"Helt grundlæggende er det jo bare svært at gøre særlig meget, når det drejer sig om en privatejet bygning, der opfylder myndighedernes anvisninger om sikkerhed. Vi kan ikke bestemme, hvad ejer ønsker at gøre med grunden, men vi vil gerne appellere til, at huset rives helt ned, når standen efterhånden er så sølle.”

Publiceret 16 July 2019 11:30