Kasper kunne onsdag vise sine nye venner rundt i sin by Ebeltoft, da Marilyn Anne kastede anker ude i vigen. Foto: Anette Bonde.

Kasper kunne onsdag vise sine nye venner rundt i sin by Ebeltoft, da Marilyn Anne kastede anker ude i vigen. Foto: Anette Bonde.

"Det fedeste er, at vi har afleveret vores mobiler"

Kasper havde i sidste uge en fin tur ombord på skoleskibet Marylin Anne

Af
Anette Bonde

ung 21 unge var i sidste uge på en uges sommertogt med skoleskibet Marilyn Anne og med Lions Adventure som sponsor. Onsdag ankom det flotte træskib til Ebeltoft. Der blev kastet anker ude i vigen, hvorefter besætningen og de unge sejlede ind til land i gummibåde.

Kasper, der bor i Ebeltoft, er inviteret med af Lions Mols, og han har en forrygende uge, fortæller han. Der er masser af aktiviteter, gode oplevelser og dejlige mennesker ombord.

"Det allerfedeste er, at vi har afleveret vores mobiler fra start. Det har tvunget os til at snakke sammen. Og det gik stærkt med at komme i gang."

Ryste-sammen dage

Inden afgang var der to ryste-sammen dage på et lejrcenter i Nordjylland, og måske var det fraværet af mobiler der gjorde, at der meget hurtigt opstod et godt fællesskab.

"Selv om vi kommer med meget forskellig baggrund, respekterer vi hinanden."

Der er helt faste opgaver ombord, og der er ingen slinger i valsen. Alle skal yde. Om natten er der faste vagter. Kasper var for eksempel vagt sammen med Dennis fra klokken 02 til 04 i nat med faste runder på skibet. På nattevagten skal de have et særligt vågent øje ved sovekammeret efter røg og ild, kigge på radar efter land, og tjekke at tågelygten virker. Lidt afslapning bliver det også til.

"Vi må tage to stykker knækbrød hver, og vi kan spille kort og høre radio."

I sovekammeret er der køjer langs de to sider og hængekøjer i midten. Og der er ikke meget modstand, når sengetiden nærmer sig.

"Vi skal begynde at gå i seng fra klokken 21, og det vil vi også gerne. Da er vi trætte," smiler Kasper.

Farvel på lørdag

Torsdag eftermiddag sættes kursen mod Aarhus, hvor deltagerne om fredagen skal i Tivoli Friheden.

"Det bliver fedt. Nu kender vi allesammen hinanden. På lørdag skal vi sige farvel, det er vi nok allesammen trætte af."

Når turen er slut, skal Kasper arbejde i forældrenes butik, blandt andet for at tjene lommepenge til efterskoleopholdet efter sommerferien. Næste skridt har han også en plan for. Når han er fyldt 18 vil han aftjene sin værnepligt, og derefter tager han til Frankrig for at være skiguide i et halvt til et helt år.

Med for sjette gang

Julie Djurtoft er en af de fire lejrledere, som er med for Lions Adventure på denne tur. Det er sjette år, hun sejler med.

"Jeg kan ikke undvære det. Der sker rigtig meget med de unge på den uge, og så giver det også meget til mig. Nogle kommer måske med en skidt fortid, de blomstrer op og får nye venner. Jeg har aldrig hørt nogle, der synes det var en skodtur. Alle fortæller derimod, at det har gjort noget godt for dem."

Såvidt hun ved, har mindst tre-fire af de unge fortsat som elev på skoleskibet efter at have afmønstret Lions Adventure.

Faste opgaver

Det er den faste besætning på skoleskibet, der bestemmer på skibet med hensyn til opgaver, og de fire lejrledere bestemmer på land. De unge er opdelt i tre hold, og de har mange opgaver ombord: madlavning, rengøring, skrubber dæk, fersker skibet af for havsalt.

"Der er meget vedligeholdelse og rengøring."

Julie Djurtoft roser de unge, der er med i år.

"Det er en meget harmonisk gruppe og de er rigtig gode: de hører efter, tager ansvar og gør det, vi beder dem om. De sure tjanser er nemmere, hvis man samarbejder. Der er behov for alle - man kan for eksempel heller ikke hejse et sejl alene."

Julie Djurtoft har været med Marilyn Anne som lejrleder seks år i træk, og hun nyder det hver gang. Foto: Anette Bonde.

Julie Djurtoft har været med Marilyn Anne som lejrleder seks år i træk, og hun nyder det hver gang. Foto: Anette Bonde.

Publiceret 17 July 2019 11:30