Mørke Skole er baseret på rummelighed, respekt, tryghed, engagement og ansvarsfølelse på en meget konkret måde, så værdierne bliver mere end bare ord. Annie Wernblad er glad for, at skolen i hendes tid er blevet certificeret UNICEF rettighedsskole. Foto: Lars Norman Thomsen

Mørke Skole er baseret på rummelighed, respekt, tryghed, engagement og ansvarsfølelse på en meget konkret måde, så værdierne bliver mere end bare ord. Annie Wernblad er glad for, at skolen i hendes tid er blevet certificeret UNICEF rettighedsskole. Foto: Lars Norman Thomsen

Københavnerpigen blev et fyrtårn på Mørke Skole

Skoleleder Annie Wernblad kunne i sidste uge fejre 40 års jubilæum på Mørke Skole, men når november bliver til december er det slut

Af
Lars Norman Thomsen

MØRKE Der stod ikke skrevet over Annie Wernblads vugge, at hun, Københavnerpigen, skulle bruge 40 år af sit arbejdsliv på en skole i Jylland.

Som det så ofte sker, var det da også et udslag af tilfældigheder, at det lige blev Mørke Skole, at den læreruddannede Annie Wernblad endte med at blive så glad for, at hun i sidste uge kunne fejre 40 års jubilæum på skolen.

Hun startede på seminariet som bare 18 årig og var færdig med uddannelsen 4 år senere. Linjefag i tysk og historie. Sidstnævnte fag har hun også læst (bifag) på Aarhus Universitet.

"Jeg flyttede sammen med min kæreste og senere mand til Odense, hvor han skulle læse på Universitetet. I Odense var jeg lærer i Volsmose i fire år, før vi flyttede videre til Aarhus, hvor han skulle fuldføre sin uddannelse," fortæller Annie Wernblad.

Ville gerne være leder

Fra august 1979 og til nu har det heddet Mørke Skole for hendes vedkommende. Lærer frem til 1991, hvor hun blev konstitueret som viceskoleleder, fordi hun i forvejen var godt hjemme i stoffet som daværende lærerrådsformand.

I 1996 fik skoleleder Marianne Nykjær bevilget orlov et år for at teste evnerne i et nyt job. Det blev hun så glad for, at hun sagde farvel til Mørke Skole.

"Jeg ville gerne være leder, og jeg syntes, det gik meget godt i det år, hvor Marianne Nykjær havde orlov. De må andre også have ment, for i 1997 blev jeg ny skoleleder på Mørke Skole, og det har jeg været vildt glad for lige siden."

Vemodigt, men...

Til november fylder hun 67. Hun har meddelt sin skolebestyrelse og skolechef hos Syddjurs Kommune, Per Viggo Larsen, at hun kører en sidste gang til Mørke fra huset i Risskov sidste arbejdsdag i november.

"Det er sådan, det er. Det bliver da vemodigt at skulle stoppe i Mørke, hvor jeg har tilbragt mere end 40 år af mit arbejdsliv, men min følelse er god. Jeg har vænnet mig til tanken om, at vi er ved vejs ende."

Planen er, at Annie Wernblad vil vende tilbage til der, hvor det hele startede, København, hvor hendes nu voksne børn bor. Hendes otium bliver ikke et af de stillesiddende. Interessen for kunst, kultur og historie er for stor, og det vil hun udnytte til at skabe sig en aktiv tredje alder.

Hun er sikker på, at Mørke Skole går en god fremtid i møde med en ny rorgænger i spidsen.

"Skolernes fremtid er igen til diskussion politisk, men jeg er sikker på, at Mørke Skole nok skal bestå fremover med en ny leder i spidsen. Efter at have været nede og runde de 220 elever for nogle år siden, er vi kommet op på cirka 260,, og Mørke som by udvikler sig jo flot. Snart kan vi tage den nye børnehave i tilknytning til skolen i brug, selvom jeg desværre ikke når at holde indvielsestalen. Jeg ser meget optimistisk på skolens og byens fremtid," smiler den snart forhenværende, der heller ikke er bleg for at rose sit personale.

"Jeg er jo den ældste i flokken med mine snart 67, næstældste er 60. Vi har en god aldersfordeling i lærerkollegiet og ikke mindst en meget fin dækning, hvis vi kigger på det fagligt. Det er en stor styrke for en skole, og det er en anden årsag til, at jeg ser lyst på Mørke Skoles fremtid."

Ved jubilæet i sidste uge havde Annie Wernblad frabedt sig skåltaler af enhver slags, og det blev respekteret til hendes fulde tilfredshed.

Lærerne havde til gengæld udarbejdet en jobprofil for en skoleleder 'a' la' Annie Wernblad', så skolechef Per Viggo Larsen nu ved, hvad medarbejderne efterspørger i lederstolen.

Publiceret 15 August 2019 20:00