Åse Hansen (til venstre) arbejder sammen med Marianne på at implementere 4 ud af 17 verdensmål på Danhostel Ebeltoft. Foto: Katharina Andersen

Åse Hansen (til venstre) arbejder sammen med Marianne på at implementere 4 ud af 17 verdensmål på Danhostel Ebeltoft. Foto: Katharina Andersen

Danhostel Ebeltoft har forpligtet sig overfor FN

Ved at indarbejde 4 af de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling tager Danhostel et lille, men vigtigt skridt i en retning, de håber vil inspirere andre.

Af
Katharina Andersen

Som en af de første i hostels i branchen er Danhostel aktivt gået ind og arbejdet med FN’s Verdensmål, og på Danhostel Ebeltoft er de allerede langt med 4 af de 17 verdensmål, som hotellet har forpligtet sig til overfor FN.

"Den aftale forpligter - både overfor FN og overfor Danhostel Danmark, og derfor har vi også allerede implementeret en del af de aftaler, vi har udarbejdet," siger Knud Hansen, der er direktør hos Danhostel Ebeltoft.

De 17 verdensmål er givet på forhånd, men hos Danhostel Ebeltoft har de selv udarbejdet mål, hvor det er nemt at gøre en forskel.

"Vi begynder fx inden længe at sortere affald både på hotellet og i idrætscentret, og så skal vi have implementeret en mere økologisk rengøring. Måske skal vi have helt nye produkter eller anvende langt færre midler - det vigtige er, at vi er opmærksomme på det," siger Åse Hansen, der er køkkenmedarbejder hos Danhostel Ebeltoft.

Man bliver bidt af det

De nye verdesmål hos Danhostel Ebeltoft kommer både til at betyde små ændringer for kommende gæster, men også for medarbejdere.

Fx vil der ikke længere blive serveret plastikflasker til konferencemøder, men i stedet vand på glasflaske, og så er der implementeret sparebrusere og LED-pærer på hele hotellet, ligesom der bliver taget et grundigt kig på den mad, hotellet bestiller udefra.

"Et konkret eksempel var, da vi bestilte en smør fra Arla, som havde et fint grønt blad som logo, men som viste sig at komme helt fra New Zealand. Det giver ikke nogen mening, at vi får transporet smør helt derovre fra, så vi er i dén grad blevet mere opmærksomme," forklarer Åse Hansen.

Siden hun og hotellets andre medarbejdere fik til opgave at indarbejde 4 verdensmål på hotellet, er hun blevet særdeles bidt af foretagnet.

"Vi kan ikke redde verdenshavene, men vi kan bestemt gøre en forskel. Og måske vigtigst, så sender vi et signal til vores gæster, om at vi gør noget aktivt," siger hun.

Et af de mål, der formentlig kommer medarbejderne til gode, handler om sundhed og trivsel. For det er også væsentligt at skabe et sundt arbejdsmiljø for at skabe en bæredygtig forretning, forklarer Åse Hansen.

"Derfor får vi snart udarbejdet en app til personalet, hvor vi kan diskutere vagtplanlægning, men også hvor vi kan invitere hinanden på en gåtur og en snak, der handler om alt andet end jobbet," siger hun.

Det øgede fokus på sundhed og trivsel skal også gøre det lettere for nye medarbejdere at starte på arbejde.

"Vi har besluttet, at vi ikke bare vil kaste nye medarbejdere ud i jobbet, men lade dem følge med os rundt de første par gange. Det er også i vores egen interesse, at de kommer godt ind i jobbet."

Et dyrt foretagende

Fremadrettet skal hotellets leverandører også forberede sig på at høre fra hotellet.

"Vi vil høre dem ad, om de har mulighed for at tage overskydende affald med tilbage, for så undgår vi at stå med det hele. På den måde er vi nødt til at uddelegere," siger Åse Hansen.

Hun fortæller desuden, at det ikke er helt billigt at implentere verdensmål, men det er nødvendigt.

"Man kommer aldrig til at spare penge på det, og det vil komme til at koste os noget, men det er nødvendigt at tage det skridt."

Et væsentligt skridt er også at begænse madspild, forklarer hun.

"Derfor kommer vi fremadrettet til at være opmærksomme på, hvilken type gæster vi får besøg af. Er det fx et selskab kun med kvinder, kan vi måske lave mindre mængder mad og på den måde undgå at smide for meget ud."

Det er langt fra alt, der endnu er implementet på Danhostel Ebeltoft, men Åse Hansen er sikker på, at der inden for få måneder er helt klare retningslinjer for bæredygtigheden.

"Vi bruger jo FN's logo, fordi vi har sagt ja til at efterleve 4 verdensmål, og jeg kan mærke, at jo mere vi tænker i de baner, jo lettere bliver det at efterleve. Det er en fornøjelse at være med til."

Publiceret 06 September 2019 15:10