Syddjurs borgmester Ole Bollesen (nummer 2 fra h.) er en af de socialdemokratiske borgmestre, der opfordrer regeringen til at droppe loven om håndtryk. Foto: Gerda E. M. Christophersen.

Syddjurs borgmester Ole Bollesen (nummer 2 fra h.) er en af de socialdemokratiske borgmestre, der opfordrer regeringen til at droppe loven om håndtryk. Foto: Gerda E. M. Christophersen.

Ole Bollesen: Drop loven om tvungne håndtryk

Syddjurs borgmesteren opfordrer regeringen til at skrotte loven om, at udenlandske ansøgere kun kan få dansk statsborgerskab, hvis de giver hånd til borgmesteren ved en såkaldt grundlovsceremoni

Af
Lars Norman Thomsen

POLITIK "Personligt synes jeg, at man skal droppe loven, for det er altså ikke særlig dansk at lovgive på det felt. Hvis jeg tænker på Grundlovens ånd om frihedsgrader, så synes jeg, det er meget mærkeligt at ville lovgive om hilseformer. Det er jeg nødt til at sige."

Sådan udtaler Syddjurs borgmester Ole Bollesen (S) til dr.dk, som har talt med en række socialdemokratiske borgmestre om lov om håndtryk som optakt til partiets kongres i weekenden i Aalborg.

"Jeg er ikke ekspert i grundloven, men som jeg forstår Grundlovens ånd og grundlovens fædre, så strider loven helt klart mod den opfattelse jeg har af frihedsrettighederne," siger Ole Bollesen til Lokalavisen.

Opfordringen fra Bollesen og hans socialdemokratiske borgmesterkolleger, som dr.dk har talt med, er entydig: 'Drop den lov' - til Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Ifølge loven kan udenlandske ansøgere kun kan få dansk statsborgerskab, hvis de giver hånden til borgmesteren ved en såkaldt grundlovsceremoni.

To gange om året vedtager Folketinget en ny lov, som tildeler statsborgerskab til nye statsborgere. Hvis du ansøger om om dansk statsborgerskab, skal du fra 2019 også deltage i en grundlovsceremoni for at få statsborgerskab. Til ceremonien skal du skal skrive under på, at du vil overholde grundloven og udveksle håndtryk med en repræsentant fra kommunen.

Fordi der blev afholdt Folketingsvalg 5. juni 2019, er lovforslaget om indfødsret (statsborgerskab) blevet udskudt.

Vil overholde loven

Ole Bollesen understreger overfor dr.dk, at Syddjurs Kommune vil overholde loven, hvis hans partifæller på Christiansborg fastholder loven om det tvungne håndtryk.

Ole Bollesens kollega og partifælle på Lolland, Holger Schou Rasmussen (S), er dog endnu krassere i sin kritik:

"Det er meget udansk, og jeg bryder mig simpelthen ikke om det. Det er ikke åbenhed og frisind. Den lov skal droppes, for den handler jo bare om at ramme nogle kulturelle minoriteter, som ønsker et dansk statsborgerskab," siger Holger Schou Rasmussen til dr.dk. med tilføjelsen:

"Det næste bliver vel, at jeg som borgmester skal danse vals eller polka med de nye statsborgere, så de dermed kan vise, at det kan de også finde ud af."

Deltager ikke

Ole Bollesen deltager ikke i weekendens kongres i Aalborg. Det gør formanden for Socialdemokratiets fællesledelse i Syddjurs, Søren K. Lauridsen, plus et medlem mere fra den lokale partiorganisation, ifølge Ole Bollesen.

FAKTA

Frihedsrettighederne står sort på hvidt i følgende paragraffer i Grundloven:

  • § 1: Grundloven gælder for alle
  • § 71: Den personlige frihed er ukrænkelig
  • § 72: Boligen er ukrænkelig
  • § 73: Ejendomsretten er ukrænkelig
  • § 75: Mennesker har ret til social sikkerhed
  • § 76: Vi har undervisningspligt
  • § 77: Garanterer ytrings-, og trykkefrihed
  • § 78: Taler om foreningsfrihed
  • § 79: Giver ret til forsamlingsfrihed
  • § 81: Omhandler værnepligten

Publiceret 12 September 2019 09:30