Peter Møller på hjørnet af Industrivej og Thorsagervej ved den sydlige indgang til Ryomgård. Arealet bag Peter Møller bliver hjemsted for Ryomgård Bypark, der får to indgange. Foto: Lars Norman Thomsen

Peter Møller på hjørnet af Industrivej og Thorsagervej ved den sydlige indgang til Ryomgård. Arealet bag Peter Møller bliver hjemsted for Ryomgård Bypark, der får to indgange. Foto: Lars Norman Thomsen

Ryomgård får lille bypark ved indgangen til byen

En gruppe borgere har i regi af Ryomgård Distriktsråd lavet et forskønnelsesprojekt, der skal få hjørnegrunden, hvor Industrivej møder Thorsagervej til at blive et rekreativt sted for byens borgere og besøgende

Af
Lars Norman Thomsen

RYOMGÅRD I 2005 etablerede Midtdjurs Kommune på initiativ af daværende udvalgsformand for Miljø og Teknik, nu afdøde Leif Kristoffersen (S), et mindre grønt område på hjørnet af Industrivej og Thorsagervej.

Forberedelserne til Ryomgård Bypark har været yderst seriøse. Oversigtstegningen af den nye bypark er lavet af den lokale tegner Per Allan Nielsen

Forberedelserne til Ryomgård Bypark har været yderst seriøse. Oversigtstegningen af den nye bypark er lavet af den lokale tegner Per Allan Nielsen

Ryomgård Erhvervsforening var tovholder, Pindstrup Mosebrug (grundejer) stillede arealet gratis til rådighed, og Midtdjurs Kommune stod for anlæg og vedligeholdelse.

Kun en kort overgang har området taget sig pænt ud. Senere gik der forfald i foretagendet, og stedet har i en lang årrække lignet noget, som katten har slæbt med ind eller et hippieparadis fra de ligeglade 1960'ere, 'hvor blomster var symboler på de samme ting som bomber er i dag', som Danmarks bedste sangskriver CV Jørgensen har formuleret det tidligere i en af sine sange, og hvor biodiversitet og bæredygtighed endnu ikke var blevet ord og begreber, som enhver dansker ville tage i sin mund. Nu har en arbejdsgruppe under Ryomgård Distriktsråd med Peter Møller, medbestyrer af Bogcaféen på Det gamle posthus i byen og engageret i flere projekter i Ryomgård, sat sig for at skabe en bypark på stedet.

For både store og små

Gruppen har lavet et projekt, hvor alle aldersklasser vil føle sig tilgodeset: En mindre legeplads og bålplads, et område med flerårige spiselige planter, borde/bænkesæt, et område i parken overdækkes, cirka 8 x 12 m, der i sommerperioden tænkes anvendt som et mindre salgssted for lokalt producerede varer, blomsterbede, buske og træer, Turistforeningens Info-skilt forsynet med QR-koder om lokalområdet og plakatsøjle til opslag om arrangementer.

Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur bevilgede tidligere på året 130.000 kroner fra Udviklingspuljen til forskønnelsen. Pindstrup Mosebrug, der ejer arealet, er positive, og Syddjurs Kommune har også været yderst begejstret, fortæller Peter Møller.

"Jeg vil rose kommunens folk for at være meget hjælpsomme og forstående på de møder, som vi har haft. Vi har virkelig mødt stor velvilje til at komme videre med projektet," siger Peter Møller.

LAG-penge

Det samlede budget lyder på cirka 350.000 kroner. Hertil kommer frivillig arbejdskraft fra en række borgere.

Ud over Syddjurs Kommune har LAG Djursland bidraget med et tilskud på 100.000 kroner, og Sparekassefonden Midtdjurs har spyttet 60.000 kroner i Ryomgård Bypark.

Endvidere har en støtteindsamling i Ryomgård givet flot pote.

"Vi har en række ansøgninger ude til forskellige fonde, som vi afventer svar på, og vi skal nok komme i mål" siger en optimistisk Peter Møller.

Arealet har allerede fået den første kærlige overhaling af Gerstrøm Entreprenører, der slut september vil planere arealet på 2.500 kvadratmeter yderligere, så Peter Møller og andre med grønne fingre kan komme i gang med at plante træer og buske og de mange andre ting, der skal klares.

Frivillighed

Når Ryomgård Bypark står fin og færdig - der er ikke sat nøjagtig slutdato på - er det meningen, at en gruppe frivillige skal forestå vedligeholdelsen.

"Jeg tror, det er muligt at lave en fast arbejdsgruppe som med en ugentlig arbejdsindsats på 2-3 timer kan holde Ryomgård Bypark ren og pæn. Det kan vi selvfølgelig ikke forvente, at kommunen påtager sig. Det vil være alt for nemt at sige, at det er kommunens opgave. Nej, det skal vi selv kunne klare i byen, og det kan vi naturligvis også."

Publiceret 12 September 2019 11:42