Marianne løber her til venstre sammen med en af sine løbekammerater.

Marianne løber her til venstre sammen med en af sine løbekammerater.

Marianne om sin kamp mod kræften

Knæk Cancer Galla på Gl. Estrup lørdag 21. september er en god sag at støtte

Af
John Pedersen

AUNING "Lad os starte med dagen i dag. Den er din. Dagen i dag er den eneste, du kan være sikker på- Den kan du fylde med, hvad du vil. Du kan glæde et andet menneske og du kan glæde dig selv. Dagen i går slap ud af dine hænder. Den kan ikke få andet indhold end du allerede har givet den. Du ved ikke om du kan råde over dagen i morgen, men dagen i dag, den er din".

Ordene kommer fra Marianne Taudal. 56 år gammel og gift med Steen gennem 32 år. Parret har to voksne børn og en svigersøn.

Marianne arbejder hos Marel A/S i Aarhus som ordre-koordinator. Marel er en international virksomhed, der producerer og sælger maskiner og komplette systemer til fødevareindustrien.

Kræftdiagnose i 2017

I december 2017 fik Marianne konstateret modermærkekræft med metastaser i bryst, lunge og lungehinde.

Marianne vil her fortælle mere om sygdommen, behandlingen og hele forløbet men vil starte med at fortælle, hvor hun er i dag.

"Jeg har i omkring halvandet år deltaget i et amerikansk/schweizisk forskningsprojekt, hvor jeg har fået det, man i dag kalder "målrettet" medicinering samt en infusion hver fjerde uge med en helt ny type immunterapi eller placebo. Meget tyder dog på, at jeg får immunterapi. Det har virket rigtig godt, og jeg er stadig frisk og rask og meget taknemlig".

Bedre behandling

Da Marianne var til de første samtaler fandt hun hurtigt ud af, hvor ualmindelig heldig hun var.

"Var min kræfttype brudt ud for bare fem-seks år siden havde der kun været tale om et ganske kort sygeforløb og forsøg med kemoterapi, sandsynligvis uden de store resultater. Modermærkekræft er en af de kræfttyper, som kemoterapi kun har en meget begrænset virkning på".

Der er forsket rigtig meget i immunterapi og målrettet medicin og selv om de første mange år med forskningen - efter lægernes egne udsagn - var en lang ørkenvandring, så var der ressourcer, midler og viden til at blive ved og blive ved og blive ved og for få år siden kom gennembruddet for både medicinering og immunterapi.

Knæk Cancer Galla

"Jeg er ubegribelig lykkelig over, at jeg allerede nu har fået to år og måske en "god portion" mere i vente. Men hvis ikke Kræftens Bekæmpelse og andre fantastiske organisationer havde bakket op om forskningen, man man ikke nået hertil, hvor man er i dag. Mit liv et blot et lille knappenålshoved - men vi skal blive ved med at støtte op om organisationer, som yder en kæmpe indsats, så vi kan sørge for, at vores børn og unge mennesker - som jeg møder hver eneste gang jeg er på hospitalet i Skejby - kan blive helbredt, hvis de er så uheldige at få kræft i en alder. hvor de skulle leve et sorgløst liv og passe godt på deres egne børn", konstaterer Marianne Taudal.

"Gallafesten på Gl. Estrup er en fantastisk mulighed for at vi som private personer, kan give et stort bidrag til knæk Cancer og samtidig få en skøn aften med god mad, drikke og underholdning.

De første uger

Marianne Taudal sætter her ord på nogle af de dage, som slap ud af hendes hænder og som hun ønsker hun kunne have ændret på.

"Det hele startede med den sædvanlige mammografi for kvinder i min alder i sommeren 20917. Den viste en uregelmæssighed, som blev yderligere undersøgt med en scanning. Dejligt - det var blot en vandcyste, så vi kunne starte sommerferien i højt humør. Faktisk kunne jeg slet ikke mærke den, så der var jo ingen grund til at gå i panik. I efteråret 2017 blev cysten pludselig meget synlig, også udvendigt på brystet og i starten af december blev jeg grundigt undersøgt og jeg indstillede mig på en brystkræftdiagnose. Den 17. december kom svarer, som jeg slet ikke havde ventet. "Marianne, du har modermærkekræft".

Med i forskningsprojekt

Marianne fik tilbudt to forskellige former for behandling. Den ene traditionel immunterapi, Den anden - et forskningsprojekt med en kombination af målrettet medicin og en ny type immunterapi eller placebo. 50 procents chance for at få det aktive stof i kombination med medicin.

Marianne sagde ja-tak til at deltage i forskningsprojektet og efter den første infusion og opstart af medicinen fik hendes krop lidt af et chok.

"Jeg fik problemer med synet. Fik betændte pletter mange steder på kroppen, sår i næse og mund, feber og mange andre "eksotiske bivirkninger", som lægerne kaldte det. Men allerede efter to uger kunne det tydeligt se,s at knuden i brystet blev mindre. Efter omkring seks måneder er de næsten væk. Jeg kan ikke selv mærke den mere og før behandlingen var den meget synlig udvendigt på brystet. Knuden i lungen er blevet lidt mindre, men står nu stille. Efter lægernes udsagn, er det helt fint. Det vigtigste er, at der ikke dukker kræft op nye steder i kroppen.

Tilflugt på jobbet

I slutningen af marts 2018 havde Marianne Taudal besluttet, at vende tilbage på arbejde, men fik så en voldsom omgang feber efter 2. behandling og blev indlagt med lungebetændelse eller en lignende udefinerbar infektion, ifølge lægen.

Efter tre til fire uger var Marianne klar til at starte på job igen. Der var noget fantastisk ved at kunne arbejde igen og være sammen med dejlige kolleger.

"Når jeg går ind ad døren hos Marel i Aarhus, så er jeg "bare Marianne". Men når jeg er hjemme i hverdagene, så er jeg "Marianne, som er syg". Jobbet blev måske også mit tilflugtssted, hvor jeg kunne glemme, at jeg er syg".

Løb, spinning og yoga

Efter endnu en omgang høj feber i august 2018 og en indlæggelse, så gik det hurtigt og godt fremad og Marianne blev så stabil, at hun kunne starte på fuld tid 1. januar 2019.

For kort tid siden fik Marianne konstateret nogle muskelforstyrrelser og lægerne besluttede at stoppe behandlingen med immunterapi, som er er meget sikre på, at hun har fået.

Projektet fortsætter dog med den målrettede medicin og lægerne er meget sikre på, at hendes immunforsvar nu er stimuleret så meget, at hun kan holde kræften i skak.

Den seneste scanning i juli viste også, at knuden i lungehinden er blevet en smule mindre, så alt tyder på at hendes immunforsvar er i god form.

"Resten af kroppen forsøger jeg stadig at holde i form med et par løbeture om ugen sammen med de dejligste løbevenner i Auning Motionsklub. Arne Münsters lørdag-morgen-spinning er guld værd og et godt supplement til løb. Vigtigst af alt, så er der et fantastisk sammenhold og hygge til både løb og spinning. Alle kan være med. Og jeg mener alle. Og så er der masser af hjerterum. Sidst men ikke mindst så nyder jeg min ugentlige yoga-aften. Yoga og meditation gør virkelig noget godt for både krop og sind".

Marianne slutter af med et lille citat af Søren bruun som siger til Nuser":

"En dag skal vi alle dø". Hvortil Nuser svarer: "Ja - men alle de andre".

Publiceret 17 September 2019 08:00