Claus Wistoft har hvæsset kniven og er klar til en ridse konditionerne for Syddjurs økonomien op på onsdagens byrådsmøde. Arkivfoto

Claus Wistoft har hvæsset kniven og er klar til en ridse konditionerne for Syddjurs økonomien op på onsdagens byrådsmøde. Arkivfoto

Analyse - Budget 2020: Politisk infight i vente på byrådsmøde

Der er lagt op til en større politisk holmgang på onsdagens byrådsmøde mellem primært Socialdemokratiet og Venstre med støtte fra deres respektive politiske hangarounds

Af
Lars Norman Thomsen

Venstres gruppeformand, tidligere Syddjurs borgmester Claus Wistoft (V), havde nær fået søndagens morgenkaffe galt i halsen, skriver han i en tråd på Lokalavisens Facebook-side under et indlæg forfattet af borgmester Ole Bollesen (S) med overskriften: "Budget - ingen grund til at panikke over faldende kassebeholdning".

Det, der fik Claus Wistoft til at kløjs i morgenkaffen, var primært dette tekststykke i Bollesens debatindlæg:

"På byrådsmødet 18. september er der en gennemgang af Syddjurs Kommunes kassebeholdning.

Den falder som planlagt, og faldet vil først stoppe en gang ind i 2020. Allerede et halvt år efter jeg blev borgmester, fik jeg af forvaltningen at vide, at kassebeholdningen ville falde meget både i 2018 og i 2019. I 2020 vil kassebeholdningen stabilisere sig, og i 2021 vil den begynde at stige.

Forklaringerne er som tidligere omtalt, at det forrige byråd satte gang i rigtig mange store anlægsarbejder i kommunen. Efter mange år med meget lave anlægsbudgetter var der et stort anlægsbehov i Syddjurs. Det har medført at regningerne så skal betales i denne byrådsperiode – og der er altså tale om en planlagt, men ekstraordinær reduktion af kassebeholdningen på over 100 mill. pr. år."

Styres i hegnet

Det er især den sidste sætning, som fik Claus Wistoft til at reagere, og det får ham til at skose både borgmester og forvaltning:

"Jeg får næsten morgenkaffen galt i halsen ved læsning af Ole B´s indlæg, hvor man tilsyneladende må forstå at de økonomiske udfordringer i Syddjurs kommune stammer fra beslutninger i det tidligere byråd, og at alt iøvrigt er i den skønneste orden.

Det er det absolut ikke, og det der foregår er heller ikke et planlagt nedsparing = kasseforbrug."

"Samlet beskriver budget 2018 + 2019, borgmester og forvaltnings-styringspapir i det daglige, et kasseforbrug på 0,7 mill kr - som nu i praksis ser ud til at blive 150 mill kr, og nu pludselig planlagt.

Hvis forvaltningen har instrueret Ole B i denne fortælling, er det ikke bare en kreativ fremstilling af sandheden, men simpelthen usandt."

"Nedsparingsbegrebet ( kasseforbrug ) er opfundet af bankerne om rige pensionister der forbruger af formuen sidst i livet - sådan kan man forhåbentlig ikke betegne Syddjurs kommune, selvom økonomien lige nu styres i hegnet," slutter Wistoft.

Debat for åben skærm

Claus Wistoft tager bladet yderligere fra munden, ingen tvivl om det, på onsdagens byrådsmøde, der begynder klokken 16, og kan ses direkte ved at klikke ind på Syddjurs.dk.

Her vil Wistoft fortsætte, hvor han slap på det seneste byrådsmøde.

Her beskrev den tidligere borgmester i klare vendinger, hvorfor Syddjurs økonomien er kommet under pres. set fra han stol.

Det er, ifølge Claus Wistoft, ikke de store anlægsprojekter, der skal have skylden for at suge penge ud af kassen, men derimod, at der ikke er styr på driftsbudgettet.

"Budgetflertallet valgte at give tillægsbevillinger i slutningen af 2018 i stedet for at bremse op, og nu står vi så i en situation, hvor der skal findes besparelser," lød det fra Claus Wistoft.

"Der er aldrig godt, at vi står foran at skulle lave impulsive besparelser, fordi det skaber rystelser i så stor en organisation som Syddjurs Kommune.".

Claus Wistoft mindede budgetflertallet (S, DF, SF, Alternativet og Enhedslisten)om, at der havde været tid til at overveje strategiske tiltag, men i stedet valgte budgetflertallet at give tillægsbevillinger.

Wistoft undlod heller ikke at fortælle, at det kræver håndfast ledelse hver dag at stå i spidsen for en kommune og styre en økonomi sikkert i mål.

Formuleringer, som han vil stramme yderligere i kølvandet på Ole Bollesens nyeste betragtninger om Syddjurs økonomien.

Anlæg = 100 mio. kroner

Claus Wistoft fastholder, at Syddjurs Kommune skal ligge på - og har råd til - et anlægsbudget årligt på 100 mio. kroner for ikke at havne i den samme fælde, som nabokommunen i Norddjurs er tvunget ud i, hvor der ikke er råd til de investeringer som er den nødvendige motor for en vækstkommune som Syddjurs, der har som strategisk mål at nå 45.000 indbyggere inden 2023.

Til gengæld fastholder han, at driftsbudgetterne kræver håndfast styring og strategiske beslutninger, der række resten af denne byrådsperiode og et godt stykke ind i den næste. Læs: Fortsatte effektiviseringer på alle områder og full stop for yderligere tillægsbevillinger.

Det er forventeligt, at Claus Wistoft ud over at tage en større holmgang med Socialdemokraterne - uden at lukke luften ud af budgetforhandlingerne - rent strategisk vil udfordre SFs gruppeformand Kirstine Bille på byrådsmødet.

Det er velkendt, at Wistoft og Bille kigger meget ens på måden at styre en kommune på, og for Wistoft og Venstre vil det være altafgørende at kunne få trukket Bille og hendes hold tættere på realiteterne, som Venstre ser dem.

Det vil være den perfekte presbold forud for budgetforhandlingerne fra Venstre til Ole Bollesen og Socialdemokratiet, hvis Claus Wistoft allerede nu formår at få Kirstine Bille til at bekende, at der alt mulig grund til at panikke over kassebeholdningens størrelse og de økonomiske fremtidsudsigter.

Publiceret 18 September 2019 10:22