Vejen til den gode sang er ofte lang

Musikeren, sangskriveren og produceren Boe Larsen gav dele af 7. årgang på Hornslet et herligt og sjov indblik i sangskrivningens kunst

Af
Lars Norman Thomsen

Nutidens unge mennesker tudes ørene fulde om, at de på rekordtid kan blive Stjerne for en aften, Morgendagens stjerner, har X-Factor og mest af alt ikke skal slide alverden i det for at opleve berømmelsens lys.

Musikeren, sangskriveren og produceren Boe Larsen kunne fortælle om en lidt anden side af virkeligheden, da han i sidste uge besøgte Hornslet Skole og en gruppe unge fra 7. årgang.

Boe Larsen er indehaver af musikstudiet MillFactory i København, som han købte i 2000. Tidligere hed studiet Werner Studio, og så ved kendere af rock- og popmusik, hvad vi taler om. Her har navne som CV Jørgensen, Sebastian, Lis Sørensen, Johnny Madsen, Tøsedrengene og Michael Hardinger indspillet plader i 1970’erne, 1980’erne og 1990’erne.

Boe Larsen, der har en uddannelse som pianist fra Vestjysk Musikkonservatorium i Esbjerg, har arbejdet tæt sammen med en sværm af danske artister – enten som sangskriver, musiker, producer eller mixer. Vi nævner i flæng navne som Sanne Salomonsen, Mads Langer, Christopher, Johnny Deluxe og Bryan Rice.

Slog flapperne ud

Boe Larsen besøgte Hornslet Skole som repræsentant for KODA (Komponistrettigheder i Danmark) til en såkaldt sangskriverworkshop, hvor hovedformålet var, at de 3-4 timer skulle munde ud i en nyskrevet sang, som de unge i 7. klasse havde stor part i, musikalsk og på tekstsiden.

Boe Larsen havde tydeligvis prøvet situationen før, for ret hurtigt fik han de unge til at spille med.

Først tog han lige en rundtur på de sociale medier sammen med de unge teenagere, hvor der blev diskuteret musikkens værdi og ophavsrettigheder. Hvem er det egentlig, der tjener på musikken?

Fænomener som Spotify, Streaming og iTunes var helt klart de unges hjemmebane, og især drengene var med fremme på beatet og brillerede med et indgående kendskab til de pengestrømme, der foregår i cyperspace.

”Lige præcist,” lød det mange gange fra en veloplagt og synligt imponeret Boe Larsen.

Et smash hit

Boe Larsen har endog oplevet at lave et vaskeægte hit via tilfældighedernes tilfældighed, kunne han fortælle.

Forhistorien er, at han for år tilbage var inviteret til samme med andre danske sangskrivere at komme til Puk Studierne i Randers for at skrive sange til en ny plade med Sanne Salomonsen. Sammen med Mads Langer og guitaristen Morten Woods fik han to sange med på Sanne Salomonsens plade ’Hjem’ udgivet i 2014.

”Fint nok, det var stort,” lod Boe Larsen de unge Hornslet drenge og piger forstå.

Et af numrene hed ’Overgi’r mig langsomt’ – en balladeagtig sag, som dog mere var med som fyld end for sit hitpotentiale på Sanne Salomonsens plade.

Og dog…

En aften i den bedste sendetid tonede nummeret pludselig frem på stuens femte væg i det tv-program, der hedder ’Toppen af Poppen’, hvor to af aktørerne var Sanne Salomonsen og Mads Langer. Denne aften var det sange fra Sanne Salomonsens karriere, som de medvirkende kunstnere skulle fortolke.

”Mads Langer fortolkede ’Overgi’r mig langsomt’ i et stramt arrangement med kun sang, klaver og en gulvbas. Han gik endda i stå undervejs, men Sanne Salomonsen trøstede ham, og han fortsatte så, den gode Mads Langer. Da jeg dagen efter gik rundt i København tidligt om morgenen, kunne jeg høre sangen fra stort set alle vinduer og Mads Langers stemme. Så gik det først op for mig, at jeg havde medvirket til at lave et hit. Tilfældigt på alle måder, og endnu et bevis på fjernsynets magt,” forklarede Boe Larsen.

Julesang

”Nu er det så tid til, at vi skal lave et hit. Hvad synes I, sangen skal handle om,” spurgte han henvendt til flokken af unge.

Alle mulige og umulige forslag kom på bordet fra sygdom, fodbold, kærlighed, følelser, heste og temaet over dem alle … en julesang.

Sådan blev det.

”Selv om det kun er oktober, så laver vi sammen en julesang.”

Boe Larsen gav de unge en tiltrængt pause og fik tid til at sludre med Lokalavisens udsendte om musikkens væsen og forhold i Dagens Danmark.

Yderst givtigt og interessant.

Herefter listede deres udsendte af, men måske blev slutresultatet på Hornslet Skole denne dag endnu et smash hit i form af en dansk julesang, der i den søde juletid kan konkurrere med ’Last Christmas’ og ’Rockin’ Around The Christmas Tree’ og hvad de ellers hedder i rækken af julesange.

Bliv ikke overrasket

De unge var tændte på opgaven, og Boe Larsen var en fremragende mentor denne eftermiddag på sokratisk vis. De unge spillede med fra første fløjt – en fornøjelse.

Tak for kigget.

Publiceret 10 October 2019 12:00