Den lille røde sauna er hentet til Nappedam fra Litauen, og den er nu det lune samlingspunkt for vinterbaderne, hvor formand Hans Münter er særdeles begejstret for den opbakning, den unge forening indtil videre har mødt.

Den lille røde sauna er hentet til Nappedam fra Litauen, og den er nu det lune samlingspunkt for vinterbaderne, hvor formand Hans Münter er særdeles begejstret for den opbakning, den unge forening indtil videre har mødt.

Vinterbaderne har fundet fodfæste i Nappedam

"Horden af nøgne mennesker" har taget fat på sin anden sæson i det kolde vand, og det går ganske forrygende for den unge forening

Af
Simon Carlson

Nappedam Der ligger en tyk, kold tåge over Kalø Vig, så man fra Molsvej blot kan se 50 meter ud over vandet, inden den det hele smelter sammen i en grå masse. Den slags tåge, der instinktivt får en til forhøje temperaturen i bilen med et par grader. Det er lige her ved indkørslen til Nappedam Bådelaug, at jeg bander over min egen kådhed, da jeg dagen forinden sagde til formanden for Nappedam Vinterbadere, Hans Münter, at jeg naturligvis også nok selv skal hoppe en tur i baljen, hvis han kunne finde tid til en snak om en status i den unge vinterbadeklub, der netop er gået ind i sin anden sæson.

Det huer mig således heller ikke synderligt, da Hans Münter proklamerer, at kutymen er en tur i vandet, op i sauna, og så i vandet igen.

Aarh, to gange i vandet simpelthen? Men formanden er gammel militærmand, så man lystrer jo.

Horde af nøgne mennesker

Det er heldigvis sådan med vinterbadning, at det er selve tanken om det kolde vand, der er det værste. Når man først har overvundet den, så kan det være en nærmest berusende oplevelse.

Sådan har det på sin vis også været med Nappedam Vinterbadere, for idéen om vinterbadere på lystbådehavnen blev ikke mødt med udelt begejstring, da den først blev præsenteret for bådelauget. Det er da også første gang, en forening uden for Nappedam Bådelaug har fået lov til at etablere sig på den private havn, forklarer Hans Münter, da vi sidder i den lille røde sauna efter første dukkert og mærker brusen og og dernæst roen brede sig i kroppen.

"Det har ikke altid været let at overbevise andre på havnen om, at det var en god idé med vinterbadning i Nappedam. Der har været nogle, der var bekymrede for, hvad det nu var for en horde af nøgne mennesker, der skulle til at være hernede, og lidt skepsis over hvad sådan nogle vinterbadere egentlig er for nogle mennesker," fortæller Hans Münter.

Forrygende start

God dialog - og nok også en god portion af den mentalitet, der kan overbevise en selv og andre om, at det er en god idé at hoppe i iskoldt vand - mundede ud i, at foreningen Nappedam Vinterbadere fik lov at etabler sig på havnen og sidenhen blev stiftet i januar sidste år. Sidste efterår blev den røde sauna hentet hjem fra Litauen og i november blev saunaen indviet, som det endelige symbol på, at vinterbaderne har fundet fodfæste i Nappedam. De har ovenikøbet fået rigtig godt fat.

"Jeg sagde fra starten, at det var afgørende, at vi havde en sauna på stedet, ellers kunne vi lige så godt lade være. Der skal være noget at samles om. Den er dog ikke billig i drift, så udgifterne til den plus det, vi betaler til bådelauget for at få lov at være her betyder, at vi har et break even, der hedder 100 medlemmer. Vi håbede på, at der ville være 75 medlemmer, da vi gik i gang, men den dag, vi startede saunaen, havde vi 103 medlemmer, og i løbet af sæsonen nåede vi 160 medlemmer. Det synes jeg, er vanvittigt flot," konstaterer Hans Münter.

Massiv lokal opbakning

Da vi igen går mod vandet fortæller formanden, hvordan foreningen selv har omdannet dette det yderste stykke af østmolen til et fundament, der forhåbentlig kan bære vinterbadeklubben i mange år fremover. Sidste år var der blot jord, græs og lidt ukrudt på stedet, Med hjælp fra lokale entreprenørvirksomheder og masser af frivillighed ligger der nu en flisebelagt standplads til saunaen med diverse beplatninger rundt om, der hjælper til at gøre stedet hyggeligt og indbydende. Desuden er der opsat ny gangbro, nedgangstrappe i vandet er blevet forlænget og nye stativer til håndklæder og diverse, som foreningens frivillige kræfter sammen har lavet. Alt sammen til en pris af 0 kroner.

Masser af lokal hjælp og opbakning har gjort det muligt at etablere en flot standplads til den lille røde sauna.

Masser af lokal hjælp og opbakning har gjort det muligt at etablere en flot standplads til den lille røde sauna.

"Alt det her var ikke kommet i stand, hvis ikke lokale virksomheder havde bakket os op og hjulpet os kvit og frit. Stenene har Ryomgård Varmeværk doneret, og Gerstrøm (entreprenør, red.) kom med et læs sand og stillede også maskiner til rådighed til at lave standpladsen. Trappen og broen er også bare nogle, jeg har fået lov at hente ude hos Gerstrøm. Jeg synes, vi har mødt en fantastisk lokal opbakning," siger Hans Münter, inden han smider håndklædet og med hovedet først rammer det kølige vand.

Ren velvære

Der bliver hurtigt varmt inde i den lille sauna. På et tidspunkt har der siddet 18 personer i den på en gang, men så er det også trangt. Nappedam Vinterbadere har netop modtaget en donation fra Friluftsrådet på 16.000 kroner, som går til en udvidelse med indendørs omklædningsfaciliteter. Lige nu gør det dog ikke så meget at klæde om udenfor, men når frostgraderne gør sit indtog, er det en mere krævende øvelseHåbet er også, at der inden for relativt kort tid bliver råd til at udvide saunaen, så den kan rumme en stigende efterspørgsel..

Denne morgen er fire andre vinterbadere mødt op, efter Hans Münter på foreningens Facebookside havde slået op, at han ville tænde for saunaen, selv om onsdag morgen ikke er normal åbningstid. Et par af de morgenfriske er Linda Udklit og Ole Bak. Ud over at bruge de nye faciliteter flittigt, har parret også været initiativtagere til foreningsaktiviteter som for eksempel sidste års nytårsbadning. Vinterbadningen har nogle helt særlige egenskaber.

"Det er bare...," siger Linda Udklit og læner sig tilbage i saunaen.

"Ro. Ingen stress. Man er kun i det her. Den anden dag, da det blæste kraftigt, var vi hernede, og vi badede i bølgerne og i regnen, og så sad vi her i saunaen og lyttede til regnen på taget og hørte blæsten i mørket," siger Linda Udklit.

Hans Münter supplerer:

"Og så kan man sidde her på en solskinsmorgen med udsigten over vandet og se solen komme op over Nationalparken. Det er velvære."

I et øjeblik bliver der stille i saunaen. Mols Bjerge kommer langsomt til syne i tågemasserne, der er ved at lette. En skarv flyver lavt hen over molen, og støvregnen pirker let til det ellers blikstille vand.

Hans Münter bryder stilheden.

"Skal vi ikke lige i vandet igen," spørger han opfordrende.

Vi når i vandet fire gange denne morgen.

Fakta

Nappedam Vinterbadere

Foreningen blev stiftet 23. januar 2018. 3. november sidste år blev saunaen indviet.

Det koster 400 kroner om året at være medlem af Nappedam Vinterbadere. Der er officielle åbningtider for saunaen. De kan findes på www.nappedam-vinterbadere.dk. Som medlem er det dog også muligt selv at tænde for saunaen uden for de normale åbningstider. Det kan gøres via sms og koster 50 kroner for en time.

Det er fuldstændig frivilligt, om man bader nøgen eller med badetøj på. Saunaen har familieåbent hver lørdag eftermiddag. Her er det tilladt at medbringe børn, som også kan benytte saunaen sammen med et voksent familiemedlem.

Publiceret 22 October 2019 19:00