Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Demografien udfordrer: Boligmarkedet i Ebeltoft er i ubalance

Boligmarkedet i Ebeltoft er en kompleks størrelse. For mens salget af familieboliger er noget nær stillestående, er der godt gang i fritidsboligmarkedet. Markedet er i ubalance, lyder det fra en lokal mægler

Af
Katharina Andersen

Ebeltoft: Sommeren plejer at være den helt store sæson for salg af boliger, og det står da også udmærket til i Ebeltoft, fortæller indehaver hos Danbolig Ebeltoft Lars Blach.

Men boligmarkedet i Ebeltoft ser noget anderledes ud, hvis man sammenligner med andre byer af samme størrelse, for boligmarkedet her oplever ikke samme tendenser, som man ser i de større byer.

”Det er kun små prisstigninger, vi oplever på markedet her, hvis der overhovedet er nogle, og der er forholdsvist lange liggetider også,” siger Lars Blach.

Årsagen skal ifølge ham findes i den demografiske udfordring, der er i Ebeltoft.

”Vi er noget ældre i Ebeltoft – også dem, der vælger at flytte til byen, og det skaber et marked i ubalance,” siger han.

For at et boligmarked er i balance, kræver det nemlig alle alderssegmenter, og de unge børnefamilier er en mangelvare i Ebeltoft. De huse, der passer til de unge, de bliver beboet af de ældre, og de familiehuse, hvor kvadratmeterne bliver for høje, eller hvor haven bliver for stor, de passer typisk ikke til de 55-65-årige, forklarer Lars Blach.

”De gode familiehuse, som i lidt større byer har en naturlig efterspørgsel, de er svære at afsætte her. Det er synd, for det er det, der giver længere liggetider og minimerer prisstigninger i byen,” siger han.

9400 sommerhuse i Syddjurs Kommune

Anderledes ser det ud på fritidsboligmarkedet, der både tiltrækker pengestærke købere fra Aarhus og Randers. Alligevel står priserne stille på markedet, men det er der formentlig en årsag til.

”Mange bor indenfor en times transport, og der er vi begunstiget af både Randers og Aarhus, men vi har ca. 9400 sommerhuse i Syddjurs Kommune. Det er 4,5 pct. af hele Danmarks bestand, så der er et meget stort udbud også,” forklarer Lars Blach.

Udbudsprisen for et sommerhus i august måned 2019 er den samme som i 2018. Afslagsprisen på 5-6 pct. er også den samme, forklarer han.

”Så priserne har ikke været stigende, men omsætningstallet af været faldende, og det betyder sådan set bare, at husene sælges lidt hurtigere.”

Publiceret 23 October 2019 06:30