Filialdirektør Mik Steenfeldt, Sparekassen Kronjylland (tv.), Fregatten Jyllands direktør Karin Buhl Slæggerup og formand for Fregatten Jylland Tommy Bøgehøj ser frem til at fregatten igen kan lyse Ebeltoft Vig op. Pressefoto

Filialdirektør Mik Steenfeldt, Sparekassen Kronjylland (tv.), Fregatten Jyllands direktør Karin Buhl Slæggerup og formand for Fregatten Jylland Tommy Bøgehøj ser frem til at fregatten igen kan lyse Ebeltoft Vig op. Pressefoto

Fregatten Jylland (jule)lyser vinteren op

20 år siden fregatten senest havde lys i rigningerne

Ebeltoft For første gang i 20 år bliver Ebeltoft Vig lyst op af lyskæder i Fregatten Jyllands rigning. Lyskæderne sættes op i rigningen – lige fra bovspyd til mesanbom - og vil kunne ses langvejs fra.

”Der har gennem årene været et meget stort ønske i Ebeltoft om at få julebelysningen tilbage på fregatten, som jeg har siden min start som direktør på Fregatten Jylland har hørt fra mange sider. Derfor er vi også meget taknemmelige for den flotte donation fra Sparekassen Kronjylland, som har muliggjort at gennemføre projektet” siger Karin Buhl Slæggerup i en pressemeddelelse.

Det er Sparekassen Kronjyllands Gavefond, der har doneret 50.000 kroner til indkøb og opsætning af de nye lyskæder.

Blæste væk i orkan

Det kræver en del forberedelse at få lyskæderne sat op, da der skal tages højde for vinterens udfordrende vejr, de mange meter tovværk i rigningen og masternes bæreevner.

I slutningen af 1990’erne var Fregatten Jylland også oplyst af lyskæder i rigningen, men en stor del af dem blæste ned under orkanen i julen 1999. Derefter blev det besluttet at droppe denne belysning.

Med de nye energiformer har det også været muligt at tænke bæredygtigt omkring løsningen, idet de nye lyskæder har LED-pærer og kan klare langt større vejrmæssige belastninger end tidligere.

”Vintermånederne kan være mørke og triste. Men ved at sætte lys i mørket – som vi gør på dekorationer, adventskranse og mange steder på træer og buske - kan vi gøre den mørke tid smuk og stemningsfuld, og vi kan ikke forestille os bedre mulighed for at skabe stemning i Ebeltoft end ved at sætte lys i Fregattens imponerende rigning. Det bidrager vi gerne til, og jeg glæder mig til at se resultatet” siger afdelingsdirektør Mik Steenfeldt fra Sparekassen Kronjylland i pressemeddelelsen.

Fakta

Lys i fregatten

Torsdag den 21. november påbegyndes opsætningen af lyskæderne i fregattens master.

Lørdag den 23. november ca. kl. 15.45 vil lyskæderne blive tændt, når julemanden efter tradition i Ebeltoft sejler ind med julestemning til byen.

Publiceret 15 November 2019 20:00