Syddjurs Egnsteater brochure om 'Heksejagten' kan afhentes på Kulturhotellet i Rønde, på de lokale biblioteker, og den uddeles ved lørdagens informationsmøde på Kulturhotellet. Foto: Syddjurs Egnsteater

Syddjurs Egnsteater brochure om 'Heksejagten' kan afhentes på Kulturhotellet i Rønde, på de lokale biblioteker, og den uddeles ved lørdagens informationsmøde på Kulturhotellet. Foto: Syddjurs Egnsteater

Egnsteater begynder 'Heksejagt' med informationsmøde lørdag

Næste store satsning for det lokale egnsteater og teaterleder Hege Tokle bliver dramaet om Heksejægeren på Rugaard, som publikum kan opleve til sommer

Af
Lars Norman Thomsen

SYDDJURS Til sommer kan teaterfolket i Syddjurs opleve det store projekt 'Heksejagten', og her i efteråret starter arbejdet med forestillingen i regi af Syddjurs Egnsteater. Helt kort kan projektet koges ned til fire punkter:

  • Kæmpe interaktivt frilufts-teaterprojekt som involverer massevis af frivillige ildsjæle og professionelle aktører
  • Økonomisk meget større produktion end normal (grundet ekstra statsligt tilskud og ekstern funding)
  • Fortælling om en hekseproces fra 1680erne’s Djursland, der var så slem, at den blev Jyllands sidste efter kongens indgriben
  • Samarbejde mellem mange aktører i kommunen, som skaber et unikt regionalt kulturprojekt

Heksejægeren på Rugaard

Jagten på hekse og troldkarle begyndte i Danmark efter Reformationen i 1536 og varede knap 200 år.

Med fremme i feltet over berygtede heksejægere var herremanden Jørgen Arenfeldt på Rugård. Han førte om nogen an i den sidste store heksejagt i Jylland.

De mistænkte blev smidt i voldgraven ved Rugård, den såkaldte "vandprøve". Hvis de flød ovenpå, blev det set som et sikkert tegn på, at de var troldfolk.

De blev dømt af godsets egen dommer og udsat for tortur, så de kunne angive andre. Mindst en mand og seks kvinder kom under behandling på Rugård. To kvinder blev brændt på bålet. Arenfeldts hekseforfølgelser blev senere medvirkende til, at han som en aldrende, desillusioneret mand måtte afhænde sit hovedsæde, Rugård, i 1707. Herefter flyttede han til Ebeltoft, hvor han døde fattig og sølle i 1717. Historiens dom var hård. Han blev begravet i Fuglslev kirke.

Det er i korte træk det historiske forlæg for det drama, der skal foldes ud til sommer med premiere 14. august.

Info-arrangement

Til hver forestilling kan op til 20 amatørskuespillere medvirke. De skaber deres karakters historie, og udvikler i fællesskab en middelalderlandsby med små scener.

Skolerne kan opleve mere af Arenfeldts verden. Elever kan deltage som amatørskuespillere, instrueret af Syddjurs Egnsteater. Derudover: • Undervisning i middelaldermadlavning. • Kor og musik, som indgår i forestillingen. • Særskilt musikworkshop for musiklærere. • Hekseforfølgelsens historie. • Produktion af kostumer, hegn, kulisser etc.

Hør mere til Syddjurs Egnsteaters informationsarrangement for alle interesserede lørdag 16. november på Kulturhotellet i Rønde klokken 12.

Publiceret 16 November 2019 11:15