Frimærkesamler Gert Christensen (nummer 3 fra v.) modtog traditionen tro det første eksemplar af årets Lions julemærke. De øvrige er fra v.: Bengt Skovlund Sørensen, Jørn Kannegaard Jensen, Knud Simonsen og John Widahl. Foto: Lars Norman Thomsen

Frimærkesamler Gert Christensen (nummer 3 fra v.) modtog traditionen tro det første eksemplar af årets Lions julemærke. De øvrige er fra v.: Bengt Skovlund Sørensen, Jørn Kannegaard Jensen, Knud Simonsen og John Widahl. Foto: Lars Norman Thomsen

Årets julemærke er lokalhistorie

Lions Club Rønde har valgt det meget smukke Andelsmejeriet Kalø Vig på årets julemærke.

Af
Lars Norman Thomsen

RØNDE Så nærmer julemånedens sig med dens mange traditioner og skikke. En af de fineste traditioner er årets julemærke fra Lions Club Rønde, som folkene bag trofast holder i fast i.

Motiverne skifter hvert år mellem lokale kirker, slotte, byejendomme og landsbyhuse fra alle hjørner af den gamle Rønde Kommune.

En smuk gestus til lokalhistorien. Således også i år, hvor motivet er det tidligere Andelsmejeriet Kalø Vig, der lå på Kristian Herskindsvej.

Mejeriet blev etableret i 1918 i kølvandet på 1. Verdenskrigs afslutning og var privatdrevet frem 1925, hvor mejeriet blev afhændet til det nystiftede Andelsmejeriet Kalø Vig.

I et andelsselskab var alle leverandører medejere, og hver landmand havde én stemme uanset gårdens størrelse. Husmændene med små besætninger opnåede en højere levestandard, fordi de gennem andelsmejerier fik adgang til en mere effektiv udnyttelse af deres lille produktion.

Driften fortsatte frem til 1971. Her gik mejeriet ind. Bygningen og skorstenen blev fjernet og gav plads til en udvidelse af Rønde Gymnasium.

Minderne om en svunden tid holder gymnasiet i hævd. Mejeriet er Røndes tidligere mejeribestyrerbolig og ligger ud til hovedgaden ca. 100 meter fra skolen. Den er nyrenoveret og bruges som kostskolebolig for 7 kostelever i 3.g.

Aage Busk Sørensen

Den sidste mejeribestyrer kom til i 1960 fra en tilsvarende stilling fra Ormslev Mejeri. Det var nu afdøde Aage Busk Sørensen, som efter lukningen i 1971 blev ansat på Kalø Landbrugsskole i administrationen, hvor han var beskæftiget - til nytår 1993 - til han gik på pension. Han sad i byrådet i Rønde Kommune i 2 perioder, valgt for Venstre. Derudover sad han i bestyrelsen for forskellige foreninger og udvalg, og han var formand for menighedsrådet i det daværende Bregnet Sogn.

Siden 1991

Lions Club Rønde har udgivet julemærket siden 1991 og julemærkesalget er med til at skaffe de indtægter, som siden bliver uddelt til sociale og humanitære formål, ikke mindst til unge i lokalområdet.

Årets julemærke og julekort kan købes hos Trangbæk og Meny i Rønde samt Rostved Plæneklipperservice. 1 ark julemærker koster 30 kroner - 1 julekort 4 kroner (3 stk. for en ti'er).

Publiceret 29 November 2019 11:30