Lørdagens kunstevent på Nytorv i Hornslet henter inspiration hos den irsk-amerikanske kunster og kosmopolit Sean Scully

Lørdagens kunstevent på Nytorv i Hornslet henter inspiration hos den irsk-amerikanske kunster og kosmopolit Sean Scully

Børn tryller med maling og pensler på Nytorv

Kulturskolen Syddjurs omdanner Nytorv til et kreativt værksted, hvor alle kan bidrage til et stort, fælles og farverigt billede

Af
Lars Norman Thomsen

HORNSLET Hornslet er vækstbyen i Syddjurs. Nærheden til Aarhus er altafgørende.

Frem til 2030 forventes en befolkningstilvækst i Syddjurs Kommune på i alt 5.579 personer, hvilket er mere end 500 borgere om året i 11 år, kan man læse i den seneste befolkningsprognose.

Det betyder i samlet befolkningstal, at Syddjurs går fra fra 42.768 indbyggere pr. 1. januar 2019 til 48.347 pr. 1. januar 2030.

Efter en periode med stagnation i antallet af børn i alderen 0 til 5 år, hvor tallet var helt nede at kysse asfalten med 2.260 børn fra 0 til 5 år 2017 og 2.266 i 2018, så forventer prognosen nu en markant stigning, således at der per 1. januar 2024 forventes 2.887 børn i alderen 0 til 5 år. I forhold til de ældre på 80 år og derover er der fortsat en forventning om en stor stigning. Hvor der den 1. januar 2019 var 2.196 ældre over 80 år, så forventes der 2.761 den 1. januar 2024, svarende til en stigning på over 25 procent, og 3.747 den 1. januar 2030.

Hornslet er et trækdyr for den beskrevne befolkningsudvikling. Byen tiltrækker et stigende antal beboere, især børnefamilier, og udvides med byggegrunde og ejendomme til at huse de nytilkomne. Nogle af disse nye beboere er børn – og børns kreative muligheder skal støttes, mener Syddjurs Kommune. Derfor sætter Kulturskolen med en kunstevent lørdag fokus på hvor sjovt det er at være kreativ i fællesskab.

Farver på Nytorv

”Vi vil gerne vise, hvor flot det bliver, når mange bidrager til et billede”, fortæller Gitte Torø, billedkunstlærer fra Kulturskolen Syddjurs og tovholder på projektet på Nytorv.

”Vi har hentet inspiration fra den irsk-amerikanske kunstner Sean Scully (1945), hvis malerier består af farvede felter," siger Gitte Torø.

Sean Scully arbejder med kraftfulde oliemalerier med linier og kvadrater, grafik og fotografi. Han begyndte allerede at arbejde med grafik i 1968, men siden starten af 1980erne har det været en mere kontinuerlig del af hans kunst.

På lørdag kan alle børn - og også gerne voksne – mødes på torvet og male felter, som på dagen bliver samlet i ét stort værk.

Nyt billedkunsthold

Det er ikke blot på lørdag, man kan være kreativ i Hornslet. Kulturskolen har i år startet endnu et billedkunsthold for børn og unge i byen.

Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur ser det som en vigtig opgave at understøtte udviklingen i Hornslet, fortæller udvalgsformand Riber Hog Anthonsen (V).

”Hornslet er vokset meget de seneste år, og som kommune vil vi gerne understøtte, at byen er levende og interessant at bo i for børn og unge. Derfor har vi valgt i stigende grad at støtte de kreative muligheder for at udfolde sig, både ude i byrummet og blandt andet på Kulturskolens billedkunst-hold”, siger Riber Hog Anthonsen.

Publiceret 29 November 2019 21:30