Mads Petersen, Advokat (H)

Mads Petersen, Advokat (H)

Sidste udkald for billigt hussalg til familien

Der kan være flere hundredtusind kroner at spare i gaveafgift ved at handle nu

BOLIG Hos MP Advokater i Ebeltoft er der travlt. Alligevel vil indehaver Mads Petersen godt smøge ærmerne op i december og give den gas. Det er nemlig sidste udkald, hvis folk vil handle ejendom med familien med udgangspunkt i de nuværende ejendomsvurderinger.

"Der kan være rigtig mange penge at spare. Jeg har set et eksempel, hvor husets offentlige vurdering er 1,5 millioner kroner, men sat til salg for 3,2 millioner," fortæller Mads Petersen.

Når det skal være lige nu, så er det fordi de offentlige vurderinger har været fastfrosset siden 2013, men de bliver tøet op med helt nye vurderinger i 2020. Målet er, at vurderingen skal afspejle husenes handelsværdi.

"Hvis man forventer, at ejendomsvurderingen vil stige, så er det med at handle nu," siger Mads Petersen.

Gave- og arveafgifter

Når man sælger sit hus til sine forældre, sine børn eller sine børnebørn, så må man sælge til 15% under den offentlige ejendomsvurdering. Vel at mærke uden at differencen op til den reelle markedsværdi bliver belagt med gaveafgift. Gaveafgiften er 15 procent af beløb på over 65.700 kr. Det er således også en metode til at styre udenom en senere arveafgift.

Og hvis køberen ingen penge har, så kan sælgeren ovenikøbet låne pengene rentefrit til køber. Sælger kan så hvert år give køberen afgiftsfrie pengegaver, som kan bruges til at afdrage lånet med. Køberen behøver ikke engang at flytte ind – sælger kan blive boende. Selv pensionister, der har dispensation til at bo i sit sommerhus, kan blive boende efter et salg til familien.

Faldgruber

"Du kan nok høre, der er mange muligheder, men også mange faldgruber med risiko for at snyde sig selv. Så uanset hvad, så synes jeg, man skal kontakte sin advokat og få hjælp til at styre igennem forløbet. Det kan ofte godt betale sig," siger Mads Petersen og tilføjer:

"Er der flere arvinger i familien, så er det også en god idé at få lavet nogle klare aftaler, så der ikke opstår splid og misundelse blandt børn og børnebørn."

Publiceret 06 December 2019 08:59