Varme uld-varer til varme hjerter - hele året rundt

Betterfelt i Adelgade har efter halvandet år i Ebeltoft solgt utallige uldprodukter, og det luner både kunderne og de nepalesiske medarbejdere på værkstedet i Kathmandu

Af
Anette Bonde

handel Det er først og fremmest hjemmesko i alle størrelser, farver og faconer, der sælges fra butikken Betterfelt i Adelgade 68. Men på hylderne finder man også mange andre sjove og nyttige ting i filtet uld som tasker, æggevarmere, kaffe- og te-hætter, plaider, dyner, puder, papirkurve, julepynt og meget mere.

Der er meget andet end filtede hjemmesko i butikken. På hylderne finder man te- og kaffe-hætter, æggevarmere, tæpper, puder og meget andet. Pressefoto.

Der er meget andet end filtede hjemmesko i butikken. På hylderne finder man te- og kaffe-hætter, æggevarmere, tæpper, puder og meget andet. Pressefoto.

Butikken åbnede i påsken 2018 som den første fysiske butik hos Randers-virksomheden Betterfelt, der ellers har kørt som webshop.

"Ebeltoft tog godt imod helt fra start," fortæller stifter og direktør Thomas Glerup.

I juli i år åbnede han butik nummer to i Rådhusstræde i Randers, og også her er der gode salgstal. Han er spændt på julehandelen, og holder også åbent søndage i Betterfelt i Ebeltoft hele december frem mod juleaften.

Uld sommer og vinter

For Thomas Glerup er det mere end en kommerciel mærkesag at få butikkerne i god gænge. Han er både optaget af at udbrede uldens gode egenskaber, og så brænder han for fairtrade-tanken og for de nepalesiske medarbejdere på Betterfelt-værkstedet i Kathmandu.

Uld kan optage virkelig meget fugt, fortæller han, og således holde huden tør og behagelig varm - året rundt. Den indeholder oven i købet lanolin, som beskytter mod lugt og snavs. Faktisk har han også udviklet sandaler og espadrillos til sommerbrug på grund af disse egenskaber.

Fairtrade

Butiksassistent Laura Rosario Henriksen fortæller, at hun har det godt med at arbejde i en butik, der har fairtrade som en del af konceptet. Pressefoto.

Butiksassistent Laura Rosario Henriksen fortæller, at hun har det godt med at arbejde i en butik, der har fairtrade som en del af konceptet. Pressefoto.

Fairtrade-delen er Thomas Glerups hjertesag. Det er hans inderste overbevisning, at etablering af virksomheder i lavindkomst-lande er bedre for landets opbygning, end mange støtteordninger er.

"Det sætter produktion i gang og betaler direkte til medarbejderne uden at stakkevis af bistand forsvinder til dyr administration."

Han har siden 2007 knoklet for at holde sit værksted i gang i Kathmandu, har måttet skære ned, har indgået partnerskab med andre og større virksomheder, har måttet erklære sig konkurs, har rejst sig igen - og nu ser det ud til, at Betterfelt er kommet i roligt vande.

Efter at have beskæftiget knap 90 medarbejdere var værkstedet nede på 25 for tre år siden, flest kvinder. Nu er antallet oppe på 40. Hver medarbejder laver i gennemsnit to par sko om dagen.

"Så når du køber et par hjemmesko, skaber du samtidig en halv dags arbejde i Nepal," siger Thomas Glerup.

Han fortæller, at de nepalesiske medarbejdere har bedre forhold, end hos de fleste andre virksomheder i Nepal. De tjener mere end gennemsnitslønnen i Nepal, dvs cirka 1.000 kroner om måneden, de har 1 måneds betalt barsel, opsparer 10 procent af lønnen til udbetaling når de stopper, har fire ugers betalt ferie, sundheds- og ulykkesforsikring, gratis oplæring, og alle får betalt deres børns skolegang.

”Jeg, er måske ikke verdens smarteste forretningsmand, men jeg tror at jeg kæmper ekstra hårdt fordi jeg også føler et ansvar for mine medarbejdere i Kathmandu. Ikke fordi, jeg er et særligt fromt eller godt menneske, men fordi jeg tror på, at man skal gøre godt for at få det godt”, slutter Thomas Glerup.

Efter flere års sonderinger er det i år også lykkedes ham at uddanne lokale fåreklippere, så han kan aftage uld fra de nepalesiske bønder. Hidtil er der udelukkende blevet anvendt uld fra Tibet og New Zealand.

Publiceret 10 December 2019 23:00