Kommentar: Dansk Folkeparti slået tilbage til nul

Af
Lars Norman Thomsen

lokalredaktør:

Dansk Folkeparti fik en begmand af de slemme på valgnatten efter kommunalvalget i november 2017.

Trods et rekordvalg med tre mandater var der ingen, der gad lege med DF'erne under konstitueringsforhandlingerne.

DF'erne nåede aldrig tidsnok frem til forhandlingslokalerne.

I skuffelsens lys erkendte den nyvalgte gruppeformand Michel Mikkelsen, at nu skulle der kigges fremad, og at Dansk Folkepartis 'frikadelledagsordener' var en saga blot.

Partiet ville tages alvorligt af de øvrige byrådspartier.

Mikkelsens strategi har holdt vandt indtil budgetforhandlingerne gik i gang efter sommerferien 2019.

Her besluttede han og DF'erne at være tæt på den tidligere dødsfjende Venstre anført af gruppeformand Claus Wistoft, som især DF-veteranen Per Dalgaard tidligere har anset for at være den største skurk på den omtalte valgnat, og ham, der gjorde det meste af benarbejdet for at holde DF ude af forhandlingslokalerne.

I hele denne byrådsperiode har Dansk Folkeparti ellers været bonkammerater med Socialdemokratiet og fået masser af røde roser for at været et parti, som nu på pragmatisk vis forholdt sig sagligt til lokalpolitik.

Som det fremgår af Michael Mikkelsens debatindlæg i denne avis, er kærligheden til Socialdemokratiet et overstået kapitel.

DF's gruppeformand lover endog at rulle ældrebesparelserne på Budget 2020 tilbage ved den næste budgetrunde.

På samme måde undsagde Per Dalgaard i Lokalavisens nytårsenquete besparelserne på skoleområdet.

Det kan godt være, at Claus Wistoft på det seneste af taktiske grunde har været yderst sød og rar ved Dansk Folkeparti i byrådssalen, men om nogen nærmer han sig et raserianfald, hvis en aftalepartner en måned efter, at blækket er sat på en budgetaftale, går ud offentligt og undsiger væsentlige dele af aftalen.

Han skosede allerede DF og andre partier for at løbe fra deres budgetansvar, da byrådet tidligere i 2019 vedtog en række tiltag, der skulle dæmme op for det store skred i kommuneøkonomien i 2019.

Det kan godt være, at Wistoft, hvis han genopstiller, og Venstre har brug for et tæt partnerskab med DF ved kommunalvalget i 2021 for at kunne generobre borgmesterposten, men et evt. valgforbund bliver så kun af teknisk karakter.

Reelt har Dansk Folkeparti med sine seneste udmeldinger og optrædener slået sig selv tilbage til nul.

Nu havde partiet ellers skabt sig en politisk platform, der gav indflydelse og thumbs up fra andre partier.

Publiceret 11 January 2020 09:00