Der var 130 fremmødte mandag aften. Det var flere, end kommunen havde forventet.

Der var 130 fremmødte mandag aften. Det var flere, end kommunen havde forventet.

130 fremmødte til borgermøde om bæredygtighed: Nu begynder arbejdet

Der var engagement, debat og forhåbninger på borgermødet om bæredygtighed mandag aften i Rønde Idrætscenter. Der er dog delte meninger om, hvordan flere af kommunens borgere skal inddrages i de bæredygtige tiltag

Af
Katharina Andersen

Rønde Mandag aften var kulminationen på over et års arbejde med bæredygtighed i Syddjurs Kommune og særligt på spørgsmålet om, hvordan borgerne i Syddjurs Kommune kan leve mere bæredygtigt.

I Rønde Idrætscenter præsenterede udvalget for 130 borgere, foreninger og politikere, hvilke tiltag man har arbejdet på, og hvordan udvalget håber at kunne engagere borgerne i bæredygtige tiltag i kommunen fremadrettet. Mødets formål var at inddrage kommunens borgere i den afsluttende fase, og derfor kunne de besøgende med enten en rød, gul eller grøn prik tilkendegive, om de var enige eller uenige i de forslag, der på store hvide plancher blev fremsat af Bæredygtighedsudvalget.

Der var ingen tvivl. De grønne prikker blev flere og flere, og der var altså både stor opbakning og enighed omkring de tiltag og temaer, udvalget præsenterede, der blandt andet dækkede over temaer som vaner og forbrug, bæredygtig bosætning og fødevarer.

Som Helle Hallberg fra Rønde, der mødte op fuld af forventning, og som var interesseret i, hvad udvalget havde brugt et år på at udarbejde.

"Jeg vil gerne se, hvad status er. For det er et projekt, kommunen har brugt meget energi på, så nu forventer jeg mere konkret information," lød det.

Borgercharter

Rundt i hallen stod tomme papkasser klar til de fremmødtes forslag, og mens der blev skrevet, trængte spørgsmålet om det kommende borgercharter sig på under overfladen. Et dokument, som borgere i Syddjurs Kommune skal underskrive, så de forpligter sig til at bestræbe sig på at leve mere bæredygtigt.

Flere af de fremmødte tilkendegav, at de allerede gjorde sit for bæredygtigheden, og der var da også bred enighed om et kommende borgercharter, hvis man tog et kig på stemmesedlerne - af genbrugspapir, naturligvis.

Men selvom det umiddelbart kunne ligne et borgermøde for allerede bæredygtige ildsjæle, så er der en plan for, hvordan resten af kommunens borgere skal inddrages fremadrettet, lyder det fra udvalgsformand Flemming Hynkemejer.

"Jeg er fortaler for et borgercharter, der er relevant for den enkelte. Konkret forestiller jeg mig, at vi i kommunen kan lave events med politikere og borgere på gaden, hvor vi skriver under på, at vi tager ansvar for os selv. Det kan hænges på køleskabet, og på den måde kan vi appellere lidt til den dårlige samvittighed," siger Flemming Hynkemejer.

Også udvalgsmedlem Rikke Skyum håber, at de nye tiltag fremadrettet vil ramme bredere ud i kommunen.

"Vi skal passe på, at et borgercharter ikke bliver for elitært. Det skal indeholde anbefalinger for alle, så det kan sprede sig som ringe i vandet."

Tordenskjoldssoldater

Mens den vegetariske vintergryde med lokaltproducerede råvarer blev serveret for de fremmødte, var der livlig debat både for og imod et borgercharter. Men mange Syddjursborgere var selv sagt ikke til stede ved aftensmadsbordet, så hvordan bliver bæredygtigheden implementeret i alle de små hjem i kommunen?

"Jeg mener, vi skal fokusere på den gode historie i stedet for at appellere til folks dårlige samvittighed. Fx kunne vi fokusere på at få Danmarks reneste kystlinje. Jeg ved, at mange borgere i kommunen anvender vores strande, og det handler om at få fortalt nogle gode historier fra kommunen, som alle kan tage del i. Det kunne også være vores haver. At alle arbejder mod at få flere træer i haverne. Og så er kommunen en virksomhed i sig selv, der kan inspirere ved at træffe de rette valg," siger Byrådsmedlem Jan Kjær Madsen (R).

Denne aften var der i hvert fald både håb og gode intentioner for fremtiden, og nu begynder det egentlige arbejde, for til marts skal de konkrete tiltag stå klar, og Christine Viemose, der er med i bæredygtighedsudvalget er klar i spyttet:

"I virkeligheden er det allerede for sent, så der skal gøres noget nu. Vi har ikke tid til at vente længere, man kan jo bare tage et kig ud i verden."

Publiceret 16 January 2020 11:30