Formand for bæredygtighedsudvalget Flemming Hynkemejer og borgmester Ole Bollesen deltog på borgermødet om bæredygtighed. Foto: Syddjurs Kommune

Formand for bæredygtighedsudvalget Flemming Hynkemejer og borgmester Ole Bollesen deltog på borgermødet om bæredygtighed. Foto: Syddjurs Kommune

Efter borgermøde om bæredygtighed: Borgercharter snart på plads

Efter borgermødet i sidste uge vil Bæredygtighedsudvalgets anbefalinger blive behandlet i byrådet i løbet af foråret 2020, og så kan borgerne se frem til et borgercharter

Af
Katharina Andersen

Syddjurs Borgere i Syddjurs Kommune kan inden længe se frem til et såkaldt borgercharter med retningslinjer for en mere bæredygtig hverdag.

Efter et, ifølge udvalget, særdeles vellykket borgermøde i sidste uge med fokus på bæredygtighed og et kommende borgercharter, bliver der nu finjusteret på de forslag, der er kommet fra borgere i kommunen.

Sådan lyder det fra Bæredygtighedsudvalget, der altså i disse dage skal fremlægge de endelige anbefalinger til godkendelse i byrådet i løbet af foråret.

Bæredygtighedscharter

Et af bæredygtighedsudvalgets forslag er et bæredygtighedscharter, som både borgere, foreninger og virksomheder kan underskrive. Charteret giver almindelige borgere mulighed for at forpligte sig inden for en række emner, såsom madspild, affaldshåndtering, udnyttelse af ressourcer og meget mere. Desuden var der forslag til en kommunal strategi og en fem tematisk opdelte anbefalinger på borgermødet.

Formand for bæredygtighedsudvalget Flemming Hynkemejer udtaler om borgermødet:

"Det var dejligt at se så mange borgere deltage aktivt i dialogen om vores fælles fremtid. Jeg er også særligt tilfreds med, at der var god stemning for muligheden omkring et bæredygtighedscharter. Det er vi nemlig, så vidt vi ved, de første med. Jeg tager det som et udtryk for, at mange er villige til at gøre en forskel, de mangler bare konkrete tiltag. Nu vil vi i udvalget samle op på de mange indtryk, sådan at vi kan aflevere et samlet forslag til byrådet, der kan gøre en reel forskel for bæredygtighed i Syddjurs Kommune."

Byrådet bestemmer

Det vil ud over et bæredygtighedscharter også indeholde oplæg til en kommunal strategi for bæredygtighed samt udvalgets anbefalinger inden for en række temaer, lige fra biodiversitet til byggeri.

Ikke alle er dog lige begejstrede for ideen om et borgercharter.

"Jeg synes langt hellere, at vi skal fokusere på de gode historier, fremfor at appellere til den dårlige samvittighed," lød det fra Jan Kjær Madsen fra De Radikale, der også deltog på mødet.

Også udvalgsmedlem Rikke Skyum håber, at det nye borgercharter vil henvende sig bredt ud i kommunen fremfor til de få, der allerede er klimabevidste.

"Vi skal passe på, at et borgercharter ikke bliver for elitært. Det skal indeholde anbefalinger for alle, så det kan sprede sig som ringe i vandet."

Det nye borgercharter forventes at være klar i løbet af foråret, og selvom mange forslag er fremsat af borgere og Bæredygtighedsudvalget, så er det byrådet, der har den endelige beslutningskompetence.

Publiceret 22 January 2020 20:00