Fem bedemænd, som man kan møde på kontoret i Rønde af og til: Fra v.: indehaver Frederik Andersen, Preben Sondrup Andersen, Keld Andersen og Kim Christensen. Siddende: Anja Andersen, der er det daglige ansigt på Rønde kontoret. Foto: Lars Norman Thomsen

Fem bedemænd, som man kan møde på kontoret i Rønde af og til: Fra v.: indehaver Frederik Andersen, Preben Sondrup Andersen, Keld Andersen og Kim Christensen. Siddende: Anja Andersen, der er det daglige ansigt på Rønde kontoret. Foto: Lars Norman Thomsen

Fra bager og bike shop til bedemandsforretning

Bedemand Keld Andersen har fuldendt firkløveret i sin mangeårige forretning med åbningen på Hovedgaden 46 i Rønde

Af
Lars Norman Thomsen

RØNDE Bedemand Keld Andersen ApS rykkede ind i det gamle Molsbjerge Bike Shop 1. december 2019, hvor der i en årrække også var bagerforretning.

Lokalerne blev ledige, fordi Molsbjerge Bike Shop gik konkurs. Efter en grundig renovering var holdet af bedemænd parate til at tage kontorerne i brug ved indgangen til julemåneden.

"Vi har fået talrige opfordringer fra folk i lokalområdet til at åbne et kontor i Rønde i flere år, og da det så blev muligt at åbne på Hovedgaden, var det bare om at slå til, fordi vi efterhånden også har mange opgaver herude," siger indehaver Frederik Andersen, 38.

Han er egentlig udlært tømrer, men han kom med på fuld tid i 2011 og tog siden over som indehaver for nogle år siden efter sin far Keld Andersen, der har lagt navn til firmaet.

Faderen er fortsat med i virksomheden.

Lang historie

Bedemand Keld Andersen har også afdelinger i Aarhus, Risskov og Løgten og har en historie, der går langt tilbage i tiden.

Den oprindelige begravelsesforretning blev grundlagt af Bedemand Gustav Poulsen i april 1897 i Frederiksgade 27 i Aarhus Centrum.

Poulsens begravelsesforretning blev drevet af familien gennem 4 generationer, hvorefter Keld Andersen overtog forretningen i januar 1981. Den ligger i dag på Vester Allé 27 i Aarhus Centrum.

Det tre øvrige destinationer er kommet til løbende.

Respekt og værdighed

En bedemands kerneydelse er assistance ved dødsfald, men det bliver aldrig rutine. Hver bisættelse/begravelse er ny og unik. Det er udgangspunktet for de ansatte hos Bedemand Keld Andersen.

"Vi skal tage hånd om mennesker i en meget svær situation, hvor de har mistet et kært familiemedlem eller en nær ven. Derfor er respekt og værdighed nøgleord for os, ligesom vi skal være omsorgsfulde og hjælpsomme og være gode til at imødekomme og forstå de behov, som de mennesker, der står foran en bisættelse eller begravelse, måtte have," siger Frederik Andersen.

"Vi har mange års erfaring, og alle ansatte har samme tilgang til arbejdet," supplerer Anja Andersen, som er det daglige ansigt på kontoret i Rønde.

Hun er i forvejen et kendt ansigt i det syddjurske, hvor hun har arbejdet som bedemand i mange år. Anja Andersen var bl.a. en del af holdet hos Rønde Begravelsesforretning i Bjarne Sørensens tid som indehaver, hvor forretningen lå på Hovedgaden 72.

"Min opgave er at give gode råd om, hvordan man bedst kan forberede sig selv og sine pårørende på begravelsen eller bisættelsen. Mine mange år i branchen har givet mig mange værdifulde oplevelser, som har betydet, at jeg med erfaringen er blevet langt bedre til at møde mennesker i sorg," siger Anja Andersen.

Altid på

En bedemand har ikke et 8-16 job.

"Udgangspunktet er, at vi har åbne kontorer med bemanding fra 9 til 13, men vi er reelt på arbejde hele tiden, fordi vi naturligvis er klar alle ugens dage og gerne kommer hjem til folk. Vi er aldrig længere væk end et telefonopkald," understreger Frederik Andersen

Publiceret 30 January 2020 21:00