Nanna Hansen og Sara Nielsen, pigerne bag Distrikt X, kom, så og sejrede, ved SPIR KBH-event i København forleden. Foto: Niels Gyldenlund Mikkelsen

Nanna Hansen og Sara Nielsen, pigerne bag Distrikt X, kom, så og sejrede, ved SPIR KBH-event i København forleden. Foto: Niels Gyldenlund Mikkelsen

Distrikt X: Boost til Rønde Gymnasium-piger

Duoen Nanna Hansen og Sara Nielsen, der kæmper kampen for et ungdomshus i Rønde Midtby, vandt forleden en konkurrence under Tuborgfondet, der hedder Spir KBH

Af
Af Lars Norman Thomsen

RØNDE I torsdags vandt projektet Distrikt X med pigerne Nanna Hansen og Sara Nielsen, som begge går i 2. g på Rønde Gymnasium, en konkurrence for originale ideer under Tuborgfondet, der hedder Spir KBH.

SPIR KBH blev etableret som forening i 2018 og er baseret på frivillighed. Foreningens event-udgifter er dækket af Tuborgfondet.

"Spir KBH har fokus på mangfoldighed og bæredygtighed, og vi var oppe mod to projekter, der handlede om henholdsvis bæredygtige rejser og et kulturelt LGBT-initiativ (LGBT er en international betegnelse, som dækker over lesbiske, bøsser (gay), bi- og transpersoner. Når man skriver + efter bogstaverne er det for at inkludere flere grupper, red.), " fortæller Niels Gyldenlund Mikkelsen, byrådsmedlem i Syddjurs.

Han hjælper som privatperson pigerne med råd og dåd fra sidelinjen og bakker fuldt og helt op om deres idé.

"Vi var blevet indstillet af Tuborgfondet og vandt ved en afstemning blandt de fremmødte fra mange forskellige unge organisationer og individuelle unge. Med sejren fulgte en præmie på 20.000 kr., som vi kan bruge på projektet."

Meget overvældende

For Nanna Hansen og Sara Nielsen, begge med bopæl i Ebeltoft, er grundtanken at skabe noget af unge, for unge og med unge i en provinsby uden neonlys og universitetscampus. De har fra start understreget, at det er de unges projekt og ikke endnu et af slagsen, hvor kommune og politikere skal involveres.

“Det var næsten overvældende at blive indstillet, og vi var oppe mod nogle meget spændende projekter, så at vinde var for vildt. Især fordi det var hundredvis af unge og iværksættere, der skulle stemme,” siger Sara Nielsen.

“Vi havde skrevet en tale som skulle leveres på fire minutter til begivenheden, hvor vi havde forsøgt at få kernen af vores projekt helt klart frem: unge i Rønde og Syddjurs mangler noget, der er deres, hvor de kan samles og være sig selv uden pres, krav eller forventninger om at skulle købe noget. Det er noget, der gælder rigtigt mange steder i Danmark, hvor unge føler sig stressede og ensomme - vi vil skabe noget trygt, sjovt og socialt, der trækker dem i den helt anden retning.”

De 20.000 kroner skal bruges til at skabe et større netværk, besøge lignende ungdomsprojekter og fundraise midler til målet: at have sit eget hus i midten af Rønde.

Giver selvtillid

“Det betyder alverden for os at have vundet prisen - og bestemt også pengepræmien,” siger Niels Gyldenlund Mikkelsen.

“Vi har indtil nu afholdt aktiviteter og kørt Østjylland rundt for egne midler, så det hjælper os meget. Jeg er så stolt af os og særligt af Nanna og Sara, der leverede varen på dagen. Med unge som dem har både Distrikt X og Syddjurs en lys fremtid - vi skal bare turde satse på ungdommen.”

Distrikt X er stadig i opstartsfasen, men håber at kunne have et hus klar om to år.

Pigerne og Niels Gyldenlund Mikkelsen anslår, at de skal fundraise 3-4 mio. kroner for at realisere deres drøm om køb af et egnet hus i Røndes bymidte.

Publiceret 13 February 2020 15:30