Det berømte citat 'At rejse er at leve' er H.C. Andersens og findes i hans roman 'Mit livs eventyr' skrevet i 1855. Klaus Prüfer har for længst gjort den verdensberømte forfatters bonmot til sit eget. Foto: Lars Norman Thomsen

Det berømte citat 'At rejse er at leve' er H.C. Andersens og findes i hans roman 'Mit livs eventyr' skrevet i 1855. Klaus Prüfer har for længst gjort den verdensberømte forfatters bonmot til sit eget. Foto: Lars Norman Thomsen

TV: Klaus Prüfer fortæller om 'Den med tyren'

Indehaveren af Den Jyske Vinskole, som han har drevet i 40 år med adresse i Kolind sideløbende med mange andre aktiviteter.

Af
Lars Norman Thomsen

KOLIND Indehaveren af Den Jyske Vinskole, Klaus Prüfer, som han har drevet i 40 år med adresse i Kolind sideløbende med mange andre aktiviteter, er blandt de medvirkende i tilblivelsen af Nationalmuseets nye udstilling 'En skat til Danmark' som kan følges på TV2 i perioden fra 27. januar til 2. marts.

Danskere er mødt op på museet med en personlig ting og har fortalt deres historie til tre af museets eksperter, Mette Boritz, Mette Byriel-Thygesen og Peter Henningsen.

I udsendelserne udvælger museets ekspertpanel 80 genstande, som er vidnesbyrd fra historiske begivenheder, der rystede os, samlede os og splittede os de sidste 100 år.

De udvalgte ting indgår i udstillingen ”En skat til Danmark”, som kan opleves fra 1. maj til 18. oktober 2020 på Nationalmuseet.

Montgomerys bil

I udstillingen kan man bl.a. se bilen, som Montgomery kørte i igennem Københavns gader i befrielsesdagene til hujende horder i 1945.

Hjelmen fra brandmanden, som mistede livet i forsøget på at slukke ilden da en fyrværkerifabrik i 2004 brød i brand i Kolding-forstaden Seest i 2004.

Det brev, som en af de første Aids-patienter fik i 1985. Få hans historie om at vente på døden, indtil den dag en helt ny medicin forlængede livet og udviskede dødsdommen.

De genstande og mange flere er vidnesbyrd fra de sidste 100 år af vores danmarkshistorie fortalt af danskerne selv.

'Den med tyren'

Det er danskernes egne historier og ting, der spiller hovedrollen i en 'Skat til Danmark'.

Livsnyderen, libertineren, flanøren, rejsearrangøren, madelskeren og frem for alt vineksperten Klaus Prüfer bidrager til udstillingen med et stykke Danmarkshistorie – ”Den med tyren”. Den første folkelige vin i Danmark. Den kom til i 1953. Før det var vin kun for samfundets spidser.

'Den med tyren' var en rødvin, der blev solgt i 1½ liters flasker i tusindtal fra vinkæden Skjold Burne. Etiketten fortalte ikke andet, end at vinen var fra Spanien. Og så var der et billede af en tyr.

Vinens sødlige smag bragte minderne frem fra grisefester på Mallorcas badestrande. Og vinens lave pris gjorde den til en eftertragtet flaske på middelklassens middagsborde i flere årtier.

Klaus Prüfer stammer fra Tyskland. Han er født og opvokset i den lille, maleriske købstad Rüdesheim ved Rhinen, hvor mange besøgende år efter år kommer for at opleve byens Drosselgasse med sang, musik og dans, glæde sig over den smukke natur eller en sejltur på Rhinen med udsigt til middelalderborge højt oppe på de stejle bjergskråninger.

Måske er det den lille bys puls som Klaus Prüfer tog med sig ud i verden.

Han har boet i Danmark siden 1971. Oprindeligt er han uddannet fransk kok på det preussiske vinslot Reinhartshausen. Det blev til en besynderlig eksamen i 1962, hvor han fik bundkarakter i teori men den bedste karakter i praktik. I øvrigt har han aldrig brugt uddannelsen professionelt. Straks efter uddannelsen fortsatte han med at videreuddanne sig på hotelskoler i Schweiz og Tyskland. Senere fik han også papir på en uddannelse som vindocent.

I 1979 slog han dørene op for Ebeltoft Vinimport, der snart blev udvidet med Den Jyske Vinskole - et rejseselskab, der lagde ud med busture for vininteresserede grupper til Mosel og Rhinen.

Afsnittet med Klaus Prüfer bliver sendt 24. februar kl 20.55 på TV2.

Publiceret 13 February 2020 17:00