Formår Else Søjmark at følge på trop på rækken af stærke Grenaa socialdemokrater, der altid har sikret sig en plads i Regionsrådet? Foto: Mikkel Weje Nielsen

Formår Else Søjmark at følge på trop på rækken af stærke Grenaa socialdemokrater, der altid har sikret sig en plads i Regionsrådet? Foto: Mikkel Weje Nielsen

Regionsråd: Søjmark klar til at afløse Iversen ...

Den nuværende udvalgsformand for Erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget i Norddjurs Kommune, Else Søjmark, udset til at sparke døren ind til Regionsrådet

Af
Lars Norman Thomsen

REGIONSRÅD Syddjurs borgmester Ole Bollesen (S) takkede forleden pænt nej tak til opstilling til valget til Regionsrådet i november 2021.

Til gengæld har partifællen Else Søjmark, kommunalbestyrelsesmedlem i Norddjurs, sagt ja til at forsøge at følge i fodsporet på Niels Erik Iversen, der ikke genopstiller.

Else Søjmark er i gang med sin tredje periode i Norddjurs Kommunalbestyrelse. Hun betrådte de hellige stier første gang 1. januar 2010 og har siden da været en af de ivrigste og mest udadvendte politikere i Norddjurs.

I sidste periode 2014-2017 røgtede hun opgaven som formand Kultur- og Udviklingsudvalget. I indeværende periode er hun formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Det er solide personlige stemmetal ved kommunalvalgene i 2013 og 2017, der har gjort det noget nær umuligt at komme uden om Else Søjmark, da udvalgsformandsposterne skulle fordeles ved den endelige konstituering.

Else Søjmark, 66, er uddannet lærer fra Skive Seminarium og har arbejdet i den danske folkeskole. Senest har hun arbejdet som arbejdsmarkedspolitisk konsulent i fagforbundet LO i Region Midtjylland.

Ensom opgave

Else Søjmark skal ud og samle små 3.000 stemmer for at opnå valg til Regionsrådet.

Partifællen Niels Erik Iversen har ved valgene i 2013 og 2017 vist, at det er muligt og mere til.

Han fik således 5.351 personlige stemmer ved valget i 2017 og kom næsten på omgangshøjde med valget i 2013, hvor han opnåede 5.784 personlige stemmer.

Niels Erik Iversen placerede sig som tredjebedste socialdemokrat i hele Region Midtjylland, 19 kommuner, i 2017 og nummer 13 på den samlede liste over personlige stemmer.

Et kanonvalg i Norddjurs med 4.497 personlige stemmer i 2017 var den primære årsag til Niels Erik Iversens flotte resultat. Hans appeal til vælgerne i Syddjurs var modsat begrænset - kun 460 Syddjurs vælgere gav ham et kryds.

Niels Erik Iversen sidder som ensom cowboy fra Djursland i Regionsrådet uden andre politikere fra halvøen Djursland i sin nærhed, og det kan meget vel også blive situationen for Else Søjmark, hvis ikke eksempelvis Venstre på Djursland formår at få en politisk ping til at stille op.

Byrådsmedlem i Syddjurs, Marianne Kirkegaard, gjorde et hæderligt forsøg i 2017, hvor hun fik 2.368 personlige stemmer. Til sammenligning fik Christian Møller-Nielsen, der var opstillet i Favrskov og opnåede Venstres 13. og sidste mandat 2.625 personlige stemmer.

Svær størrelse

Sammenlagt blev der i Norddjurs og Syddjurs Kommuner ved valget i 2017 til sammen afgivet 48.402 stemmer til regionsrådsvalget - stemmeprocent: 74,85.

Kun 12.157 (25,12 procent) af de afgivne Djurslands-stemmer gik til en lokal kandidat.

Et tydeligt signal om, at kandidaterne ikke appellerer nok til de lokale vælgere. Reelt var kun Niels Erik Iversen, Marianne Kirkegaard og SF's Eigil Holm Nielsen for alvor synlige i valgkampen.

Norddjurs Kommune har siden kommunesammenlægningen og dannelsen af de fem regioner altid været repræsenteret i Regionsrådet, mens Syddjurs Kommune endnu har oplevelsen til gode.

Publiceret 26 February 2020 12:00