Kommentar: Nej tak til de flade panders parade

Af
Af Lars Norman Thomsen

lokalredaktør:

Der blev hvisket i et selskab.

De har hørt det på en trappe.

De var sikkert selv til stede,

da historien blev fortalt dem, og de leder sand'lig ikke af forbening.

De har længe anet Deres,

men De hader alt om sladder, De har været loyal og tiet,

men nu går den ikke længere, under hensyn til den offentlige mening.

Poul Henningsens udødelige klassiker om den offentlige mening kan det været fint lige at genlæse i ny og ny, og særligt for politikerne i Syddjurs, der på sidste uges temamøde forud for byrådsmødet blev præsenteret for et muligt Regnskab 2019, der måske stikker mere afsted end godt er.

Da politikerne kiggede ind i Regnskab 2019 i december tegnede der sig et billede af et underskud på i omegnen af 90-100 mio. kroner. Nu ser det midlertid ud til, at det bliver pænt større, og det var den overskrift, som de øverste embedsmænd præsenterede for politikerne i sidste uge.

Der er enighed om politisk at holde tæt, indtil regnedrengene i forvaltningen er færdige med at regne.

Mandag foreligger der sikkert et facit på, hvor 2019-regnskabet lander, og så kan der bryde en politisk storm ud af de større.

Allerede nu bliver der talt i krogene om, at det bliver nødvendigt at genåbne Budget 2020 igen som en konsekvens af, at Regnskab 2019 har undergået en grim udvikling i sidste kvartal.

Da man stod i december og kiggede ind i regnskabet for 2019 var forklaringen på underskuddet en kombination af tillægsbevillinger i årets løb og frigivne anlægsmidler.

Hvis slutfacit ender med, at Budget 2020 skal genåbnes har vi balladen. Så vil Socialdemokratiet og borgmester Ole Bollesen få at vide, at partiet ikke magter - og aldrig har gjort det - at styre en økonomi.

Ren paradesnak. Der har både i 2018 og 2019 været stort set koncensus om budgetterne trods enkelte soloforsøg. Eneste mand i salen, der ikke kunne goutere Budget 2020, var Enhedslistens Jesper Yde Knudsen.

Når det er gået skævt i 2018 og 2019 er der flere forklaringer. En synes oplagt. Syddjurs har for vane at presse sit budget helt op til øverste kant i forhold til, hvad der er servicenineauets grænse. Enkelte har endog foreslået at gå over.

Det levner ikke plads til en tilpas buffer, der kan tage fra, når budgettet vælter.

Uanset hvad er der brug for indbyrdes politisk forståelse og sammenhold. Aben sidder på borgmesterpartiets skuldre, og det er herfra, at der skal komme et udspil til at komme ud af redeligheden.

For Syddjurs er 2020 et skæbneår. Det fordrer statsmandskunst på lokalt niveau af andre ledende aktø

Publiceret 06 March 2020 13:30