2. verdenskrig: Mindesten ved to nedkastningssteder i Syddjurs afsløres lørdag eftermiddag

Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn har taget initiativ til, at der rejses mindesten ved de to nedkastningssteder i Nationalparken - ved Langesø og Agri Bavnehøj

Af
Lars Norman Thomsen

MODSTANDSKAMPEN Natten mellem 6. og 7 marts er det nøjagtig 75 år siden, at den sidste nedkastning af våben fandt sted ved Agri Bavnehøj, der med sine 137 m.o.h. er det højeste punkt i Mols Bjerge.

En lokalhistorisk begivenhed, som naturligvis skal markeres.

Det har Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn taget initiativ til i samarbejde med Nationalpark Mols Bjerge, Naturstyrelsen og ikke mindst Gert Svith A/S.

Sidstnævnte vognmandsvirksomhed har sponseret de tonstunge sten og transporten af disse til Dansk Stenhuggeri i Grenaa og efterfølgende til deres placeringer, hvor de to mindesten skal markere nedkastningsstederne i Nationalparken.

Der er tale om en sten ved Langsø og en ved Agri Bavnehøj, fortæller Jørgen Nyhuus fra Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn.

Nødvendigt alternativ

De første nedkastninger fandt sted nogle hundrede meter syd for den østlige ende af Langsø og ca. en kilometer nord for Ørnbjerg Mølle. Stedet var udvalgt af faldskærms-agenten Ole Geisler, hvis dæknavn var Axel Nielsen. Han havde sammen med læge Svend Baastrup Thomsen, Hornslet, peget på stedet.

De, der har haft lejlighed til at læse den lokale forfatter og journalist Kim Lykke Jensens bog om Hornslet-Gruppen, kender til lægefamilien Baastrup Thomsen: faderen Holger Thomsen, der var sygehuslæge i Hornslet, samt de tre børn Svend Baastrup Thomsen, Bjørn Baastrup Thomsen og Pie Baastrup Frandsen.

Alle fire spillede afgørende roller i den lokale modstandsbevægelse.

Svend Baastrup Thomsen havde sammen med folkene fra Hvidsten med legenden Marius Fiil i spidsen været med til nogle af de første våbenmodtagelser ved Trinderup Hede og Allestrupgaard.

Da pladsen kaldet 'Mustard Point' nær Hvidsten blev for farlig at benytte, så måtte der findes et nyt sted.

Valget faldt på Langesø, og her fandt der to nedkastninger sted.

Disse fandt sted den 10. august 1943 og ugen efter den 17. august. Ved disse nedkastninger deltog folk fra Hvidsten, Hornslet, Aarhus, og Randers. Våbnene blev efterfølgende midlertidig gemt ved familien Baastrup Thomsens sommerhus ved Handrup Strand.

"Der er her tale om nogle af de første modtagelser i Danmark, og disse havde kodenavnene ”Tablejam 03” og ”Tablejam 05”," fortæller Jørgen Nyhuus.

Stedet ved Langesø blev afsløret, da der blev fundet en faldskærm, og da dette blev meddelt til tyskerne, kunne pladsen derfor heller ikke bruges længere, fordi der blev holdt øje med området.

Agri Bavnehøj

Næsten et år senere – i efteråret 1944 var der kommet væsentlig mere gang i nedkastningerne af våben og sprængstoffer. Der var fundet et ny plads i området. Denne plads var ved Agri Bavnehøj.

Ole Geisler (1913-1948) var fra 1943 leder af SOE's arbejde i Jylland. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

Ole Geisler (1913-1948) var fra 1943 leder af SOE's arbejde i Jylland. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

Ritmester Helge B. Fabricius, Skramsø havde haft kontakt til amtsstueassistent N. L. Larsen og toldassistent S. A. Ballisager i Ebeltoft, Emil Rasmussen i Grønfeld og Carl Oluf Basse i Tirstrup. Disse gruppeledere fik så oprettet de enkelte grupper, og så var de klar til at samarbejde om modtage våben fra luften.

Den 1. november 1944 var der en ”hilsen til Lucas” i BBC´s aftenudsendelse. Der blev dog ingen modtagelse denne nat, men den 26. november var der igen hilsen til ”Lucas”, og denne gang blev der nedkastet 12 containere. Samme aften modtog gruppen i Hornslet også 12 containere ved Prædikestolen, som ligger ved Vosnæs Pynt. Her var der tale om en ”hilsen til Gunnar”.

Sidste gang der var ”hilsen” ved Agri Bavnehøj – så var det ”hilsen til Helmer”. Det var 6. marts 1945 om aftenen, og om natten blev der igen leveret 12 containere.

"Det er derfor, at Museumsforeningen har valgt den 7. marts til markeringen af 75-årsdagen med en afsløring af mindestenen ved Agri Bavnehøj," siger Jørgen Nyhuus.

Arrangementet i forbindelse med afsløringen er åbent for alle og vil finde sted fra kl. 14.00 ved vejkrydset, hvor Agri Bavnehøj Vej møder Mols Bjerge Vej.

Publiceret 07 March 2020 09:00