Borgere må ty til netmedierne, hvis de vil til gudstjeneste i denne tid. Foto: Morten Bay-Mortensen

Borgere må ty til netmedierne, hvis de vil til gudstjeneste i denne tid. Foto: Morten Bay-Mortensen

Coronavirus: Folkekirken ruller, men i lavt gear

Indgreb i befolkningens bevægelsesfrihed, der skal begrænse risikoen for spredning af Corona-virus, har også ramt folkekirken

Af
Morten Bay-Mortensen

Forleden trådte nye bestemmelser i kraft, der bl.a. betyder at kirkerne holdes lukket i 14 dage, og alle gudstjenester er aflyst. Dåb og begravelser vil der kun være mulighed for i stærkt begrænset omfang.

Præsterne vil stadig være til at få fat på på telefonen, og kordegne vil passe deres arbejde hjemmefra, men kirkerne og sognegårdene vil der være låset af i resten af marts måned. Det sker som konsekvens af, at biskopperne har valgt at sætte folkekirken på vågeblus indtil april. Forleden udsendte de vejledning til menighedsråd og præster om, hvordan de skal forholde sig i den ekstraordinære situation. Den lagde sig i kølvandet på de drastiske indgreb i det almindelige samfundsliv, som regering og sundhedsmyndigheder vedtog for at begrænse risikoen for smittespredning.

Gudstjenester aflyses

Det betyder, at der ikke holdes gudstjenester i kirkerne resten af måneden. Planlagte dåb og vielser samt begravelser forsøges udskudt til restriktionerne er ophævet. De handlinger, som ikke kan vente, vil kun blive gennemført med stærkt begrænset deltagerantal. Det samme gælder for møder, koncerter og foredrag, ligesom indgrebet også rammer konfirmandforberedelsen.

Som udgangspunkt er det hensigten, at alle aktiviteter, der ellers samler folk, skal aflyses, og alvoren er understreget af, at kirkens personale er sendt hjem fra deres daglige arbejdsplads. En del administrative funktioner bliver opretholdt i det omfang, som er muligt i den usædvanlige, biskoppernes initiativ er entydigt: Alle situationer mellem mennesker, hvor der er en smitterisiko, er bragt til at absolut minimum.

'Det gør godt'

Biskop Henrik Wigh-Poulsen, Aarhus Stift skriver til præsterne i det østjyske om det dramatiske indgreb i ”Vi i folkekirken er naturligvis nødt til at bakke op. Vi er en kirke i samfundet, og det giver sig selv, at vi også må medvirke til indsatsen for, at vores samfund kan hænge sammen og de svageste og mest udsatte ikke lades i stikken, men hjælpes. En af vores kerneopgaver, søndagens gudstjeneste, omfattet af regeringens påbud om nedlukning af alle offentlige aktiviteter. Jeg tror, jeg kan sige på alles vegne, at det gør ondt langt ind i vores præstekald, at der ikke skal forkyndes et trøstens ord i vores kirker, nu hvor der i den grad er brug for det”.

Henrik Wigh-Poulsen understreger, at præsterne stadig kan kontaktes for et besøg eller en samtale på telefonen, og at der on line findes en række muligheder for både sjælesorg og gudstjenester.

Konfirmationer

Biskoppernes vejledning tager også stilling til et spørgsmål, som vil optage mange familier, som skal fejre konfirmation i foråret. Der er en risiko, for at de kan blive aflyst på den fastsatte dato.

I vejledningen til præster og menighedsråd slås det fast: Forbered jer en situation, hvor I er nødt til at udskyde konfirmationen.

Biskop Henrik Wigh-Poulsen udtalte dog beroligede forleden på stiften.dk: ”Der er stadig en måned til de første konfirmationer, og der tænker jeg, at vi lige afventer og ser, hvordan situationen udvikler sig. Det er jo en dag, hvor der typisk er rigtig mange i kirken, så det kan godt blive nødvendigt at lave begrænsninger for, hvor mange man må invitere med. Men den beslutning tager vi først, når vi kommer tættere på og ved mere”.

FAKTA

Mens kirken er lukket, kan man:

  • Kontakte præsterne på telefon og mail
  • Kontakte kordegne på telefon og mail
  • Finde Sjælesorg på Nettet: www.sjaelesorg.nu
  • Høre morgenandagt: www.dr.dk/radio/p2/morgenandagten
  • Høre gudstjeneste: www.dr.dk/radio/p1/gudstjeneste-radio
  • Se TV-gudstjeneste på DR2 søndag kl. 14

Publiceret 18 March 2020 12:15