Modelfoto fra Hjerteforeningen

Modelfoto fra Hjerteforeningen

Corona: Fortsæt med at tage blodtrykssænkende medicin

Blodtryksmedicinen virker ved at ramme visse processor i kroppen, som COVID-19 også rammer - blot på andre steder og måder i kæden, forklarer professor

Hjertepatienter er blevet bekymrede for at skulle tage deres blodtrykssænkende medicin. Dette skyldes historier i medierne og i medicinske tidsskrifter om sammenhængen mellem blodtryksmidlerne ACE-hæmmere, Angiotensin 2-hæmmere og COVID-19

"Vi anbefaler kraftigt, at man fortsætter med at tage sin blodtryksmedicin. Dette skyldes, at medicinen har en betydelig positiv effekt på de hjertesygdomme, som de bruges imod. I historierne, der er fremme, er der foreløbigt blot tale om hypoteser til fremtidige studier, og der foreligger endnu ingen evidens, der viser en negativ virkning ved COVID-19," udtaler professor Gunnar Gislason, forskningschef i Hjerteforeningen, i en pressemeddelelse.

Denne anbefaling er bakket op af videnskabelige selskaber i Europa og USA.

Blodtryksmedicin af typerne ACE-hæmmer (fx Enalapril, Captopril) og Angiotensin 2-hæmmere (fx Losartan) bruges i vid udstrækning hos patienter med forhøjet blodtryk, sukkersyge, nyresvigt og - ikke mindst - patienter med hjertesygdom, særligt dem med hjertesvigt.

"Blodtryksmedicinen virker ved at ramme visse processor i kroppen, som COVID-19 også rammer - blot på andre steder og måder i kæden. Det er grundlaget for de mange aktuelle teorier om, at blodtryksmedicinen enten kan være til gavn eller til skade hos dem der tager medicinen og får COVID-19 infektionen," udtaler Gunnar Gislason.

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra danskerne omkring coronavirus (COVID-19) og hjertekarsygdom.

Derfor har Hjerteforeningen for næsten to uger siden oprettet en særlig side - http://www.hjerteforeningen.dk/corona - hvor særlig vigtig viden om corona for hjertepatienter og pårørende bliver samlet og delt.

Siden bliver løbende opdateret.

Publiceret 22 March 2020 11:30