Reno Djurs opfordrer til, at man binder en knude på skraldeposen for at beskytte skraldemændene mod coronavirus.

Reno Djurs opfordrer til, at man binder en knude på skraldeposen for at beskytte skraldemændene mod coronavirus. Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Reno Djurs vil passe på skraldemanden

Opfordrer til at binde knude på skraldeposen - men professor afviser, at der er problem

Af
Søren Andersen

DJURSLAND Danmark er ramt af corona-virus, hvilket for mange borgere betyder en meget anderledes hverdag. Skraldemandens arbejdsdag er stadig den samme – så hver dag indsamler han dagrenovationsaffald fra rigtig mange ejendomme.

"Hvis restaffaldet ikke er pakket ind i poser, inden det smides i skraldespanden, kan skraldemanden blive udsat for smittefare," siger Jens Larsen, der er ingeniør ved affaldsselskabet Reno Djurs.

Jens Larsen har derfor en bøn til alle borgere på Djursland.

"Indpak alt restaffald i en plastpose og luk den med en knude - inden posen smides i skraldespanden. Derved minimeres risikoen for, at skraldemanden inficeres af corona-virus."

Lige nu er ingen skraldemænd sat i karantæne eller smittet med corona-virus, så indtil videre kører affaldsindsamlingen normalt på Djursland.

"Hvis der skulle komme større smitte-udbrud iblandt skraldemændene, vil indsamlingen blive koncentreret omkring restaffaldet – der er vigtigt af hensyn til hygiejne," siger Jens Larsen.

Smitter ikke gennem affald

Men en professor i klinisk mikrobiologi afmonterer kampagnens budskab om, at det i disse coronatider er særligt vigtigt, at borgere husker at lukke affaldsposerne. Men coronavirus smitter ikke gennem affald, lyder det.

Landets skraldemænd er i nærkontakt med mange bakterier i løbet af en arbejdsdag, når de tømmer fyldte containere med madrester og halvtomme konservesdåser. Men på trods af det, er de ikke ekstra udsatte for at pådrage sig coronavirus.

Det vurderer Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

"Coronavirus smitter ikke gennem affald. Det er ikke problemet. Det er derimod kontakten mellem mennesker, der er det afgørende problem. Jeg vurderer ikke, at der er nogen ekstra risiko ved at være renovationsarbejder. Hvis de følger myndighedernes anvisninger om god hygiejne, skal det nok gå," forklarer professoren til A4 Arbejdsmiljø.

Forelagt dette af avisen lyder svaret fra Jens Larsen fra Reno Djurs: "Det er et godt spørgsmål, men vi tænker nok, at det er i situationen er bedre at gå med ´livrem og seler´."

Publiceret 23 March 2020 12:41