Bjarke Mikkelsen har kunnet mærke, at Coronakrisen har betydet ændrede indkøbsmønstre og generelt har smittet positivt af på SuperBrugsens økonomi. Arkivfoto

Bjarke Mikkelsen har kunnet mærke, at Coronakrisen har betydet ændrede indkøbsmønstre og generelt har smittet positivt af på SuperBrugsens økonomi. Arkivfoto

Corona:

SuperBrugsen Kolind mærker medvind

Folks indkøbsmønstre har været anderledes under Coronakrisen, men generelt har krisen været positiv økonomisk set for os som dagligvarebutik, lyder det fra uddeleren

Af
Lars Norman Thomsen

KOLIND Bjarke Mikkelsen, 31, ung brugsuddeler hos SuperBrugsen Kolind, er naturligvis på mange fronter påvirket af Coronakrisen, som alle andre.

Tager han udelukkende de forretningsmæssige briller på og kigger isoleret på tallene i egen butik, har krisen og et mere eller mindre lukket Danmark bekommet SuperBrugsen vel.

"Coronakrisen har ramt os positivt som dagligvarebutik, og den naturlige forklaring er, at mange af vores kunder går hjemme. Det betyder, at de udelukkende handler lokalt og også køber lidt ekstra. Det skal smitte af på vores omsætning," siger Bjarke Mikkelsen.

"Desuden er det selvfølgelig en fordel for dagligvarebutikkerne, at hele restaurantmarkedet er lukket ned. Det får kunderne til at købe et par ekstra gode bøffer i SuperBrugsen, når de ikke kan komme ud at spise fredag eller lørdag."

Ændret indkøbsmønster

Brugsuddeleren har nærmest fra første dag i marts, hvor Danmark lukkede ned, kunnet se, at kundernes indkøbsmønstre ændrede sig markant.

"Vi har kunnet mærke, at vi har haft cirka 20 procent færre kunder i butikken alle dage. Til gengæld er indkøbene blevet markant større, fordi folk typisk handler 1-2 gange om ugen, og det er vel at mærke ikke hele familien, der kommer. Jeg er imponeret over den disciplin, som kunderne udviser, når vi snakker kravene til at holde afstand."

SuperBrugsen har i samarbejde med Kolind og Oplands Distriktsråd tilbudt at bringe varer ud til de kunder, der ikke vover sig på gaden i denne tid.

Oplandet bliver hjemme

Tilbuddet blev lanceret før påske, men endnu har kun et par håndfulde benyttet sig af det.

"Lidt skuffende, vil jeg mene. Når der ikke er flere, er forklaringen måske, at familie, venner og naboer er gode til at købe ind til ældre og sårbare borgere," siger Bjarke Mikkelsen.

Bjarke Mikkelsen håber snart, at der bliver lejlighed til at lukke mere op. I de kommende uge kommer der gang i frisører, fysioterapeuter, fodterapeuter, kropsplejeklinikker m.fl.

Det vil give langt mere liv i gaderne i Kolind, og det glæder brugsuddeleren.

"Når samtlige specialbutikker er lukkede, bliver folk fra oplandet hjemme, og det er ikke til fordel for dagligvarebutikkerne. Det betyder nemlig, at det primært er vores stamkunder, som handler," siger Bjarke Mikkelsen, der også ser frem til, at bagerbutikken i byen åbner igen.

"Vi har ikke hørt hvornår, men SuperBrugsen Kolind er meget interesseret i et samarbejde, så vi ikke konkurrerer, men derimod samarbejder og hjælper hinanden. For eksempel ved, at vi køber brød hos bageren og sælger det på tidspunkter, hvor bageren ikke holder åbent. Det vil være til fordel for begge butikker og kunderne."

Brugsuddelerens mund er til gengæld lukket med syv segl, når han bliver spurgt til, hvordan det er gået for forretningen økonomisk, siden han tiltrådte.

Har ikke fortrudt

Han blev ansat til at løse en bunden opgave: 'Du skal lave en økonomisk turn around' - efter tre magre år, hvor regnskabet viste en negativ bundlinje: 435.000 kroner i 2016, 1.2 mio. kroner i 2017 og 800.000 kroner i 2018. Med til billedet hører dog, at butikken har en solid egenkapital på over 15 mio. kroner.

"Jeg vil slet ikke sige noget om sidste års regnskab, før vi har præsenteret det på vores generalforsamling som desværre måtte aflyses, og vi endnu ikke ved, hvornår kan afvikles."

"Det vil ikke være fair, men jeg kan generelt sige, at vi er nået rigtigt langt. Jeg kendte opgaven på forhånd, og jeg har bestemt ikke fortrudt, at jeg sagde ja. Vi har skullet lave mange ting om og skære indtil benet, men jeg er optimist, når vi snakker fremtid."

Bjarke Mikkelsen stammer fra Hadsund og kom til Kolind fra en stilling, to og et halvt år, som brugsuddeler i SuperBrugsen i Vodskov - og før da et år i en tilsvarende stilling i SuperBrugsen på Færøvej i Aalborg. Han bor nu i Rønde.

Publiceret 22 April 2020 11:30