Friluftsrådet har strammet kravene til kommunerne for at komme med i Blå Flag-ordningen. Det er gået ud over Syddjurs Kommune, og grunden er, at det fælleskommunale affaldsselskab RenoDjurs I/S ikke laver affaldssortering. Arkivfoto

Friluftsrådet har strammet kravene til kommunerne for at komme med i Blå Flag-ordningen. Det er gået ud over Syddjurs Kommune, og grunden er, at det fælleskommunale affaldsselskab RenoDjurs I/S ikke laver affaldssortering. Arkivfoto

Strande: Syddjurs uden Blå Flag i denne sæson

Friluftsrådet har ikke villet give Syddjurs det Blå Flag i 2020, fordi RenoDjurs ikke har affaldssortering, fortæller udvalgsformand Kim Lykke Jensen

Af
Af Lars Norman Thomsen

BADESTRANDE 2 strande, havne og badesteder i Midtjylland og 231 badesteder og havne i hele landet kan hejse enten det internationale Blå Flag eller Badepunkt-flaget i 2020 og dermed garantere danskerne sikre havne eller trygge badesteder med rent badevand ved de danske kyster og søer.

Det er Friluftsrådet, der er eneste overdommer, når Danmarks mange kyststrækninger skal bedømmes.

De internationale Blå Flag er uddelt til 46 midtjyske strande, der har god vandkvalitet og seks havne, der arbejder for en række miljøkrav. På landsplan er 39 badesteder i år desuden mærket med Badepunkt, hvilket er er en markant stigning fra de 14 Badepunktsflag, der blev tildelt sidste år. Der er endnu ingen Badepunkter i Region Midtjylland. Badepunkt er en officiel nordisk mærkningsordning for mere simple badesteder - strande som vi ofte kender dem her i Danmark - som på samme vis som det kendte Blå Flag garanterer rent badevand samt adgang til basale faciliteter som toiletter og affaldsspande.

Syddjurs Kommune har altid været righoldigt repræsenteret på listen over Blå Flag, men i år glimrer kommunen ved sit totale fravær.

Det er der en god forklaring på, fortæller Kim Lykke Jensen (SF), formand for Udvalget for Natur, Teknik og Miljø (NTM).

"Friluftsrådet har desværre ikke villet give os det blå flag, fordi RenoDjurs ikke har affaldssortering. Derfor undrer det mig jævnt meget, at Norddjurs har fået lov til at beholde deres Blå Flag," siger Kim Lykke Jensen med henvisning til, at Reno Djurs I/S er et affaldsselskab, som ejes fifty-fifty af Norddjurs og Syddjurs Kommuner.

"Vi har som kommune stor fokus på at have rent badevand og gode publikumsfaciliteter. Derfor ærgrer det mig meget, at vi ikke har kunnet beholde vores Blå Flag. Vi har været glade for samarbejdet med Friluftsrådet, men nu må samarbejdet ophøre på dette område."

Lang næse

"Personligt synes jeg, at det er fair nok, at rådet stiller krav til øvrige miljøforhold end lige badevandet - og stod det til mig personligt havde vi for længst indført affaldssortering på Djursland, men ret beset har affaldssortering ikke ret meget med badevandet at gøre. Friluftsrådet har i stedet tilbudt kommunen, at vores strande kunne blive klassificeret som Badepunkt. Men hele NTM-udvalget var enige om, at det enten var det Blå Flag eller ingenting. Vi har i stedet hejst vores eget flag til at markere den gode badevandskvalitet."

Syddjurs Kommune havde ellers i lighed med foregående år ansøgt Friluftsrådet om Blå Flag til følgende badestrande: Dråby, Boeslum, Vibæk, Femmøller/Vibæk, Skødshoved og Følle. Endvidere er Ebeltoft Havn tilmeldt den særlige Blå Flag ordning for havne.

Friluftsrådet var dog hverken til at hugge eller stikke i.

Publiceret 19 May 2020 07:30