Jan Kjær Madsen, radikalt byrådsmedlem, der efterlyser en langsigtet strategi for Syddjurs Kommunes økonomiske politik. Arkivfoto

Jan Kjær Madsen, radikalt byrådsmedlem, der efterlyser en langsigtet strategi for Syddjurs Kommunes økonomiske politik. Arkivfoto

Jan Kjær Madsen: "Hvorfor låne 42 millioner - når vi ikke har brug for pengene?"

Det Radikale Venstres enlige byrådsmedlem bliver tit beskyldt for at være mere blå end de rigtige blå, men det tager han nu afslappet - alternativet er lige nu endnu være, hvis man spørger ham

Af
Lars Norman Thomsen

En række vanskeligt stillede kommuner har fået adgang til lån af Social- og indenrigsminister Astrid Krag, der skal styrke kommunens likviditet. Syddjurs er med på listen og kan låne 42 mio. kroner.

Økonomiudvalget har anbefalet et samlet byråd, at det skal Syddjurs Kommune sige ja tak til. Dog ikke Det Radikale Venstres Jan Kjær Madsen.

Erhvervsliv: Jan Kjær Madsen Regionens ny ambulancechef

"Desværre er jeg den eneste, og det er jeg meget træt af," siger Jan Kjær Madsen, der havde en forventning om, at Venstre og Konservative, som sammen med Radikale Venstre har flertallet i Økonomiudvalget, i det mindste havde fulgt trop.

"Jeg fik at vide på udvalgsmødet, at vi reelt ikke har behov for at låne pengene, men at det er godt at have en stødpude. Lur mig, der bliver brug for pengene. Om ikke andet så til at fortælle Indenrigsministeriet, at vi sørme har en solid kassebeholdning i Syddjurs Kommune."

Lån: Grønt lys fra ministeren til Syddjurs Kommune

Jan Kjær Madsen havde langt hellere foretrukket, at der i stedet var blevet taget hårdere fat, da et stort flertal i byrådet for en måned siden besluttede at justere Budget 2020 med 48 mio. kroner på driften og 30 mio. kroner på anlæg (Planlagte projekter, der udsættes til senere år) for ikke at slå bunden ud af kassen.

Han skjuler ikke, at han allerede under forhandlingerne argumenterede for, at der skulle skæres endnu mere ind i driften.

"Overgår min fatteevne"

Hvis de økonomiske forudsætninger holder hjem til nytår, vil Syddjurs så ved årets udgang have en kassebeholdning på blot 50 mio. kroner.

"Vi får at vide, at nu kører det fint, og at der er fred og ingen fare, men hvorfor skar vi så ikke endnu mere på driften i 2020, så vi ikke havde behov for at optage et lån på 42 mio. kroner. Et likviditetslån, som man kalder det. Det overgår min fatteevne," siger Jan Kjær Madsen, der tit må høre for, at han er mere blå end de egentlige blå i den økonomiske politik.

"Hvis alternativet er, at jeg skal være stolt over, hvad der er blevet præsteret i denne byrådsperiode under en socialdemokratisk borgmesters ledelse, så helt fint med mig. Uden at jeg skal fralægge mig alt ansvar."

"Jeg vil hellere vende det om ved at spørge, om det er bedre, at vi tager endnu et lån, som vi skal afdrage og betale tilbage over de ti næste år med 4.5 mio. kroner hvert år. De penge kunne vi jo i stedet have brugt til velfærd. Forklar mig lige logikken."

Manglende mod

Jan Kjær Madsen savner en langsigtet strategi for den økonomiske politik i Syddjurs, men tror til gengæld ikke, at det er muligt at samle det nuværende byråd til en holmgang om strategi.

For mange byrådsmedlemmer frygter for deres skin og deres genvalg, hvis de her og nu bliver nødt til at give køb på velfærd for at skabe et økonomisk råderum ud i fremtiden.

Debat: Socialdemokratiet har sendt Syddjurs på kurs mod afgrunden

Budget 2020: Politikerne skal til forhandlingsbordet igen

Budget 2020: Et kludetæppe er sænket ned gennem byrådet

Debat: Socialdemokratiet tager ansvar

Debat: Wistoft & co. efterlod en tung arv til det nuværende byråd

Wistoft: "Vi skal langt dybere ned i vores driftsbudgetter"

Budget 2020 – anlæg: Venstre er fra Mars – Socialdemokratiet er fra Venus

"Claus Wistoft (V) forsøgte i sin borgmesterperiode at tage tilløb til en mere langsigtet økonomisk politik, men der har desværre ikke i det nuværende byråd været opbakning eller været taget initiativ til at følge meget mere op på det," noterer byrådets eneste radikale medlem.

"Det hele bliver så kortsigtet, at det somme tider ikke er til at holde ud. Så må vi ikke røre mere ved ældreområdet og så må vi ikke røre mere ved børneområdet, mens pengene fortsætter med at fosse ud af kassen uden tanke på den generation, der kommer efter os i byrådet eller medarbejdere i kommunen, der mister deres jobs."

Skal - skal ikke

Jan Kjær Madsen, der tidligere på året blev udnævnt til at være mastermind (chef) for udvikling og drift af Region Midtjyllands voksende ambulancetjeneste, ved endnu ikke, om han genopstiller ved det kommende kommunalvalg i 2021.

"Jeg ved det ikke endnu, nej. På de gode dage, hvor jeg kan se et formål med at lave politisk arbejde, så ja. På de mindre gode dage, hvor jeg synes, at vi som byråd barer dalrer afsted og blot snakker om, hvordan vi på kort sigt kan lukke endnu et hul i økonomien, så nej."

Jan Kjær Madsen er spændt på at se, om det genåbnede Budget 2020 kan holde hjem.

"Hvis ikke, så må vi jo kigge på driftsbudgettet en gang mere og komme endnu dybere. Det havde jeg som sagt gerne set, at vi allerede havde gjort, men jeg stod desværre alene, meget skuffende."

Publiceret 22 May 2020 10:00