Kirstine Bille (tv.), sammen med unge Morten Siig Henriksen og veteranen Jens Rasmussen, har fortsat mod på mere lokalpolitik og gerne fire år mere i borgmesterstolen. Arkivfoto

Kirstine Bille (tv.), sammen med unge Morten Siig Henriksen og veteranen Jens Rasmussen, har fortsat mod på mere lokalpolitik og gerne fire år mere i borgmesterstolen. Arkivfoto

SF klar med den bedste borgmesterkandidat - men har ikke et bud på den næstbedste ...

Kirstine Bille skal atter være den store rorgænger for SF til kommunevalget i 2021

Af
Lars Norman Thomsen

LOKALPOLITIK SFs medlemmer har igen-igen peget på Kirstine Bille som den bedste borgmesterkandidat i Syddjurs. En position hun har haft siden det allerførste kommunalvalg i Syddjurs historien i 2005.

Kulminationen kom allerede i 2009, hvor hun scorede flest personlige stemmer af samtlige og endte i borgmesterstolen efter et større intermezzo, hvor både Claus Wistoft (V) og Jesper Mathiesen (S) nåede at være borgmestre - dog ikke på samme tid - før pilen pegede endeligt på Kirstine Bille.

Kirstine Bille, der fylder 60 senere på året, er så stor en stemmemagnet, at medlemmerne ved, at en stor del af SFs succes i Syddjurs alene står og fader med hende.

Derfor bekræftede de også hendes kandidatur ved en høringsrunde til alle medlemmer i partiforeningen, som blev gennemført elektronisk, mens corona-krisen var på et højere niveau end nu.

”SF vil gå til valg på at fastholde det rød-grønne flertal i byrådet, vi vil kæmpe for at det bliver en rød borgmester, der tager styrepinden for de kommende fire år. Og vi mener, at Kirstine er den mest kvalificerede borgmester, kommunen kan få for at sikre at økonomien rettes op uden at det truer kernevelfærd og grøn omstilling,” fastslår Jørgen Ringgaard, formand for SF-Syddjurs i en pressemeddelelse.

Den næstbedste?

Han peger på, at Kirstine Bille i 2010 overtog borgmesterposten i en situation, hvor kommunens økonomi også var i knæ.

"Alle ved, at kommunens økonomi igen er under pres, og Kirstine Bille har erfaringen og styrken til at kunne sikre en styring af økonomien, så uforudsete nedskæringer og besparelser ikke igen og igen truer velfærden og den grønne omstilling."

Lokalavisen har spurgt lokalformanden, hvilke partier SF tæller med i det rød-grønne flertal i byrådet?

"Det gør foruden SF, Alternativet, Enhedslisten og Socialdemokratiet."

- Altså ikke Radikale Venstre?

"Nej, ikke Radikale Venstre. Vi har haft et fint samarbejde med partiet om det arbejde, der i byrådet er lavet med hensyn til bæredygtighed, men vi tæller ikke partiet med i et rødt-grønt samarbejde."

- I siger meget naturligt, at Kirstine Bille vil være den bedste Syddjurs borgmester. Hvem ser I så som den næstbedste?

"Den slags begiver vi os ikke ud i at kommentere. Vi vil bruge alt vores energi på at sikre, at Kirstine Bille bliver ny borgmester. Hun har vist, at hun magter opgaven, også når den er vanskelig."

- Spørgsmålet vil jo blive aktuelt på et tidspunkt, hvis valget mager sig således, at Kirstine Bille ikke kan blive borgmester?

"Det vil det, men den fase er vi slet ikke nået til endnu."

Ved valget i 2017 havde Socialdemokratiet og SF forlods indgået en aftale om, at den af de to borgmesterkandidater, Ole Bollesen (S) og Kirstine Bille (SF), som havde flest mandater bag i rød blok, skulle have serveretten i tilfælde af rødt flertal. Ole Bollesen kunne mønstre otte, Kirstine Bille fire, og dermed var det ligegyldigt, hvem Alternativet og Enhedslisten med hver et mandat pegede på.

Strammere styring

Kirstine Bille var i de unge år mere regelret venstreorienteret end hun er det i dag, hvor hun bekender sig til pragmatisme, 'den barberede Marx' og brede løsninger, men dog også er klar i spyttet, når temaerne handler om miljø, kultur, bør og unge og sociale hensyn.

"Jeg er klar til at tage udfordringen op," siger Kirstine Bille.

"SF har allerede i forbindelse med den sidste genåbning og justering af budgettet for 2020 gjort klart, at vi vil have en strammere styring af kommunens økonomi og mere præcise og rettidige analyser, så vi kan gribe ind i tide og undgå uforudsete besparelser og nedskæringer. Jeg er klar til at tage det øverste ansvar for, at Syddjurs får en stabil økonomi fremover, det er forudsætningen for at sikre det gode liv for børn og unge, den grønne omstilling og muligheder for fortsat udvikling og investering i vores kommune."

”En stabil økonomi i kommunen opnås bedst med et bredt samarbejde i byrådet, og det vil være min målsætning at skabe et bredt samarbejde mellem byrådets partier."

"Vi skal tilbage på det gode udviklings- og investeringsspor, som i løbet af de seneste 10 år har gjort Syddjurs til en attraktiv kommune for tilflyttere og et trygt og godt sted for alle borgere," har Kirstine Bille tidligere udtalt til Lokalavisen.

"Hovedproblemet for Syddjurs økonomien har helt klart været, at driftsudgifterne løb af sporet i 2019. Det kan der være flere årsager til. For eksempel, at forudsætningerne som var udgangspunktet, da vi lavede budgettet, ikke var skarpe nok," siger Kirstine Bille.

"Anlægsudgifter får vi kun en gang, og der er jo budgetteret med et kassetræk i de år, hvor regningerne skal betales, så det er til at styre og forudse. Problemet er, hvis driftsudgifterne løber fra budgettet samtidig med, så har vi en udfordring, og det oplevede vi jo i 2019, hvor vi trak 152 mio. kroner ud af kassen."

Publiceret 29 May 2020 14:30