Borgmester Ole Bollesen (S) fortæller sine tilhørere ved sidste års morgen-gåtur i Ebeltoft om Maltfabrikken, der nu åbner officielt på fredag. Foto: Lars Norman Thomsen

Borgmester Ole Bollesen (S) fortæller sine tilhørere ved sidste års morgen-gåtur i Ebeltoft om Maltfabrikken, der nu åbner officielt på fredag. Foto: Lars Norman Thomsen

Nu åbner Maltfabrikken

Efter mere end 10 års udviklingsarbejde og en samlet investering på 165 mio. kroner, står den gamle maltfabrik i hjertet af Ebeltoft forvandlet og klar til sin officielle åbning

EBELTOFT Fredag 26. juni indvies Maltfabrikken under deltagelse af kulturminister Joy Mogensen og repræsentanter fra de største fonde og foreningen bag projektet.

Maltfabrikkens åbning markeres fra kl. 13 til ca. 13.45 med officielle taler i Maltfabrikkens gård. Af covid-19 hensyn er deltagerantallet begrænset idet alle deltagere skal kunne sidde ned under arrangementet. Fra kl. 15-23, samt lørdag kl. 10-23 er hele Maltfabrikken åben for alle, og der vil være aktiviteter og rullende program.

Historien om Maltfabrikkens forvandling er lige så speciel som fabrikkens markante bygninger. En gruppe af lokale borgere kastede i 00'erne deres kærlighed på det nedrivningstruede industrianlæg og satte sig for at redde det. De første midler kom ind via private bidragydere og salg af folkeaktier, og undervejs i det lange forløb opstod samarbejde på samarbejde: Realdania og A.P. Møllerfonden støttede op som de første af flere store fonde, Syddjurs Kommune købte sig ind i projektet med en ambitiøs plan om at fusionere bibliotek, museum og byhistorisk arkiv, og en aftale med Statens Kunstfond sikrede, at Maltfabrikken blev hjemsted for Danmarks nye internationale artist residency.

Skabt et fællesskab

Maltfabrikken beskriver sig selv som et multifunktionelt mødested, hvor kunst, kultur og erhverv skal kunne indgå i nye frugtbare forbindelser og fællesskabende projekter. At der er brug for initiativer som dette, er Maltfabrikkens direktør Kristian Krog slet i tvivl om:

"Vi er her af en grund. Vi har skabt et fællesskab i byens gamle fabrik, og helt aktuelt har corona-krisen gjort det tydeligt, i hvor høj grad vi higer efter at være sammen på kryds og tværs – unge og gamle, erhvervsfolk og kulturproducenter. På Maltfabrikken kan vi skabe kulturelle fusioner og gøre det sammen. Det er vigtigere end nogensinde. Som samfund har vi brug for at blive endnu mere opfindsomme og endnu bedre til at se muligheder frem for begrænsninger."

Maltfabrikken anno 2020 huser: Arbjedsfællesskabet M8, BMA – fusioneret bibliotek/museum/arkiv, Lundbergs Spisehus, mikrobryggeri, Kulturloft, butikken Champagne Pony Club, Malt Air – artist residency, Værkstedslauget, Spiren og ungdomskulturhuset Rampen.

Publiceret 24 June 2020 22:00