Jesper Hosbond Jensen mistede 'omklædningsrummet' i sin sidste tid hos Syddjurs Kommune, men fik han en egentlig en fair chance for at vinde det tilbage? Det spørgsmål står fortsat ubesvaret hen. Arkivfoto

Jesper Hosbond Jensen mistede 'omklædningsrummet' i sin sidste tid hos Syddjurs Kommune, men fik han en egentlig en fair chance for at vinde det tilbage? Det spørgsmål står fortsat ubesvaret hen. Arkivfoto

Fyring:

Kommunaldirektøren tabte hele omklædningsrummet

Der er blevet gisnet meget om, hvorfor kommunaldirektør Jesper Hosbond Jensen i sidste uge blev bedt om at pakke sit kontor ned på rådhuset i Ebeltoft og stoppe sit virke i Syddjurs Kommune

Af
Lars Norman Thomsen

SYDDJURS Når en cheftræner på topniveau i fodboldens verden får en fyreseddel, lyder årsagsforklaringen ofte, at 'han tabte omklædningsrummet'.

Det betyder, for ikke fodboldkyndige, at han ikke længere havde spillernes opbakning efterfulgt af den gamle traver af en kliché om, at det er lettere at fyre en træner end 11 utilfredse spillere plus reserver.

Når Økonomiudvalget anført af borgmester Ole Bollesen (S) i sidste uge skred til at fyre kommunaldirektør Jesper Hosbond Jensen er forklaringen, at kommunens øverste chef ikke længere havde opbakning fra den øvrige del af koncernledelsen (de to tilbageværende direktører og fem afdelingschefer).

Jesper Hosbond Jensen havde reelt tabt omklædningsrummet, og det var den primære årsag til, at et enigt Økonomiudvalg - kommunens personaleudvalg - onsdag 24. juni forud for dagens senere byrådsmøde valgte at bede bormesteren om at give kommunaldirektøren silkesnoren.

Det effektuerede Ole Bollesen prompte efter mødet, og derfor kunne Jesper Hosbond Jensen trille hjem til Aarhus og afvente, at hans fagforening DJØF og Syddjurs Kommunes forhandler, Kommunernes Landsforening, fik clearet en aftrædelsesaftale af.

En faldskærm

Den kommer til at koste kommunekassen tæt på 4 mio. kroner.

Mange penge? Javist, men fyringer af kommunale topchefer er ikke et særsyn i dagens Danmark. Derfor sørger fagforeningen naturligvis for at sikre sine medlemmer ved at rulle en faldskærm ud i form af reelt to års løn plus pension og tillæg, hvis uheldet skulle være ude.

Da, der er tale om en personsag, er det stort set umuligt af indlysende årsager, at få politikere til at tale over sig om fyringen af kommunaldirektøren, men Lokalavisens kilder bekræfter, at det ikke er ønsket om at få en ny profil eller Syddjurs Kommunes betændte økonomiske situation, der har gjort, at Jesper Hosbond Jensen er blevet tippet ud over kanten, men udelukkende, at han havde 'mistet omklædningsrummet', og at man politisk ikke havde tiltro til, at kommunaldirektøren kunne samle holdet og få samarbejdet op at køre igen.

Ikke en politiker, heller ikke borgmesteren, der havde siddet dør om dør med Jesper Hosbond Jensen, var parate til at gå i brechen for ham.

Fra alle sider i byrådet anerkendes Jesper Hosbond Jensens store faglighed og indsigt. Hans indsats gennem mere end seks år gøres der også honnør til, men i det seneste halve år er tingene åbenbart kørt så skævt på ledelelsesgangen, at man politisk valgte at skride til fyring.

Hva' nu?

På et ekstraordinært byrådsmøde mandag konfirmerede byrådet aftrædelsesaftalen med Jesper Hosbond Jensen, og at Poul Møller indtræder i stillingen som konstitueret kommunaldirektør.

Der er på rekordtid i Syddjurs fyret to afdelingschefer i kølvandet på kommunens prekære økonomiske situation - Erhvervs- og beskæftigelseschef Mette Vestergaard Byskov og chef for Social og Familie Christina Kaae - plus nu en kommunaldirektør.

Dermed er der kun fem afdelingschefer og to direktører tilbage, og det efterlader nogle huller i organisationsplanen. Bl.a. på området Erhverv og Beskæftigelse, der er udfordret økonomisk, og hvor Jesper Hosbond Jensen selv tog over som Erhvervs- og beskæftigelseschef.

Lokalavisen erfarer, at der fredag kommer en meddelelse fra den konstituerede kommunaldirektør om organiseringen af den tilbageværende koncernledelse nu og her og frem til, at en ny kommunaldirektør kan tage over. Det bliver tidligst 1. januar 2021.

Det er allerede meldt ud, at borgmester Ole Bollesen i en periode vil få hjælp til at holde skansen fra de tidligere borgmestre, Kirstine Bille (SF) og Claus Wistoft (V).

Hvor lang tid denne trojka skal agere, er der ikke sat tid på.

Jesper Hosbond Jensen? Han skal lige sunde sig, og ligesom Syddjurs Kommune udadtil har rost den fyrede kommunaldirektør, vil Jesper Hosbond Jensen gøre det samme, når det gælder hans nu tidligere arbejdsplads.

Han er videre og på udkig efter et nyt job. Ligesom en cheftræner på topniveau ikke er rigtig chef, før han har prøvet en fyring, gælder det samme for kommunale topchefer.

Publiceret 01 July 2020 19:12