Britt Bager kan nu se fremad efter, at Statsadvokaten i Viborg har besluttet at indstille efterforskningen af den meget omtalte sag om ulovlig modtagelse af partistøtte, som går helt tilbage til folketingsvalget i 2015. Arkivfoto

Britt Bager kan nu se fremad efter, at Statsadvokaten i Viborg har besluttet at indstille efterforskningen af den meget omtalte sag om ulovlig modtagelse af partistøtte, som går helt tilbage til folketingsvalget i 2015. Arkivfoto

Politiet har fjernet luppen fra Britt Bager

Venstres tidligere politiske ordfører har hidtil hårdnakket afvist, at hun har overtrådt de gældende regler, selv om hun forud for Folketingsvalget i juni 2015 modtog en stor pose penge fra en hemmelig velgører. Nu har Statsadvokaten i Viborg besluttet at indstille efterforskningen

Af
Lars Norman Thomsen

POLITIK Venstres lokale folketingsmedlem Britt Bager, der er opstillet i Djurskredsen, har været anmeldt for at overtræde lov om partistøtte. Men nu har Statsadvokaten i Viborg besluttet at indstille efterforskningen.

Dermed er der sat punktum for en sag, der går tilbage til Folketingsvalget i 2015 og valgkampen i forsommeren samme år, hvor Britt Bager modtog en stor sjat penge (læs kommentar herunder, red.) fra en hemmelig velgører, en forretningsmand.

Dengang var Britt Bager opstillet i Favrskovkredsen.

Hun fik ikke bare en, men hele fem 'sjatter' i størrelsesordenen 20.000 kroner fra den samme forretningsmand, der tilsyneladende havde fem CVR-numre.

Smart, for det 'forhindrede' Venstre i at skulle røbe navnet på ham, der var den glade giver. Loven siger, at partier og politikere skal offentliggøre identiteten på sponsorer, som giver mere end 20.000 kroner.

Britt Bager afviste dengang totalt og har siden fastholdt, at hun har handlet forkert eller i strid med lovens ånd og formål, som flere juridiske eksperter hævede. Enhedslisten politianmeldte Britt Bager, og dermed blev der indledt en efterforskning, som altså nu er afsluttet.

"Jeg har fulgt de gældende regler," lød det hårdnakket fra Britt Bager til Lokalavisen i marts 2019, da et nyt folketingsvalg ventede forude.

"Jeg har indberettet det, jeg skulle til Favrskovkredsen efter valget, og herfra har de videreformidlet oplysningerne til Region Midtjylland. Det her en gammel sag, som jeg betragter som værende afsluttet."

Payback time?

Britt Bager ønskede på daværende tidspunkt ikke at forholde sig til, om den gamle sag poppede op fire år senere, fordi der var payback time.

Det er ingen hemmelighed, at skuffelsen og harmen var stor, da hun i september 2016 meddelte sin kredsbestyrelse i Favrskov, at hun havde taget imod et tilbud fra Venstre på Djursland om at blive folketingskandidat i Djurskredsen efter Anne-Mette Winther Christiansen, Grenaa.

Britt Bager kom, så og sejrede ved valget i 2015 som kandidat i Favrskovkredsen. Hun blev valgt ind på Venstres andet mandat i Østjyllands Storkreds med 7.306 personlige stemmer, kun overgået af Jakob Ellemann-Jensen. Et valg, der vakte beundring i brede politiske kredse, fordi forholdsvis ukendte Britt Bager via en særdeles velgennemført kampagne formåede at bryde igennem den politiske lydmur til Borgen i hovedstaden.

I Favrskov var de også overraskede, fordi Britt Bager havde ført en utraditionel valgkamp, hvor flittig og dygtig brug af de sociale medier gjorde en afgørende forskel og skaffede den relativt ukendte kvinde, født og opvokset i Voldby på Djursland, et valgresultat, som fik hæderkronede Venstre-støtter til at spærre øjnene op.

Venstre i Favrskov forstod ikke en dyt af, at hun ville forlade Favrskov til fordel for Djursland, når nu sidstnævnte ikke kunne sikre det mangeårige folketingsmedlem Anne-Mette Winther Christiansen en ny periode på Christiansborg ved valget i 2015.

Britt Bager fortsatte sin vælgermæssige fremmarch ved folketingsvalget i 2019. Hun fik 10.490 personlige stemmer, svarende til knap hver tiende af partiets stemmer i Østjyllands Storkreds. Venstre fik i alt seks mandater i Østjyllands Storkreds.

Kommentar til ovenstående:

Det er vigtigt at understrege, at de 5 x 20.000 kroner naturligvis ikke gik ind på Britt Bagers private valgkonto, men på Favrskovskredsens valgkonto.

Publiceret 02 July 2020 09:38