Arne Povlsen kigger fortsat med tilfredshed på de 13 mosaikker, som for 25 år siden med pottemager Annette Printz som kunstnerisk leder, blev frembragt via et samarbejde mellem erhvervsliv, Rønde Kommune og en gruppe borgere. Fotos: Lars Norman Thomsen

Arne Povlsen kigger fortsat med tilfredshed på de 13 mosaikker, som for 25 år siden med pottemager Annette Printz som kunstnerisk leder, blev frembragt via et samarbejde mellem erhvervsliv, Rønde Kommune og en gruppe borgere. Fotos: Lars Norman Thomsen

25 år:

Historien bag mosaikkerne på Menys væg

Den 16. juni 1995 var der stor fest på p-pladsen i Røndes midtpunkt på Birkevej med taler og festivitas. Købmand Arne Povlsen mindes dagen med særlig glæde

Af
Lars Norman Thomsen

RØNDE Arne og hustru Ella Povlsen kom til Rønde i 1987 efter 10 år i Favør i Århus og efter halvandet år som butikschef i Løgten. De overtog Spar fra købmand Svend Andersen. Spar blev til Favør, inden det blev Superbest i 1999. I dag hedder forretningen Meny, men trods de forskellige kædetilhør, har butikken altid været en selvstændig forretning og er blevet drevet helt i en ægte købmandsfamilies ånd.

Arne og Ella Povlsen byggede ud og renoverede i flere etaper, og samtidig var Arne Povlsen, 67, forudseende - proaktiv, som det hedder på nudansk - og købte op i nabolaget, så de nødvendige udvidelser blev mulige.

16. juni 1995

I 1995 var dynamiske Arne Povlsen formand for Rønde Handelsstandsforening, og byen havde på det tidspunkt slet ikke det udtryk, som den har i dag. Der blev dog taget diverse tilløb. Samme år var Birkevej blevet ført igennem ned til Lillerupvej.

Toiletbygningen på Kaløtorvet opført under meget kritik - døbt 'Djurslands dyreste toilet.'

Meny hed fortsat Favør, og i butikken kunne man købe en lokal vin under navnet Rønde Vous. Den var blevet sendt i handlen i forbindelse med opsætningen af de keramiske relieffer med Rønde og Mols motiver på Favørs nye tilbygning. De hænger fortsat på Menys facade mod Birkevej den dag i dag. 16. juni 2020 kunne mosaikkerne fejre 25 års fødselsdag.

"Denne dag i 1995 var der stor fest på p-pladsen på Birkevej, fordi der var indvielse af mosaikkerne," mindes Arne Povlsen, der husker, at der var hele 13 taler i alt - i respekt for mosaikkernes antal - med daværende Rønde borgmester Jørgen Kjeldsen og pottemager Annette Printz i spidsen.

Annette Printz begyndte som pottemager i 1978 på Samsø, hvor hun havde værksted i 10 år. I 1994 flyttede hun til Rønde for at etablere selvstændig virksomhed. I 2000 flyttede hun videre til Mols.

"Annette Printz var kunstnerisk leder af det ret så fantastiske beskæftigelsesprojekt, som Rønde Kommune med ikke mindst daværende beskæftigelseskonsulent Henrik Rudolph gjorde muligt, og som er forklaringen på, at vi kan nyde mosaikken i dag," siger Arne Povlsen.

Rønde Vous

Rønde Vous, der var navnet på kunstprojektet, refererer til det franske udtryk for stævnemøde, 'rendezvous'.

Projektet skulle medvirke til at bringe forskellige mennesker sammen både før og efter.

"Unge arbejdsløse og kreative pensionister deltog aktivt fra 4. januar og til 16. juni i det keramiske værksted, som blev det daglige mødested. Jeg husker, at mange ældre med stor ildhu bidrog med tegne-forslag til, hvad der skulle på mosaikkerne," fortæller Arne Povlsen.

Bløde bakker og dale

De 13 mosaikker yder hver deres bidrag til lokalhistorien i fortid og tættere på nutiden. Man fornemmer landskabet med sine bløde bakker og dale, dyrelivet og faunaen.

Fikspunkterne er mange. Fra Møllerup til Kalø Slotsruin, fra Feldballe-Tåstrup til Rønde med Nappedam og Karlsladen videre til Thorsager, som Guden Thor lagde navn til, Ugelbølle og Følle.

Molbohistorierne bliver hevet frem i lyset med historien om dengang de gæve molboer ville beskytte deres kirkeklokke mod røvere, og sejlede ud og hev den i vandet. Hvordan kunne de så finde den igen? Jo, den klogeste i flokken tog sin kniv frem og ridsede et mærke i bådens bund. Nu vidste alle, hvor de på havets bund kunne finde kirkeklokken.

Til anbefaling: Kig forbi mosaikkerne i sommerferien. Der er masser af sjove detaljer og historier at nærstudere og glæde sig over.

Publiceret 09 July 2020 08:00