Sommerhusene i Østjylland bliver større - også i Ebeltoft, hvor flere blandt andet bygger til de eksisterende huse.Foto: VisitDjursland

Sommerhusene i Østjylland bliver større - også i Ebeltoft, hvor flere blandt andet bygger til de eksisterende huse.Foto: VisitDjursland

Køberne ønsker mere plads i sommerhuset

Kravene til sommerhusene er blevet større, og derfor vokser de også på kvadratmeterne, viser tal fra Danmarks Statistik. Tendensen viser sig også i Ebeltoft

Af
Katharina Andersen

Ebeltoft Flere soveværelser, et anneks, måske endda spabad eller udekøkken. Sommerhuskøberne ønsker i stigende grad mere plads, og siden 2011 er de østjyske sommerhuse vokset med 3,4 kvadratmeter i gennemsnit, viser en ny opgørelse, som Dansk Byggeri har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Den tendens kan ejendomsmægler Troels Gravgaard fra John Frandsen i Ebeltoft godt genkende – både på de nye sommerhuse, der skyder op på de nye byggegrunde, men også når han fremviser eksisterende huse til salg.

”Mange spørger om bebyggelsesprocent på grunden, og køberne er interesserede i, om det er muligt at bygge et ekstra værelse eller et anneks på grunden, så der er plads til at have hele familien på besøg og børnebørnene til at overnatte,” fortæller han.

Mere udlejningspotentiale

I Ebeltoft er de fleste sommerhusgrunde omkring 1000-1200 kvadratmeter, hvilket åbner op for mange muligheder for at bygge til. Sommerhusene i Østjylland er i 2020 i gennemsnit lidt mere end 76 kvadratmeter, hvor de i 2011 var knap 73 kvadratmeter. Bebyggelsesprocenten for en sommerhusgrund giver ret til at bygge op til 15 procent af grundens areal.

Djursland er et populært sted at holde ferie, og derfor ser Troels Gravgaard også udlejningspotentialet som en årsag til, at sommerhusene vokser. Flere værelser giver nemlig mulighed for at større familier kan tage på ferie sammen.

”Vi ser nogle af de helt store sommerhuse på omkring 150 kvadratmeter, men de bliver oftest bygget med udlejning for øje. Vi ved, at tyskerne for eksempel ofte rejser to familier sammen, og så kan man bedre huse dem,” siger han.

Aktuelt har John Frandsen flere mindre sommerhuse til salg, hvor der er plads til at bygge og sætte sit eget præg, og der er også flere attraktive sommerhusgrunde til salg på blandt andet Sivsangervej i Fuglslev på omkring 1200 kvadratmeter.

”Her er der jo også mulighed for at købe to grunde ved siden af hinanden og så bygge rigtig stort, men man skal være hurtig – vi kan snart melde udstykningen udsolgt,” slutter Troels Gravgaard.

Større krav

Ifølge økonomisk konsulent Jacob Hangaard fra Dansk Byggeri stilles der generelt større krav til pladsen i sommerhuse.

”At sommerhusene bliver større tyder på, at flere ejere stiller krav til pladsen indendørs. For mange er sommerhuset ikke længere et sted, hvor man holder ferie tre uger om året, men en sekundær bolig. En stigning på 3,4 kvadratmeter lyder måske ikke af meget. Men den gennemsnitlige stigning dækker over store forskelle, både fra hus til hus, men også fra område til område.”

Publiceret 30 July 2020 11:30