Solcellerne på rådhuset i Ebeltoft har kostet 978.000 kroner og sparer kommunen for 79.000 kroner på elregningen om året. Det svarer til 21 tons CO2 pr. år.

Solcellerne på rådhuset i Ebeltoft har kostet 978.000 kroner og sparer kommunen for 79.000 kroner på elregningen om året. Det svarer til 21 tons CO2 pr. år.

Sund fornuft giver mindre CO2 udledning

Syddjurs Kommunes bygninger har reduceret udledningen af CO2 med 36 pct. på ti år. Målet for de næste 5 år er endnu 10 pct. point

miljø Investér 3,3 mio. kroner og spar 4,6 mio. på 20 år. Lyder det som sund fornuft? Så var det sund fornuft, da Syddjurs Kommune skiftede oliefyret ud med en varmepumpe på Knebels plejecenter, Lyngparken, i 2015.

Ikke nok med, at varmepumpen er billigere i drift. Samtidig er udledningen af CO2 reduceret med 100 tons om året. Og det er godt i kampen mod klimaforandringer.

Lyngparken er bare et af mange eksempler på, hvordan Syddjurs Kommune har reduceret CO2 udledningen. Solceller på skoler og rådhus bidrager samtidig med mere vedvarende energi, pt omkring 500.000 kWh om året. Investeringerne er ofte betalt tilbage på cirka 10 år - længe før de nye anlæg er udtjent.

Oplæg til for-høring

Målet i 2010 var at reducere udledningen af CO2 med 20 procent på ti år, men det er lykkedes at nå næsten det dobbelte, nemlig 36 procent.

"Vi har været heldige med, at der i løbet af årene er kommet nogle fornuftige tekniske anlæg på markedet samtidig med, at vi har haft nogle politikere, der ville investere i dem," siger Syddjurs Kommunes energikonsulent Jens Nøhr i en pressemeddelelse.

Tallene fremgår af kommunens energiregnskab, der ligger til grund for den klimahandlingsplan, der skal fornys.

Et oplæg til strategi for indholdet ligger til for-høring frem til 5. oktober.

"Energiregnskabet giver os overblik over, hvilke energikilder vi bruger, og hvad vi bruger dem til. Det gør det muligt at prioritere de vigtigste handlinger for at bringe udledningen af CO2 ned i det tempo, som er nødvendigt," siger kommunens klimakoordinator, Martin Frøst.

Går forrest

Energiregnskabet dækker al aktivitet i kommunen - også borgernes og virksomhedernes. Cirka en tredjedel af energien bruges til transport og lidt mere til boliger og fritidshuse. Faktisk udgør kommunens egen drift kun 3 pct. Alligevel er det vigtigt, at kommunen arbejder på at reducere sit eget energiforbrug og overgå til vedvarende energi.

"Som kommune skal vi gå forrest og vise vejen. Så håber vi, at andre følger med," siger Martin Frøst.

Målet er, at kommunens eget CO2 aftryk fortsat skal reduceres med 10 pct. frem til 2025. I 2019 var udledningen fra driften af 200.000 kvm kommunale bygninger bragt ned til 996 tons CO2. Det skal fortsat barberes ned, men nu er den største synder tjenestekørsel.

Personalet kører 7,5 mio. km hvert år, og det giver en CO2 udledning på 1.600 tons. Det tal skal ned ved bl.a. at arbejde smartere, køre mindre og skifte bilflåden ud med el- og hybridbiler. Syddjurs Kommune arbejder også aktivt for at nedbringe hele områdets CO2 aftryk, så kommunen kan leve op til regeringens mål om en reduktion på 70 pct. i 2030.

gs

Publiceret 11 September 2020 11:51