Kommentar: Gør som ti ud af ni - det er demokrati

Af
Lars Norman Thomsen

lokalredaktør:

Det er lidt af et opgør, som Enhedslistens Jesper Yde Knudsen tager med den kommunale organisation og måden at drive ledelse på i Syddjurs Kommune med denne salut:

"Et vigtigt forslag fra os (Enhedslisten, red.) er, at vi mener, at magten skal tilbage til medarbejderne. Socialrådgivere, ansatte i ældreplejen, daginstitutioner og på skoler kan sagtens selv administrere deres arbejdsdag. Vi har ikke brug for et stort lag af mellemledere der med bureaukratiske procedurer styrer og kontrollerer fagligt kompetente medarbejdere."

Læs mere: Enhedslisten: Magten tilbage til medarbejderne

Andre partier har været ude at synge en sang, der ligner. Socialdemokratiets Christian Haubuf havde tavshedskulturen på Rådhuset på dagsordenen på Socialdemokratiets sommergruppemøde.

Læs mere: Christian Haubuf vil diskutere tavshedskultur med gruppen

Andre ser den kommende proces med ansættelse af ny kommunaldirektør og andre direktør i kommunens øverste ledelse som en mulighed for at pille ved det nuværende regime.

Læs mere: SF: Budget 2021 skal tatoveres med et løft til kernevelfærden

Hvorfor det lige pludselig bliver et tema nu, svæver hen i det uvisse. Godt nok har flere medarbejdergrupper råbt op om urimelige arbejdsvilkår og alt for megen kontrol, men det gør medarbejdere jævnligt, så det er vel ikke derfor, at Jesper Yde Knudsen og andre politikere vil indføre selvstyrende grupper og medarbejderdemokrati i den kommunale organisation.

Hvad er det, der reelt er årsag til diskussionen?

Det må de pågældende politikere afkræves et svar på. Det er trods alt de samme politikere, der for ikke så længe siden vedtog, at politikere af racen byrødder er artige skoledrenge hele livet.

Læs mere: Kommentar: Politikere som artige skoledrenge

Byrådspolitikere skal nu pænt spørge om lov 'til at gå i gården'. Fy, fy, skamme, hvis en byrådspolitiker gerne vil besøge en skole. Så skal det meddeles embedsværk, borgmester m.fl., og der skal sættes et fint møde i stand. Tilliden til at voksne mennesker selv kan aftale et møde, er der ikke engang i byrådet. Hvordan kan de samme politikere prædike medarbejderdemokrati og selvstyrende grupper, når de ikke engang selv giver hinanden lov til at være selvstyrende? Hykleri i øverste skuffe.

Læs mere: Byråd: 'Tillid er godt, men kontrol er nu bedre'

I øvrigt kan den nuværende S-borgmester fortælle sit byråd om dengang en nyvalgt S-formand Mette Frederiksen besøgte kommunens Rehabiliteringsafdeling i Tirstrup på foranledning af Socialdemokratiet. Det var dengang, at den nuværende statsminister lancerede et opgør med bureaukratiet og kontrollen i den offentlige sektor. Medarbejderne på afdelingen fik på en stilfærdig måde fortalt Mette Frederiksen, at der nu også var mange gode ting at sige om skriftlighed i deres arbejde. Så lad os vende spørgsmålet om til politikerne: "Tør I selv være fri?"

Gør som ti ud af ni - det er demokrati

Publiceret 12 September 2020 15:40