Helle Dannemarre havde netop åbnede butik i frederiksgade i Aarhus, da coronakrisen indtrådte. Foto: Anette Bonde.

Helle Dannemarre havde netop åbnede butik i frederiksgade i Aarhus, da coronakrisen indtrådte. Foto: Anette Bonde.

Trængsel: "Som om folk flygtede ud fra Aarhus"

Da det begyndte at myldre med mennesker i Ebeltoft i maj, var gaderne i Aarhus fortsat tomme, fortæller Helle Dannemarre, Mouse & Pen i Adelgade

Af
Anette Bonde

forår/sommer 2020 Helle Dannemarre, Mouse & Pen i Adelgade, havde netop åbnet butik nummer to, da coronakrisen ramte. Fra 1. marts stod hendes datter på 23 strålende og fuldstændig klar til at tage imod i butikken i Frederiksgade i Aarhus. Men glæden kølnede hurtigt. Der var ingen, som i slet ingen, kunder i lang tid efter at Danmark lukkede ned 11. marts.

Helle Dannemarre havde indrettet lager ved siden af butikslokalet i Aarhus og også netop ansat sine forældre på 75. Her havde familie-trekløveret nu rigtig god tid til et stykke hen på sommeren. Til gengæld - og heldigvis - fik de styrtende travlt, da der i juni/juli igen kom gang i Aarhus.

Ud fra byen

Også i Ebeltoft kiggede Helle Dannemarre ud på en fuldstændig øde by. Fra Bededagsferien et stykke inde i maj begyndte der imidlertid her at komme folk på gaden.

"Der var mange mennesker i Ebeltoft, men stadig dødt i Aarhus. Det var som om, at folk flygtede ud fra byen."

Også i Mouse & Pen i Ebeltoft har Helle Dannemarre haft en forrygende travl sommer. Faktisk har det været hendes travleste sommer nogensinde. Det affødtes både af masser af kunder i butikken, og af at Mouse & Pens forhandlere havde skubbet deres bestillinger på grund af corona-krisen. Nu havde de brug for Helle Dannemarres illustrationer igen.

"Det har været en helt vildt god og travl sommer."

Håndspritten forsvandt

Corona-restriktionerne har kørt glat, selv om folk ikke altid er forstående overfor afstandskrav. Ofte har Helle Dannemarre måttet bede folk om at vente udenfor, indtil andre kunder forlod butikken. Nogle blev sure, og endda så eftrykkeligt, at nogle af dem gik igen.

Til gengæld har folk generelt været gode til at spritte af. Nogle forbipasserende valgte endda at tage håndspritten med sig, da den i en periode var svær at skaffe.

Politibetjente har flere gange været i Ebeltoft under coronakrisen for at hjælpe og holde øje med butikker og borgere. Helle Dannemarre var i forvejen opmærksom på, at alle sikkerhedsanbefalinger blev overholdt, men politiets tilstedeværelse gjorde hende ekstra påpasselig.

"For tænk at få en bøde efter tre måneder uden handel overhovedet," siger hun.

Som selvstændig butiksindehaver har coronakrisen været en sand balancegang.

"Jeg skulle jo både overleve økonomisk, og samtidig er det selvfølgelig vigtigt at passe på sig selv og sine kunder, så smitten ikke bringes videre."

Fakta

Mouse & Pen

Helle Dannemarre startede med at sælge sine illustrationer fra trappen ind til sit byhus. Hun har nu haft butik i Ebeltoft i tre år. Desuden leverer hun til cirka 170 forhandlere i Danmark og cirka 50 i udlandet.

Butikkens navn Mouse & Pen relaterer til Helle Dannemarres teknik: hun tegner sine illustrationer og farvelægger dem med computer-mus. Det er kort, plakater, billedrammer, gæstebøger, sengetøj etc.

Publiceret 12 September 2020 11:30