Magnus Mouritsen har været med i demorådet i fire år

Magnus Mouritsen har været med i demorådet i fire år

De unges stemme: Valg til DemoRådet på onsdag

Valg ved Kulturhotellet i Rønde plus pizza og sodavand

Af
Anette Bonde

unge 'Kom og støt op om de unges stemme i kommunen', lyder det fra Demorådet. På onsdag afgøres hvem der i det kommende år skal sidde i DemoRådet - Syddjurs’ Politiske Ungeråd.

Valget foregår onsdag 23. september klokken 16 -18 på Kulturhotellet i Rønde under hyggelige former, fortæller nuværende formand Magnus Mouritsen.

"Det foregår meget uformelt. Man mødes, spiser pizza i en times tid, derefter spørger man hvem der stiller op, og så er der afstemning."

Stemmer er vores mandat

Pizza og sodavand er gratis. Til gengæld skal man enten stille op til Demorådet eller stemme på dem, der stiller op.

"Det er vigtigt ved valget, at det ikke kun er folk, der vil opstille, der kommer, men også at folk kommer og stemmer. Det er vores mandat og næsten det vigtigste."

Demorådet er de unges talerør overfor politikerne, forklarer Magnus. For eksempel er Demorådet repræsenteret i ungdomsskolebestyrelsen, og rådet har været høringspart vedrørende de meget omtalte ungespots i Rønde og Hornslet.

DemoRådet består af 12 medlemmer, og i det nuværende råd er medlemmerne mellem 13 og 25 år.

Gratis psykologhjælp

Magnus genopstiller ikke, idet han skal flytte ud af kommunen for at studere. Han har været formand i et halvt år og medlem i fire år, og er den, der har været med længst.

En af de første ting, han var med til, var at få skaffet gratis psykologhjælp til unge i Syddjurs. DemoRådet rejste forslaget og fik derefter opbakning af politikere.

Han fremhæver også, at DemoRådet var på banen, da der sidste år i budgettet var lagt op til en besparelse på 40 mio. kroner på unge-området. Det blev reduceret til 11. mio.

"Det er vildt, at man i en kommune fra den ene dag til den anden pludselig kan have så stor indflydelse, snakke med politikere og virkelig blive hørt."

Magnus oplyser, at langt de færreste kommuner har et politisk råd som Demorådet i Syddjurs, der varetager politiske interesser. Mange andre steder er unge-rådet et forum, der udelukkende laver aktiviteter for unge.

Fakta

DemoRådet

DemoRådet skriver på sin hjemmeside: "Arbejder med ungdomspolitiske spørgsmål og ønsker, og vi modtager henvendelser fra unge, byrådet og andre borgere – samt henvendelser fra nationalt plan. Vi er de unges talerør, som arbejder for de unges sag. Vi er derfor i tæt dialog med byrådet og op til flere ungeorganisationer."

Publiceret 16 September 2020 13:15